Merhaba dostlar, uzun zamandır kendi köşemde yoğunluktan ötürü yazamadım lütfen kusura bakmayın. Öncelikle sepetimi açıklamadan önce bazı bilgilere sıfırdan bu piyasaya giriş yapan kripto para yatırımcısı arkadaşlarımız için sizleri çok sıkmadan kısaca değinmek istiyorum.
Bu yazımda yer alan hiçbir şey asla yatırım tavsiyesi değildir ve hiçbir zaman olmayacaktır. Bu piyasayı doğru anlamanız için bol bol makale okuyarak kendinizi geliştirmek ise size en büyük yatırım tavsiyemdir.
Altcoin nedir?
Dünyanın en büyük piyasa değerine sahip ilk kripto parası olan Bitcoin (BTC)’in dışında kalan tüm kripto paralara “Alternatif Coin” yani kısa ve bilinen ismiyle “Altcoin” denir. Bir nevi Bitcoin türevi kripto para birimleridir. Piyasada birçok yatırımcı maalesef Altcoin kelimesini bir kripto para biriminin adı zannediyor. Altcoin terimi Bitcoin’e alternatif olacak herhangi bir kripto para birimini ifade etmek için kullanılır.
Altcoin hakkında daha detaylı bilgi almak için “Altcoin Nedir” isimli makalemizi okuyabilirsiniz.
Boğa Sezonu nedir?
Boğa sezonuna boğa piyasası da denmektedir. Boğa sezonu tabiri piyasaların yükseliş trendinde olduğunu ifade eder. Yani fiyatların yükseldiği veya yükseleceğinin beklendiği bir finansal piyasayı tanımlar. Peki “boğa sezonu” terimi nereden gelmektedir? Boğa sezonu teriminin kökeni, boğaların her şeyi boynuzlarıyla aşağıdan yukarıya kaldırdıkları inancından gelir. Bundan ötürü yükseliş trendinde olan piyasalara “boğa sezonu” denmektedir.
Ayı sezonu ise boğa sezonun tam tersini ifade etmektedir. Yani yükseliş değil de, düşüş trendinde olan piyasalar için “ayı sezonu” terimi kullanılır.
Altcoin’de “Boğa Sezonu” gelecek mi?
Bana sık sık gelen bazı sorular var. Bu sorular şunlar;
- Altcoin boğa sezonu ne zaman gelecek?
- Hangi altcoinleri almalıyım?
- Bu altcoinleri nereden almalıyım?
- Hangi fiyattan almalıyım?
Bu ve bunun türevi sorulara son zamanlarda çok maruz kaldım. Muhtemelen 2017 yılında Altcoin Boğa Sezonu yaşandığı için herkesin dilinde bu var ve herkes sanki kesin gelecekmiş gibi buna kendini inandırmış.
Dostlar belki bu sözlerimi okuduğunuzda bana kızacaksınız fakat ister kızın, ister kızmayın, ister üzülün ister üzülmeyin, ben yıllardır bu piyasada olduğum için sizlere açık ve net konuşmak istiyorum. Herkes altcoin boğa sezonun geleceğini kesinmiş sanki bankoymuş gibi görüyor. Fakat vaziyet öyle değil, altcoin boğa sezonu belki gelmeyebilir. İlla 2017 yılında altcoin boğa sezonu oldu diye tekrar olacak diye bir kaide yok ve zaten olamaz da, hadi oldu diyelim bu seferde şöyle bir nüans var; 2017 yılında olduğu gibi mükemmel derecede kazandırmayabilir. Velhasıl kelam lafı çok uzatmak istemiyorum. Sadece sizlerin bunu kesin gelecekmiş gibi düşünmenizi istemiyorum ve buna göre pozisyon almanızı istiyorum. Bu gerçekten çok ama çok önemli sakın tüm paranızı altcoin boğa sezonu gelecek diye tüm altcoinlere basmayın. Bu uyarımı mutlaka her zaman aklınızda bulundurun.
