Japonya Merkez Bankası’ndan kısa süre önce yayınlanan bir belgede, merkez bankası dijital para birimleri için çevrimdışı kullanılabilirlik ihtiyacını vurguladı.
İlk rapor yayınlandı
The Bank for International Settlements (BIS), yedi merkez bankasından oluşan bir grupla işbirliği içinde, CBDC’lerin temel ilkeleri ve temel özelliklerine odaklanan merkez bankası dijital para birimleri ile ilgili ilk ortak raporunu 9 Ekim’de yayınladı.
Raporun yanı sıra, grubun üyelerinden biri olan Japonya Merkez Bankası, Japonya merkezli bir perspektiften CBDC’lere kendi özel yaklaşımını özetleyen bir belge yayınladı.
BoJ raporuna göre, 2021’de kendi CBDC’si için birkaç test aşamasından ilkini başlatacak. Bu, para birimi için bir test ortamının geliştirilmesini ve bir ödeme aracı olarak temel işlevleriyle ilgili deneyleri içerecek.
Çevrimdışı kullanım özelliği
BoJ raporu, “Sistem ve ağ arızalarının yanı sıra elektrik kesintilerinin olduğu zamanlarda çevrim dışı kullanım da, doğal afetlerin sık sık meydana geldiği düşünüldüğünde Japonya için önemlidir” vurgusu yapıyor.
Japonya, coğrafyasının doğası gereği depremler, tsunamiler, seller, tayfunlar ve volkanik patlamalar dahil olmak üzere çok çeşitli doğal afetlere eğilimlidir.
Rapor, Bitcoin (BTC) ve diğer blok zinciri tabanlı kripto para birimleri için potansiyel elektrik veya ağ arızalarını ele alan çözümler olmasına rağmen, bu tür olaylara karşı nasıl sağlanabileceğine dair hiçbir ayrıntı vermiyor.
Bunlar, uzun dalga radyo vericilerine dayanan ağların geliştirilmesini ve Bitcoin işlemlerini uzay yoluyla yayınlayan Blockstream’in uydu ağını içerir.
BIS dijital para araştırma grubu Ocak 2020’de açıklandı ve Japonya, Kanada, Birleşik Krallık, İsveç, İsviçre ve Avrupa Merkez Bankası merkez bankaları bu grupta yer alıyor. Birleşik Devletler Federal Rezervi de o zamandan beri gruba katıldı.