ethereum

Yasal Uyarı: Bitcosar.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Bu nedenle Bitcosar.com ve sitede yer alan yazı ve makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan, yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan asla sorumlu değildir.

Ethereum 2.0 Ağı, Çok Sayıda İstemci Yüzünden Yavaşlayabilir

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yakında çıkması beklenen Ethereum’un 2.0 versiyonunun, çok sayıda ağ istemcisi yazılımıyla (İstemci, sunucuya veya ağa bağlanan kullanıcının aktif bilgisayarıdır) çalışma yaklaşımını benimsemesi, eleştirilere neden oluyor. Buna karşılık geliştiricisi, yeni versiyonun çeşitli problem ve aksaklıklara daha dayanıklı olduğuna inandıklarını söylüyor.

Yeni ağ için “Schlesi” adı verilen çok istemcili test ağında denenmeye ve geliştirilmeye devam eden Ethereum 2.0’ın, yapılan denemeler sonucunda, az çok istikrarlı bir ağda çalışması gerektiği ortaya çıkmış oldu.

Bir Blockchain’in nasıl çalıştığını tanımlamak açısından istemcilerin geliştirilmesi önemlidir. Bu yüzden, geliştirilmekte olan Ethereum 2.0 için de projenin geliştiricileri, yedi ayrı ekibin eşit sayıda uygulama gerçekleştirmesine imkan vermeye karar verdi.

Bu geliştirici ekiplerden biri ve yarı-bağımsız Status (SNT) projesinin bir kolu olan Nimbus ekibinin odaklandığı ayırt edici faktör de, akıllı telefonlar ve Raspberry Pi de dahil olmak üzere her türlü cihazda zorlanmadan çalışabilecek daha hafif istemci arayüzü oldu.

Nimbus geliştirici ekibinin başındaki Zahary Karadjov, şu sıralarda çalışan bir ağ oluşturmaya odaklandıklarını, bu ağdaki optimizasyonun ise daha sonra yapılacağını açıkladı. Karadjov, şunları söyledi:

“Nimbus, sadece hafif bir istemci değildir. Böyle bir hedefimiz olmadı. Aslında, Ethereum 2.0’ın geliştirilmesi aşamasında sadece hafif bir istemci olarak çalışması için henüz çok erken.”

Nimbus bu yüzden, Ethereum 2.0 için var olan tüm spesifikasyonları takip ediyor. Karadjov, Nimbus istemcisi için “Bu anlamda diğer tüm istemcilerden çok farklı değil” diyor.

Ethereum’da monokültürü (tek tipleştirmeyi) önlemek

Geliştirici için çalışan istemciler arasındaki en dikkate değer fark ise programlama dilinin seçiminde ortaya çıkıyor. Nimbus, Nim programlama dili ile çalışırken, bir başka alternatif istemci olan Lighthouse da, Rust dilindeki yazılımla çalışıyor.  Karadjov, “Şimdiye kadarki izlenimlerime göre, bu geliştirici sürecinde aynı dili kullanan iki istemcinin var olduğunu sanmıyorum” diyor.

Karadjov’a gire bu, tek tipleştirmeyi (monokültürü) önlüyor. Bu yüzden tek bir istemcinin, ağı çökerten zararlı yazılımlarla sistemi tamamen felce uğratması da önlenmiş oluyor. Karadjov, şöyle dedi:

“Örneğin, istemcilerden birinde saldırganların girişine izin veren bir tür açık olduğu bulunursa, bütün ağın bağlantısını kesmek istemezsiniz. Kullanıcılar, başka bir uygulamaya geçiş yapma imkanına sahip olduğunda ağ, bütün olarak, aksaklıklara daha dayanıklı demektir.”

Çok sayıdaki zararlı yazılımın sisteme sızması halinde olası hata sayısını fiilen arttırıp arttırmayacağı sorusuna Karadjov, bunun spesifikasyonları mümkün olduğunca üretken ve fonksiyonel olmaya zorlayacağı için bir avantaj olarak görülebileceği cevabını verdi.

Bir istemci bütün diğer istemcileri engelleyebilir mi?

Schlesi test ağı ise bazı istemci geliştiricilerin, bağlantı kurmayı başaramadıkları için programın gerisinde kalmış olabileceklerini vurguladı.

Ethereum geliştiricileri her bir istemcinin tek tek hazır olmasını beklemek zorunda kalırsa, bunun daha fazla gecikmeye neden olma potansiyeli bulunuyor. Ancak Karadjov, durumun böyle olmadığını şu sözlerle ifade etti:

“Şimdiye kadarki düşünce, Ethereum 2.0’ı başlatmak için gerekli kriterleri karşılayan yeteri kadar istemciye sahip olmamız gerektiği üzerine kurulmuştu. Ancak, tüm istemcilerin hazır olmasını beklememiz gerekmiyor.”

Bununla birlikte Karadjov, Ethereum 2.0’ın ne zaman hazır kabul edilmiş olacağını bilmek zor olduğu için cevabının “açıkça spekülasyon” olduğunu belirterek, geliştirme kriterlerine ilişkin düşüncelerini şu sözlerle paylaştı:

“Belki de istemcinin harici güvenlik denetimlerini yapmış olması gerekir. Ve sonra, bazı performans gereksinimlerini karşılayabilmeli veya kullanıma girmesi için yeterince istikrarlı olacağını doğrulamak amacıyla bazı stres testlerinden geçirilmelidir.”

Her zaman olduğu gibi, istemcilerin ilgili kriterleri ne zaman karşılayacaklarına ilişkin belirli bir zaman çizelgesi yok. Karadjov’un açıkladığı gibi, spesifikasyonları çoğunlukla tamamlanmış olsa dahi istemcilerin tamamen hazır olduklarının düşünülmesi için daha çok çalışmalarına ihtiyaç bulunuyor.

Ethereum 2.0 Ağı, Çok Sayıda İstemci Yüzünden Yavaşlayabilir

Giriş Yap

BİTCOŞAR ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!