Şunu da özellikle belirtmek istiyorum. Bende büyük çoğunluk gibi altcoin boğa sezonun geleceğine inanıyorum. Bunun içinde kendime dev bir altcoin sepeti yaptım. Projelerine ve ekiplerine güvendiğim, geçmiş zamanlarına ait grafiklerini detaylı bir şekilde incelediğim bu altcoinleri kademeli bir şekilde artık toplamaya başlayacağım.
Beni “Anlık Bitcoin Analizleri“mi paylaştığım Telegram kanalımızdan sıkı takip edenler hatırlayacaklardır. Ben sürekli altcoin boğa sezonu için Aralık ayının ortasından sonra altcoin toplamaya başlayacağımı söylemiştim. Normalde kendi sepetimi açıklamayı düşünmüyordum fakat açıklamam için sizlerden çok fazla geri dönüş geldi. Bende açıkçası artık açıklamak için kendimi mecbur hissettim.
Telegram kanalımı çok aktif bir şekilde kullanıyorum ve orada “Anlık Bitcoin Analizleri“imi paylaşıyorum. Eğer sizde önemli Bitcoin gelişmelerini kaçırmak istemiyorsanız mutlaka kanalıma katılın, bildirimleri açın hatta bildirim sesini değiştirmenizi şiddetle tavsiye ederim. Telegram kanalıma bu bağlantı linkine tıklayarak katılabilirsiniz: https://t.me/BitcosarYatirimci
Hangi borsayı kullanıyorum?
Dünyanın en büyük piyasa hacmine sahip olan ve en düşük komisyon oranlarını sunan Binance’yi kullanıyorum. Yıllardır bu borsayı kullanıyorum ve bugüne kadar çok şükür herhangi bir problem ile karşılaşmadım. Bu sözlerimi okuyan bazı negatif tipler hemen geçen Binance para yatırma ve çekme işlemlerini durdurdu vs. diyecektir. Bunu da şu şekilde açıklamak istiyorum. Yıllardır var olan çok büyük bankalar bile sistemlerini daha kaliteli hizmet verebilmek için bakım moduna alırlar ve bazen tüm işlemleri askıya alırlar. Bunlar her zaman olabilecek vakalar bundan ötürü buna çok takılmamanızı yine şiddetle tavsiye ederim. Benim için diğer borsalar birer havuz ama Binance okyanus. Çünkü hacim çok yüksek bundan ötürü işlemler hızlı oluyor. X borsasında 10 saatte satacağın kripto parayı Binance’de 10 dakikada satıyorsun. Her neyse çok fazla detaya inip konunun dışına fazla çıkmak istemiyorum. Sizlerde bu bağlantı linkine tıklayıp Binance’ye kayıt olarak komisyonlarda %20 indirim alabilirsiniz: https://bit.ly/BinanceINDIRIM20
Bir diğer en çok aldığım mesajlardan biriside şu; Binance hesabımda indirim yok, indirimsiz kayıt oldum. Nasıl %20 indirim alabilirim? Bu soruyu da yeri gelmişken açıklamak istiyorum. Aslında birçok insan bazı youtube kanalları ve web siteleri yüzünden hemen Binance’ye indirimsiz kayıt oldular. Bu platformlar bu %20’yi size vermek yerine maalesef %20’yi kendi ceplerine alıyorlar. Gerçekten çok rahatsız edici bir durum. Çünkü %20 çok büyük bir rakam ve uzun vade topladığınızda çok ciddi rakamlar yapıyor. Zaten hiç kimsede %0 indirim ile kayıt olmak istemez. Benim indirimsiz kayıt olanlara en büyük tavsiyem ise yakınlarının adına Binance %20 indirimli yeni hesap açmaları olur. Zaten o hesaba sadece siz erişeceksiniz. Mail ve şifreler size ait olacak sadece ailenizden birinin kimliği ile kimlik onayı yapmış olacaksınız. Hali hazırda zaten birçok yatırımcının bu şekilde iki farklı hesabı var.
