hayrettin karaman

Yasal Uyarı: Bitcosar.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Bu nedenle Bitcosar.com ve sitede yer alan yazı ve makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan, yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan asla sorumlu değildir.

İlahiyatçı Yazar Hayrettin Karaman’dan Bitcoin Fetvası!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İlahiyatçı yazar Hayrettin Karaman, kripto paralar hakkında fetva verdi ve Bitcoin ile diğer kripto paraların dinen caiz olmadığını iddia etti. Hayrettin Karaman, bu iddiasını ise Bitcoin’in yüksek risk taşımasına, kara para aklamaya müsait olmasına ve aşırı elektrik sarfetmesine dayandırdı.

Bitcoin (BTC) ve kripto paraların din yönünden caiz olup olmaması bugüne kadar çok fazla tartışma konusu oldu. Kripto para sektörüne girmek ve yatırım yapmak isteyen kişiler, Bitcoin’in ve kripto paraların caiz olup olmadığı konusunda çok büyük bir soru işaretine sahipler.

Diyanet’te Bitcoin’in caiz olmadığını iddia etmişti

Diyanet İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı, 2018 yılında BTC’nin dinen caiz olmadığını iddia etmişti fakat Diyanet’in bu iddiası, sadece kripto paralar hakkındaki bilgisizlikten kaynaklanıyordu. Çünkü Diyanet İşleri Başkanlığı, Bitcoin’in ve diğer kripto paraların kamuoyunda “titan saadet zinciri gibi yapılanmalar olarak tanınan diğer dolandırıcı faaliyetler gibi belli bir kesimin haksız olarak ve sebepsiz zenginleşmesini sağladığını ve dolandırıcılık riskinin çok yüksek olduğunu” ileri sürüyordu.

Diyanet’in 2018 yılında vermiş olduğu Bitcoin’in dinen caiz olmadığı iddiası buna dayanıyordu. Lakin akıllara bununla alakalı direk şu sorular geliyor; Günümüzde kullanılan kâğıt para da dolandırıcılık riski ve kâğıt paralarda sahtecilik faaliyetleri yok mu? Ya da kâğıt para belli bir kesimin haksız olarak ve sebepsiz zenginleşmesini sağlamıyor mu? Tabii ki, kâğıt paralarda yapılan sahtecilik ve dolandırıcılık faaliyetleri, Bitcoin ve diğer kripto paralarda yapılanlardan çok ama çok daha fazla. Peki bu durumda kâğıt paraların kullanımının dinen caiz olmadığını söyleyebilir miyiz?

Hayrettin Karaman’dan Bitcoin fetvası

Diyanet İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı’nın bu Bitcoin ve kripto para fetvası üzerinden tam 2 buçuk yıl geçti ve tam 2 buçuk yıl sonra  ilahiyatçı yazar Hayrettin Karaman’dan da Bitcoin’in dinen caiz olmadığı yönünde bir savunma geldi. Hayrettin Karaman, Haber7’de dün yayınlanan yazısında bu durumu şu sözler ile ifade ediyor:

“Sonuç olarak, bu sisteme girmek ve kullanmak; yüksek risk taşıdığı, çok oynak ve kaygan sisteme sahip olduğu, aşırı elektrik israfına sebep olduğu ve hukuki boşluklar sebebiyle hırsızlık gibi suçlara ceza verilememesi, kara para aklamaya açık olması ve dijital para hesap sahibi öldüğünde varislere intikal etmemesi gibi sebeplerden dolayı caiz değildir.”

Bilgisizlikten kaynaklanan yanlışlıklar

Hayrettin Karaman’ın vermiş olduğu bu fetvasında Diyanet’in 2 buçuk yıl önce vermiş olduğu fetvasında ki gibi bilgisizlikten kaynaklanan birçok yanlışlık var.

Birincisi, günümüzde kara para aklama olayı, Bitcoin ve diğer kripto paralara göre kâğıt paralarda daha çok ve daha yoğun bir şekilde yapılıyor.

İkincisi, aşırı elektrik sarfetme konusu ise çok büyük bir tartışma konusu, çünkü günümüzde Bitcoin çıkartmak yani BTC üretmek için kullanılan elektrik enerjisinin %70’inden fazlası sadece yenilenebilir enerji kaynağı ile gerçekleştiriliyor. Bu durum zaten araştırma şirketi CoinShares’in yayınladığı raporda çok net bir şekilde ortaya konmuştu. Yayınlanan raporun aslını buradan inceleyebilirsiniz. Ayrıca, Bitcoin’in çok enerji sarfetmesine yol açtığı iddiasını bir kenara bırakın, yenilenebilir enerjinin gelişmesine büyük katkı sağlıyor. Zaten, Bitcoin üretmek için kullanılan enerjinin %70’inden fazlası, yenilenebilir enerji ile karşılanması dahi günümüzde mevcut parasal sistemi ayakta tutmak için kullanılan enerji miktarı Bitcoin’in tükettiği enerji miktarından çok ama çok daha fazla yüksek.

Üçüncüsü, hukuki düzenlemelerin olmaması sebebiyle daha doğrusu hukuki boşluklar yüzünden, dolandırıcılık gibi meydana gelen suçlara ceza verilememesi de büyük bir yanlış. Çünkü, Türkiye ve diğer ülkelerde Bitcoin ve diğer kripto paralar ile ilgili dolandırıcılık faaliyetlerine ilişkin birçok hukuki dava görüldü ve dolandırıcıların birçoğu hapis cezasına çarptırıldı ve hapisteler. Ayrıca bir diğer husus ise, günümüzde internette yapılan birçok suçluya veya suça zaten ceza verilemiyor dolayısıyla biz bu durumda internetin de caiz olmadığını söyleyebilir miyiz?

Bitcoin ve kripto paralar miras kalır mı?

Kripto para sahibi kişi vefat ettiğinde, elektronik cüzdanında bulunan kripto parası varislere intikal ettirilebilir ve bu durum sadece kripto para sahibinin kararına bağlı olan bir durumdur. Kripto para sahibi kişi kripto paralarını tuttuğu elektronik cüzdanının tüm şifrelerini istediği kişi ile paylaşabilir ve bu kişi vefat ettiğinde tüm şifreleri paylaştığı kişi, cüzdanda olan tüm kripto parayı alabilir. Günümüzde kripto para borsaları zaten vefat durumlarında hesap sahibinin hesabında olan kripto parayı varislerine verebiliyorlar.

İlahiyatçı Yazar Hayrettin Karaman’dan Bitcoin Fetvası!

Giriş Yap

BİTCOŞAR ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!