Rusya Maliye Bakanlığı, Rus yatırımcıların kripto para birimi işlemlerinde yıllık bir limiti olması gerektiğini dile getirdi.
Rusya Maliye Bakanlığı’nın dijital varlık düzenlemeleriyle ilgili yasa tasarısını sunduğu bildirildi. Bakanlık, gelişmiş koruma kuralları talep etti ve yıllık kripto para yatırımlarına da bir sınır koydu.
İşte Rusya’da Yaşanan Son Gelişmeler!
Rusya‘nın üst düzey yetkilileri, yerel kripto para piyasasına nasıl yaklaşılacağı konusunda oybirliğiyle karara varmaktan hala çok uzak. Rusya Merkez Bankası, tüm dijital varlık işlemlerinin tamamen yasaklanması konusunda ısrarını sürdürürken, Maliye Bakanlığı ise uygun düzenleme çağrısında bulunuyor.
Yakın tarihli bir bildiriye göre, Maliye Bakanlığı kripto varlıkları ve dijital varlıkları yasallaştırma planlarından geri adım atmadı. Tasarıda, kripto para birimlerinin ödeme yöntemi olarak kullanılmasının Rus topraklarında yasaklanacağı, ancak bir yatırım aracı olarak değerlendirilebileceği yazıyor.
Maliye Bakanlığı daha fazla güvenlik kuralı uygulamaya da hazır görünüyor. Eğer teklif onaylanırsa, kripto varlıklarında her işlem için müşteri kimliği gerekecektir.
Buna ek olarak, milletvekilleri yabancı dijital varlık borsalarının Rusya topraklarında faaliyet göstermek için bir lisans alması gerektiğini belirtti. Bu ticaret platformları, ayrıca müşterilerine finansal okuryazarlık testleri sunmalı ve böylece bireylerin ne kadar yatırım yapmasına izin verildiğini belirlemelidir.
Testleri başarıyla geçen yatırımcılar ise, her yıl dijital para birimlerinde 600.000 rubleye (7.806 dolar) kadar yatırım yapabilecekken, başarısız olanlar ise yıllık 50.000 ruble (650 dolar) sınırına tabi olacak.
Bakanlık ayrıca kripto para madenciliğini hakkında, ancak yetkililer tarafından vergilendirilmesi ve denetlenmesi gerektiğini öne sürdü.
Başkan Vladimir Putin de bu görüşün bir savunucusu ve yakın bir zamanda Rusya’nın bundan faydalanabileceğini de söylemişti. Ülke, küresel hash oranının yüzde 11,2’sini oluşturan dijital varlık madenciliği sahnesinde liderdir.
Rus Bankaları Kripto İle Başa Çıkmanın Çaresini Bulmalı!
Bu ayın başlarında, Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, yerel bankaların kripto para birimi hizmetleri sunabilmesi gerektiğini önermişti. Ayrıca, bu tür varlıklara fon tahsis etmenin, değerli varlıklara yatırım yapmak olarak değerlendirilmesi gerektiğini de önerdi.
Birçok uzman, Bitcoin ve altının benzer özellikleri paylaştığını savunuyor. Her ikisi de, yatırımcıların portföylerini çeşitlendirmek için sıklıkla seçtikleri alternatif yatırım varlıklarıdır.
Altın, kıtlığı gibi özelliklerinden dolayı yüzyıllardır geleneksel değer varlık deposu olmuştur.
Bitcoin‘in arzı da tıpkı altın gibi sınırlıdır. Lider kripto para biriminin maksimum 21 milyon üretim sınırı vardır, bu da onu finansal krizler ve enflasyonist olaylar sırasında çekici bir varlık deposu haline getirir. Bu nedenle, birçok kişi BTC’nin ”dijital altın” gibi bir takma ad kazandığına inanıyor.