Ben size yukarıda maksimum indirim linki verdim yani bu linkten kayıt olursanız %20 cebinizde kalacak. Bu %20 indirim linkinden kayıt olmamanız bana bir şey kaybettirmiyor ama size iyi para kaybettiriyor. Bu yüzden burada tamamen kendi cebinize giren parayı düşünmenizi öneririm.
Bu arada artık Binance Türkiye açıldı ve artık yerli yüksek komisyon alan borsa kullanmamıza gerek kalmadı. Çünkü Binance Türkiye’den Binance Global hesabımıza ücretsiz bir şekilde kripto para transferi yapabiliyoruz.
Sizlerde bu bağlantı linkine tıklayıp Binance Türkiye’ye kayıt olarak komisyonlarda %10 indirim alabilirsiniz: https://bit.ly/BinanceTURKIYE
Binance’ye en hızlı ve en ucuz nasıl TL yatırma ve çekme işlemi yapılır?
Tekrar hazır yeri gelmişken bana sık sık devamlı sorulan bir başka soruyu da burada aydınlatmak istiyorum. Burada sizlere Binance’ye en hızlı ve en ucuz nasıl TL yatırma ve TL çekme işlemi yaptığımı özellikle adım adım aktarmak istiyorum. Karışıklık olmaması için Binance Global ve Binance Türkiye derken kastettiğim linkler ise şunlar;
- Binance Global: binance.com
- Binance Türkiye: trbinance.com
Binance TL yatırma (Sıfır Komisyon)
Binance Türkiye borsasının Ziraat Bankası hesabına banka hesabımda bulunan nakit parayı transfer ediyorum. Ardından Binance Türkiye borsasına geçen tüm nakitim ile Binance’nin kendi kripto parası olan BNB’yi (Binance Coin) satın alıyorum. Tüm TL miktarım ile satın aldığım BNB’yi Binance Global hesabımda yer alan BNB cüzdanıma çekiyorum. Böylelikle Binance Türkiye’den BNB transferi yaparak hem hiç komisyon ödemiyorum hem de çok hızlı ve güvenli bir şekilde paramı Binance Global’e aktarmış oluyorum. Binance Global hesabıma geçen tüm BNB’yi USDT’ye (Tether) çevirerek paramı tekrar nakite çevirmiş oluyorum.
Binance TL çekme
Yukarıda yaptığım işlemin tam tersini yapıyorum. Bu sefer Binance Global’de yer alan tüm nakitimi veya tüm kripto paramı BNB’ye dönüştürüyorum. Ardından Binance Türkiye BNB cüzdanıma çekiyorum. Fakat burada komisyon (0.001 BNB = 0.03$) sıfır değil ama sıfıra yakın derecede çok az komisyon kesiyor. XRP’den bile daha az komisyon kesiyor. Ardından Binance Türkiye hesabıma geçen BNB’yi hemen TL’ye dönüştürüp TL olarak banka hesabıma çekiyorum.
Herkesin merakla beklediği altcoin sepetime geçmeden önce bazı uyarılar yapmak istiyorum. Şunu asla ama asla unutmayın, kripto para piyasasının %99’u dolandırıcıdır ve bundan ötürü her projeye direk atılmayın. Çünkü emin olun atıldığınız projenin dolandırıcı olması ihtimali %99. Her zaman bu %99 oranı ile hareket edin ve hep aklınızın bir köşesinde dursun. Bir diğer husus kripto para ticareti yapmak isteyen herkese bu piyasada yaşadığım yılların tecrübesini belirlediğim kurallar halinde aktarmak istiyorum. Bu uyarıları hiçbir zaman es geçmeyin ve mutlaka çok dikkatli bir şekilde okuyup anlamaya çalışın. Bu tecrübeler hakikaten çok kıymetli bunu asla kendimi övmek için söylemiyorum lütfen sakın yanlış anlamayın veya çarpıtmayın. Bu tecrübelerimi sizinle paylaşmamın en büyük sebebi dışarıdan şaşalı ve herkesin hemen milyoner olduğu, hemen zengin olduğu görünümünde olan bu piyasanın aslında hiç öyle olmadığını anlatabilmek. Belki de bu yazının en önemli ama gerçekten en önemli kısmı bu tecrübeler kısmı olacak. Çünkü ben bunları yaşadım ve dersimi aldım. İsterim ki sizlerde benim yaptığım hataları yapıp çok para ve zaman kaybetmeyin. Burada hazır tecrübe edilmişi yani yaşanmışı var, alın ve bunu kullanın. Burada özellikle durmamın sebebi bu kurallar sizlere uzun vadede o kadar fayda sağlayacak ve kadar çok şey kazandıracak ki işte o zaman iyi ki bu yazıyı okumuşum ve iyi ki bu tecrübeleri not alıp uygulamaya geçirmişim diyeceksiniz. Sizler için bizzat tecrübe ettiğim “Kripto Para Piyasasında Uygulanması Gereken 10 Altın Kural” hazırladım.
