Stop Loss (Stop-Limit) Nedir Stop Loss (Zarar Durdurma) Nasıl Kullanılır
Stop Loss (Stop-Limit) Nedir Stop Loss (Zarar Durdurma) Nasıl Kullanılır

Yasal Uyarı: Bitcosar.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Bu nedenle Bitcosar.com ve sitede yer alan yazı ve makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan, yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan asla sorumlu değildir.

Stop Loss (Stop-Limit) Nedir? Stop Loss (Zarar Durdurma) Nasıl Kullanılır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Stop Loss (Stop-Limit) Nedir? Stop Loss (Zarar Durdurma) Nasıl Kullanılır? Zarar durdurma emri kısaca “SL” (Stop Loss) açılacak ya da açılmış olan bir işlemin zararını en aza indirmek için verilir.

300’den fazla kripto para ile ticaret yapmak, lending ve staking’den kazanç sağlamak için bu linkten Binance’ye kayıt olabilirsiniz.

Stop Loss Nedir?

Bir alış pozisyonu için Stop Loss yani zarar durdurma emri o andaki fiyat seviyesinin altına koyulur.  Bu yöntemin amacı, gerçekleştirdiğiniz bir alımda piyasa hareketi sizin aleyhinize gerçekleştiğinde zararı en aza indirmektir.

Stop Loss – Zarar durdur emri, kâra geçmiş açık bir alımın kârını korumak için de kullanılabilir.

Stop Loss Nasıl Kullanılır?

Örneğin, BTC/USD paritesinde alım işlemimiz olsun. Fiyat seviyesinin 9.000 olduğunu ve durdurma emrinin 8.850 seviyesine koyulduğunu düşünelim. Fiyat 8.850’ye düştüğünde durdurma emri otomatik olarak işleminizi kapatır.

Stop Loss emirlerini belirlemek finansal işlemlerin en zor yönlerinden birini oluşturmaktadır. Stop Loss emirlerini belirlerken piyasa hareketlerine göre ne çok uzak bir noktaya ne de çok yakın bir noktaya koyulmalıdır.

Stop Loss Emiri Nasıl Verilir?

Stop Loss

Stop Loss emirleri gerçekleştirilmemiş kârı korumak yani garantiye almak için de kullanılabilir. Örnek olarak: BTC/USD paritesinde alım işlemimiz mevcut. Fiyat seviyesi 9.000 ken 10.000’e çıktığını düşünelim.

Bu noktada daha da artmasını ve o şekilde satmayı bekleyebilirsiniz ya da Stop Loss uygulayarak artan piyasa değeri eğer 9.750’ye düşerse otomatik sat emri verebilirsiniz. Eğer fiyat daha da yukarı giderse kar potansiyelimiz zarar durdurma emri ile halen korunmuş olur.

Trailing Stop Nedir? İzsüren Durdurma Emri

Stop Loss (Zarar durdurma) emrine bağlı özel bir sistem olan Trailing Stop (İzsüren durdurma) sayesinde piyasadaki hareketleri bizim lehimize otomatik olarak artışa geçirmeye yaramaktadır. Bir örnek ile daha net açıklayalım.

Trailing Stop

BTC/USD paritesinde alış fiyatı olan 9,000 seviyesinden alış emri verirken stop loss fiyat seviyemizi 250 birim aşağıya yani 8,750 seviyesine koymuş olalım.

Stop loss emrimize bağlı olarak 150 birim izleme seviyeli bir de trailing stop verdiğimizi düşünelim. Bu şu anlama geliyor: Rakam bizim lehimize 150 birim yükselirse stop loss seviyemiz de 150 birim yukarı taşınacak.

Alış fiyatı artarak 9.150’ye geldiğinde bizim stop seviyemiz de 8.900’e taşınır. Rakam artmaya devam ederek 9.300 seviyesine geldiğinde bizim stop seviyemiz de yine 150 birim daha yukarı yani 9.050’ye taşınır. Yani rakamdaki her 150 birimlik artış stop seviyemizin bizim lehimize 150 birim daha yukarı taşınması anlamına gelmektedir.

Fiyatın düşüşe geçmeden 9.450’ye kadar çıktığını düşünelim. Bu durumda bizim zarar durdurma seviyemiz de 9.200’e kadar otomatik olarak taşınıyor. Yani bu durumda artık 200 birimlik (9.200 – 9.000) bir kârı korumuş oluyoruz. Artık rakamın düşüşe geçtiğini ve 9.200 seviyesinde durduğunu düşünelim. Bu durumda 200 birimlik bir kâr elde etmiş oluruz.

Rakamın yeniden 8,750 seviyesine kadar düştüğünü düşünelim. Eğer trailing stop olmasaydı 200 birimlik bir kâr yerine işlemimizi 250 birimlik bir zararla kapatacaktık.

Yukarıda belirttiğimiz rakamlar örneklerden oluşmaktadır. Tamamen olayı anlatabilmek için örneklediğimiz Stop Loss rakamlarıdır. Bu rakamlara göre Stop Loss emirleri vermeyin.

Stop Loss (Stop-Limit) Nedir? Stop Loss (Zarar Durdurma) Nasıl Kullanılır?