Bitcoin’in fiyatı % 11 düşüşle 11 bin 736 dolardan 10 bin 390 dolara geriledi. Bu düşüşün hepsi 10 gün içerisinde gerçekleşti.
Bitcoin için sırada ne var?
Aslında bazıları, ufukta yükselen likidite ile fiyatın daha da düşebileceğini savunuyor. Ancak, bu likiditenin nasıl absorbe edileceği gibi ilgilenilmesi gereken daha büyük endişeler var. BTC girişlerine bakmak, başlamak için iyi bir yerdir. Veriler, aynı seviyenin 1 Eylül’den yazım tarihine kadar % 117 arttığını göstermektedir.
Bitcoin girişleri 4 Eylül’de 1.3 milyar dolar ile zirveye ulaştı ve aynı değer 636 milyon dolara düştü. Son 24 saatteki Bitcoin girişleri, 90 günlük ortalamanın oldukça üzerinde yer almakta olup rakam olarak 46 bin 150 BTC şeklinde gerçekleşti. Borsalara girişlerdeki artış, BTC’yi sadece bir fiyat düşüşünden daha fazla şekilde etkiledi. Aslında, istikrarlı girişler, fiyatın önümüzdeki birkaç hafta boyunca 10 bin dolar seviyesinin üzerinde kalabileceğini gösteriyor.
Aynı zamanda, likit olmayan BTC, son dört haftada ortalama olarak 30 bin 800 BTC geriledi. Bu, Chainalysis verilerine göre iki aylık bir dönemde gözlemlenen en büyük düşüş.
Likidite artışı, geleneksel olarak yeni alıcılar ve kurumsal oyuncular tarafından emiliyor. Ancak, SushiSwap olayından canı yanan traderlar gibi diğer faktörler, spot borsalarda daha uzun süreli bir talebi artırabilir.
SushiSwap olayı, DeFi’nin piyasa değerinin yaklaşık % 50 oranında düşmesine katkıda bulundu. Olay, milyonlarca kişiyi DeFi’den sildi ve piyasa, yazının yazıldığı sırada, kayıplarını telafi ediyordu. Bununla birlikte, bazı analistlerin DeFi balonunun patlamak üzere olduğunu söylediği için, tam bir iyileşme henüz kartlarda olmayabilir.
Aslında, olay bildirildikten hemen sonra, en iyi DeFi tokenlarının % 90’ının fiyatı düştü. DeFi’deki son satışların ardından, ihtiyatlı traderlar, devam eden bir fiyat rallisi umuduyla spot piyasalarda Bitcoin için yeni talep yaratabilir.
Dahası, DeFi’de Kilitlenen Toplam Değer 10 günde % 10’un üzerinde düştü. Toplam kilitli değer rakamları daha da düşerse, yatırımcılar portföylerine BTC ekleyerek DeFi’den kaybedilen değeri değiştirebilirler.
Bu, yeni alıcıların Bitcoin Ağına her 10 günde yaklaşık % 6 oranında eklenmesi gerçeğiyle kanıtlanabilir.
Düşen bir DeFi piyasa değeri ile bu sayı daha da yükselebilir
DeFi’deki ilgi kaybına ek olarak, traderlar türev borsalarındaki yeni tekliflerle BTC’ye çekiliyor. Türev ürün teklifleri, varlığın alım satımına kıyasla doğal risk daha düşük olduğu için popülerlik kazanmakta asla başarısız olmaz. Açık pozisyon ve türev borsalarındaki hacimdeki artış, tüm ekosistemi güçlendirir ve aynı zamanda spot borsalarda Bitcoin için paralel talep oluşturur.
Huobi’nin Bitcoin Opsiyonları ve Brave’nin merkezi olmayan türev borsası arasında, türev traderları için birkaç yeni teklif var ve bu durum yatırımcı ilgisinin artmasına neden olabilir.
Son olarak, türev borsalarında Toplu Açık pozisyon da 17 Ağustos’ta 5,7 Milyar dolara ulaştı ve yeni ürün teklifleriyle daha da yükselebilir. Aynı zamanda, bu talep spot borsalara kayabilir ve artan likiditeyi absorbe edebilir.
Artan Bitcoin girişleri uzun vadede fiyatı etkilemeyebilir. Bununla birlikte, DeFi’de düşen çılgınlık ve traderların türev borsalarına olan ilgisinin artması gibi faktörler, spot borsalarda Bitcoin talebinde çok ihtiyaç duyulan bir artışı sağlayabilir. Fiyat rallisi, bir kez canlandığında muhtemelen 2020’nin sonuna kadar sürebilir.