Kripto Para Piyasasında Uygulanması Gereken 10 Altın Kural
1.Kural: Aşırı Risk
Kripto para piyasası aşırı risklidir. Aşırı oynaktır. Sizi bir gecede zenginde yapabilir ve bir gecede hayatınızı da karartabilir. Dolayısıyla bu kadar aşırı riskli olan bir piyasada her zaman bu hususu göz önünde bulundurarak yatırım yapmalısınız. Diğer kuralların hepsinin temeli aslında bu 1.kurala dayanmaktadır.
2.Kural: Kredi Çekme
Hiçbir zaman kredi ile bu piyasaya girmeyin. Kredilerin vadesi vardır ve vadesi olan bir para ile hiçbir zaman doğru işlem yapamazsınız her zaman kafanızın bir köşesinde o vade süresi olacağı için sürekli size panik satışları yaptırır ve her zaman paranızı kaybedersiniz. Çünkü bu piyasada çok ama çok rahat, çok duygusuz ve çok sabırlı olmanız gerekmektedir. Asla sakın kredi çekmeyin! Yoksa sonu çok kötü olur. Mutlaka çok büyük kayıplara yol açar ve hayatınızı sağdan soldan duyduğunuz hızlı para kazanma hevesine aldanıp mahvetmiş olursunuz.
3.Kural: Yatırım Tutarı
Bu riskli piyasaya yatırım yapmak istiyorsanız eğer mutlaka ne kadarlık bir yatırım yapacağınızı ve karşısında nasıl sonuçlar ile karşılaşabileceğini düşünerekten yatırım yapmalısınız. Bundan ötürü her zaman yatırım yapacağınız tutarın tamamen sıfır olacağını düşünerekten yatırım yapmalısınız. Bu yatırım tutarını kaybettiğinizde normal yaşantınızda veya iş hayatınızda sizi asla sarsmamalı ve sizi asla sıkıntıya sokmamalıdır. Bu yatırım tutarı kenarda köşede duran ve size hiçbir zaman lazım olmayan tutar kadar olmalıdır. Her zaman tüm yatırımınızın tamamen sıfırlanacağını düşünerek yatırım yapın.
4.Kural: Portföy Dengesi
Evet artık aşırı riskli bir piyasa olduğunuzu biliyorsunuz ve kredi çekmediniz buna göre de kendi yatırım tutarınızı belirlediniz ve bu paranızı kripto para borsasına aktardınız. Şimdi ise en ama en önemli nokta ile karşı karşıyasınız. Her zaman portföy dengesi kurarak işlemler açmalısınız. Bundan ötürü her zaman portföyünüzü dengeli bir şekilde yönetin.
