Bitcoin ve Ethereum Arasındaki Farklar Nelerdir
Bitcoin ve Ethereum Arasındaki Farklar Nelerdir

Yasal Uyarı: Bitcosar.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Bu nedenle Bitcosar.com ve sitede yer alan yazı ve makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan, yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan asla sorumlu değildir.

Bitcoin ve Ethereum Arasındaki Farklar Nelerdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bitcoin ve Ethereum arasındaki farkları anlatmadan önce iki lider kripto para biriminin temel özelliklerine bir göz atalım.

300’den fazla kripto para ile ticaret yapmak, lending ve staking’den kazanç sağlamak için bu linkten Binance’ye kayıt olabilirsiniz.

Bitcoin’in Özellikleri

Bitcoin bir blok zinciridir. Blok zinciri yeni nesil bilişim teknolojisidir. Yapılan tüm işlemlerin kaydedildiği bir defterdir. Tüm yeni işlemler her 10 dakikada bir blok zincirine eklenir ve deftere kaydedilir. Her yeni işlem zincirin son halkası ve deftere eklenen son yaprak olur. Sistem geriye dönük bir işlemi kabul etmez. Bitcoin’de yapılan işlemler silinemez ve değiştirilemez.

Bitcoin bir merkeze bağlı değildir. Herhangi bir kuruluş Bitcoin’in akışını ve üretimini kontrol edemez. Bitcoin’de işlem yapma özgürlüğü kimliklere bağlı değildir. Anonim ve şeffaf bir işlemdir. Yapılan tüm işlemler anlık olarak sistemin içerisindeki kişiler tarafından görülebilir. Yapılan bir işlem ağdaki bütün sistemlere gönderilir ve işlemin geçerli olması için bütün sistemlerden onay beklenir.

Bitcoin’de bakiyeler veri tabanındaki değerlere bağlı olarak artmaz. Bakiyeler blok zincirlerinin bilgisayarlar tarafından işlenmesi ile artış gösterir. Blok zincirindeki halka sayısı arttıkça talep edilen işlemci gücü artar. Bu durumda Bitcoin madenciliği ortaya çıkar. Sistemin işlem gücünü arttırma amacıyla madencilik yapılır. Kişisel bilgisayarlar kullanılarak blok zincirine yeni halkalar eklenir. Blok zincirindeki bilgiler ne kadar artarsa madencilik yapanlar o oranda Bitcoin kazanırlar.

Bilgisayarların işlemci birimleri kullanılarak Bitcoin üretilir. Bitcoin madenciliği dünya üzerindeki tüm bilgisayarlar tarafından kontrol edildiği için oldukça güvenlidir. Madencilik işlemi bir merkeze bağlı değildir. Herkes istediği an Bitcoin üretimine kendi sistemini kurarak katılabilir.

Bitcoin ve Ethereum Arasındaki Farklar

Ethereum‘un Özellikleri

Ethereum, dünyanın iki lider kripto para biriminden biridir. Dünya çapında bir ağ sistemine sahiptir. Dünyadaki binlerce bilgisayar arasında dağılan blok zincirlerden oluşur. Bitcoin’deki gibi blok zincirlerden oluşmasına rağmen birçok noktada farklılıklar gösterir.

Ethereum, kendi özel programlama diline sahiptir. Bu sistem insanların komut dosyaları yazmalarını sağlar. Ethereum’un en önemli özelliği olan bu sistemin adı akıllı sözleşme sistemidir. Akıllı sözleşme denilen komut dosyaları ağın geneline dağıtılır ve talep edildiğinde Ethereum zincirlerine katılır.

Akıllı sözleşme sayısı arttıkça tıpkı Bitcoin’deki gibi sistemin işlem gücü zorlaşır. Akıllı sözleşme sistemi sayesinde Ethereum blok zinciri, Bitcoin blok zincirine nazaran bir adım öne çıkar. Ethereum ağındaki her yeni işlem blok zincirinin son halkası olur. Ethereum’da yapılan her işlem Bitcoin’de olduğu gibi kaydedilir. Ardından doğrulama işlemi gerçekleşir buna da Ethereum madenciliği denir. Madenciler, her yeni işlemi ve akıllı sözleşme sonuçlarını doğrular. Ethereum madencileri doğrulama için kendi bilgisayarlarının işlemci güçlerini harcarlar.

Ethereum’un kripto para birimine Ether adı verilir. Ethereum için işlem yapan tüm sistem sahipleri Ether ile ödeme alır. Ether’i doğrudan cüzdandan cüzdana gönderebilir ve satın alabilirsiniz. Ethereum için genellikle programlanabilir para tabiri kullanılır. Çünkü Ethereum, blok zincirinin finansal teknoloji dışındaki alanlara ulaşabileceğinin ilk kanıtıdır.

Bitcoin ve Ethereum

Bitcoin ve Ethereum Arasındaki Temel Farklılıklar

Bitcoin ve Ethereum arasındaki farklar:

* Bitcoin’de tüm yeni işlemler her 10 dakikada bir blok zincirine eklenir, Ethereum’da ise bu süre 15 saniyedir. Bu da Ethereum’da işlemlerin daha hızlı doğrulandığı anlamını taşır.

* Bitcoin madenciliğinde kazanılan ödül her dört yılda bir yarıya indirilir. Buna halving denir. Üretilen toplam Bitcoin sayısı 21 milyona ulaşınca üretim durur. Ethereum’da ise sınır yıllık olarak belirlenmiştir ve bu sayı 18 milyondur. Bu durum Ethereum’un farklı yerlerde işleme girmesini sağlar ve kullanımını kolaylaştırır.

* Bitcoin madenciliği işlemci gücüne ve elinizdeki sistem sayısına bağlı olarak değiştiği için adaletsiz bir durum ortaya çıkartır. Ethereum madenciliğinde ise ekran kartları ve ASIC devreleri kullanılarak üreticiler arasındaki denge korunur.

* Bitcoin piyasada genel olarak dijital altın olarak nitelendirilir. Çünkü değeri astronomik boyutlara ulaşabilir. Ethereum ise daha çok dijital para birimi olarak kabul görür.

* Ethereum’un programlanabilir olması iki kripto para birimi arasındaki en temel farktır. Bitcoin’in yazılımsal tabanı sistemdeki değişikliklerin uygulanması için çok yavaş kalır.

Bitcoin ve Ethereum Arasındaki Farklar Nelerdir?

Giriş Yap

BİTCOŞAR ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!