ABD’de Minneapolis kentinde polisin nefessiz bırakarak ölümüne sebep olduğu Afro Amerikalı George Floyd için çok sayıda kente yayılan protesto gösterileri her yeri kasıp kavururken, kripto para topluluğunda adları tespit edilemeyen birileri, protestocuların duygularını sömürerek kazanç kapısı oluşturmak için George Floyd Token’i çıkarttı.
Geçen hafta, ABD’nin Minneapolis kentinde George Floyd isimli Afro Amerikalının gözaltı sırasında polis tarafından diziyle bastırılarak nefessiz bırakılması sonucu ölümünün ardından protesto gösterileri tüm ülkeye yayılmıştı.
Ülkedeki kripto para topluluğu da bir bütün olarak protesto gösterilerine destek verdi, topluluğun önde gelen üyelerinden çoğu, siyah haklarına destek için bağış kampanyaları düzenledi. Ancak topluluktan bazılarının bu durumu çabucak para kazanma fırsatına çevirmeye çalıştığı anlaşılıyor.
Bunun sonucu olarak, “George Floyd Token’i” (FLYD) adıyla yeni bir kripto para türü piyasaya sürüldü. Söz konusu kripto para, bir web sitesinden duyuruldu. “George Floyd’un anısına” açıldığı öne sürülen web sitesinde, FLYD sayesinde “Floyd’un sonsuza kadar yaşayacağı” ileri sürüldü. Sitede, bunu sağlamak için “Fonlamayı güvenli bir yolla güçlendirmek” temelinden hareket ettikleri ifade edildi.
“Floyd’u Blockchain yoluyla ölümsüzleştirme” çağrılarına rağmen, FLYD, tahsil edilebilir ya da tazmini mümkün olan bir token değil. Web sitesinin “Vizyon belgesi” (Vision paper) kısmında, FLYD’nin, ERC-20’de (Ethereum ağında) yer alan bir proje olduğu, bu şekilde “Protestocuların ve aktivistlerin ihtiyaç duymaları halinde birden fazla ödeme şeklini kabul etmelerine” yardımcı olacağının umulduğu kaydediliyor.
Tehlike işaretleriyle dolu
FLYD vizyon belgesi, 2017 ve 2018’de gerçekleşen, çok sayıdaki piyasaya sahte dijital para sürme denemelerinde olduğu gibi, protestocuların neden likit olmayan (kolayca paraya dönüştürülemeyen), henüz yeni başlatılmış bir token’de ödeme akışı isteyeceğini veya protestocuların neden özel ödeme çözümlerine ihtiyaç duyacağını açıklayamıyor.
Sitenin kurucuları, Ethereum (ETH) ağındaki Uniswap borsasında alıcıları FLYD’a cezbedip çekmek için bir dizi airdrop (ödül olarak verilen bedava kripto para) ilan etmekten de geri durmadılar. Hatta, buradan elde edilecek gelirin bir kısmını Floyd ailesine ve “Black Lives Matter” hareketine (“Siyahların Hayatı Değerlidir” anlamında, ABD’de 2015’ten beri süren ırkçılık karşıtı protesto hareketlerine verilen genel ad) vereceklerine de söz verdiler.
“Black Lives Matter” hareketi, yol gösterici ilkeler oluşturan, toplantılar düzenleyen ve bağışları kabul eden merkezi bir kuruluşa sahipken, hareketin organizasyonu, büyük ölçüde merkezi değil.
FLYD projesi ise “Black Lives Matter” organizasyonu içindeki seçilmiş hangi alıcıların bu bağışı alacağını belirtmiyor.
Projenin web sitesinin de alelacele hazırlandığı, çok açık. Sitenin “Gizlilik Politikası” ile “Hüküm ve Koşullar” kısımlarının bulunduğu sayfalarına tıklanınca, “Bulunamadı” (404) hatası veriyor. Sitenin iletişim formu ise çalışmıyor.
Gazetecilerin site yöneticileri veya sorumlularına ulaşma çabaları ise sonuç vermedi.
Protesto gösterilerinde kripto paranın rolü
Kripto para topluluğunun önemli bir kısmının, gösteriler sırasında “Bitcoin bizi kurtaracak” yazılı bir pankartın fotoğraflanarak medyada kullanılmasının, kötü bir algı yarattığı kanısında olduğu gözlemleniyor.
Olaylar hakkında görüşü sorulan Ethereum’un kurucu ortağı Vitalik Buterin, kripto paranın bir protesto aracı olmadığını belirterek, merkezilikten uzaklaşmanın (ademi merkeziyet) diğer biçimlerinin, “sansüre dayanıklı” Blockchain’i mümkün kılacağının önemini hatırlattı.
Buna karşılık Hong Kong’da 2019’daki protesto gösterileri sırasında kripto paralara karşı yerel bir ilginin oluştuğu da gözlenmişti.