5.Kural: Portföy Yönetimi
Bu kuralı bir örnek üzerinden daha detaylı açıklamak istiyorum. Diyelim ki kripto para piyasasına yatırım yapmak için 1000 dolar ayırdınız. Yani borsaya attınız ve borsa hesabınızda nakit olarak duruyor. Bu 1000 doları parçalara bölerek hareket etmelisiniz. Hiçbir zaman bu böldüğünüz parçaların dışına çıkmamalısınız. Benim portföyüm her zaman nakit ağırlıklıdır. Bunun sebebi ise şudur; BTC sert hareket yaptığında dip yapan altcoinleri kademeli olarak toplamak için çok fazla fırsata sahip olabilmek yani elimizi güçlü tutmak. Tam bu durumlarda bu nakit para o kadar çok işe yarıyor ve o kadar çok fırsat sunuyor ki ilaç gibi geliyor gerçekten. Ben bu 1000 doların yarısını nakitte tutuyorum her zaman, geri kalan kısmın yarısını ise orta ve uzun vadeli altcoinlere yatırım yaparak kullanıyorum. Geri kalan kısmı ise “day trade” dediğimiz kısa vadeli kripto para ticareti yapmak için en az 10 parçaya bölüp kısa vadeli işlemler yapıyorum. Daha net anlamanız açısından kendi portföy yönetimimi görselleştirdim. Bu görseli lütfen dikkatli inceleyin. Ben kendi portföyümü bu görselde göründüğü gibi yönetiyorum.
6.Kural: Nakit Kraldır! (Cash is King!)
Her zaman kendi nakit paranızın kıymetini bilin para maalesef kolay kazanılmıyor. Bundan ötürü nakit para her zaman candır ve her zaman kraldır. Çünkü nakit paranızın elinizde bir karşılığı vardır. Kripto paranın bir karşılığı yok arkadaşlar. Kripto paralar sıfırdan oluşturulan değerlerdir. Dolayısıyla tamamen arz ve talebe göre şekillenir fakat bu piyasa manipülasyonlara ve spekülasyonlara çok müsait bir piyasadır. Bundan ötürü her zaman portföyünüzün yarısını mutlaka nakitte tutun. Bu nakit para size vakti gelince birçok fırsattan faydalanmanızı sağlayacak.
7.Kural: Sepetinizi Çeşitlendirin!
Hiçbir zaman paranızı tek bir coin’e yatırmayın. Her daim sepetinizi çeşitlendirin. Tek bir kripto paraya tüm paranızı yatırmak bu piyasada yapacağınız en büyük hata olur. Tüm yumurtalar aynı sepette olursa sepet düşünce yumurtaların hepsi kırılır, her yumurtayı ayrı sepete koyun. Bu kural profesyonel yatırımcıların en büyük prensibidir. Asla bu kuralları çiğnemeyin.
8.Kural: Tepeden Satın Alma!
Yatırım yapacağınız zaman hiçbir kripto parayı sakın tepeden satın almayın. Hatta ve hatta %100 kâr edeceğinizi bilseniz dahi bu hatayı sakın yapmayın. Zaten siz onu tepeden alana kadar onun üzerine birileri %200-%300 kâr koymuş oluyor. Eğer tepeden satın alırsanız bir daha o fiyatlara hemen satamazsınız. Çünkü alıcı bulamazsınız. Bunun araba almaktan hiçbir farkı yok, bizler bir araba alacağımız zaman bile 10 farklı yere bakıp en ucuz fiyata alabilmek için piyasa araştırması yapıyoruz. En basitinden alacağımız arabanın piyasası var mı, yok mu onu düşünerek hesap ediyoruz. Arabayı aldık hemen satabilecek miyiz, kolay alıcı bulabilir miyiz vs. bunları düşünüyoruz. Bir araba alırken dahi nasıl en dip fiyatı bulmaya çalışıyorsak bu kripto para piyasasında da en dip fiyatı bulup almalıyız. Bu sıralar bana en çok sorulan sorulardan biriside XRP’yi (Bana sorulduğu zamanlar 1 XRP = 0.75$) bu fiyattan satın alalım mı? Bende bu kişilere şunu diyorum XRP 0.20$’lardayken neredeydin? Yani 0.20$’lardayken kimse almaz ama fiyat tepe yapınca herkes saldırıyor. Sakın bunu yapmayın siz zararlı çıkarsınız. Fomo’ya kapılmaya gerek yok, her işin bir usulü vardır. Bu işin usulü de budur.
9.Kural: Stop-Loss Hayat Kurtarır!
Tüm kurallara uysak bile bazen işler istediğimiz gibi gitmeyebilir hatta birçok kez işler kötü gidebilir. Çünkü bu piyasa gerçekten inanılmaz riskli bir piyasa ve oynak bir piyasa bir anda bir bakmışsın tüm paran erimiş çakılmış ruhun bile duymaz. Ben bunlara şahit oldum. Hatta size böyle bir tecrübemi aktarmak istiyorum. Yemek temalı bir merkeziyetsiz finans projesi (DeFi Tokeni) olan HotdogSwap’ın token’ı, 5 dakika içinde 4000 dolardan 1 dolara düştü. İşte bu yüzden bu kuralın başlığı “Stop-Loss Hayat Kurtarır!”
Bu kadar çok aşırı riskli bir piyasada mutlaka ama mutlaka stop-loss kullanmalıyız ve nasıl kullanıldığını da çok ama çok iyi öğrenmeliyiz. Benim için stop-loss özelliği borsaların en beğendiğim özelliği, çünkü gece yastığa rahatça başınızı koymanızı sağlıyor. Stop-loss paranızı her zaman etkin ve verimli kullanmanızı sağlar. Yazıda stop-loss’un nasıl uygulandığını anlatarak daha fazla uzatmak istemiyorum. Bununla alakalı çok detaylı bir video çektim. Bu videomu mutlaka izlemenizi şiddetle tavsiye ediyorum.
Bu videoda sizlere,
- Stop Loss nedir?
- Stop Loss kullanmalı mıyız?
- Eğer kullanacaksak nasıl kullanmalıyız?
- Binance’de Stop Loss emri nasıl verilir?
Sorularının cevaplarını vermeye çalıştım. Eğer bu tarz videoları kaçırmak istemiyorsanız mutlaka kanalımıza abone olun…
10.Kural: Kademeli Satın Alın!
Hiçbir zaman yatırım yapmak istediğiniz kripto parayı doğrudan hemen satın almayın. Önce satın alacağınız miktarı belirleyin ardından bu miktarı bölün ve parça parça alım yapın, baktınız aldığınız kripto para düşüyor hemen panikleyip satmayın bekleyin ve tekrar düştüğü noktadan alım yaparak bu şekilde maliyetinizi sürekli düşürün. Kripto para piyasasına yeni başlayan kişilerin yaptıkları en büyük hatalardan bir tanesi parasının tamamıyla tek seferde coin almaktır. Tek seferde coin alımı yapmak, sizi riskli pozisyona sokacaktır. Çünkü, bu şekilde işlem yaparak elinizdeki tüm hamle kozunuzu bitirdiğiniz için muhtemel düşüşlerden büyük zarar edecek ve elinizdeki coin’in belli bir seviye düştükten sonra yaşanacak tepki yükselişlerinden de kar elde edemeyeceksiniz. Belki de uzun zaman elinizdeki coin’in eski seviyeye gelmesini bekleyeceksiniz. Çünkü tüm paranızı tek seferde harcadınız. Elinizdeki tüm kozlarınızı tükettiniz.
İşlem açtığınız pozisyonlarınızdan daha iyi verim alabilmek için ve risklerimizi daha da düşürmek için kademeli alım yapmak genellikle çok mantıklıdır. Asla tek seferde coin alıp kenara çekilmeyin. Paranızı bölün ve fiyatlar düştükçe alım yapın. Yükselirse yine ona göre pozisyonlarınızı değiştirin. Unutmayın, düşen piyasada dahi kademeli alımlar yapmak, ilk tepkide sizlere çok ciddi kârlar getirebilir. Kripto para piyasasına yeni başlayan kişilerin bu hataya düşmemeleri için kademeli alım stratejisinden ve bu stratejinin nasıl uygulandığından örnekler vererek daha net anlamanızı sağlayacağım. Örneklerden ilki düşen piyasada, diğeri ise yükselen piyasada kademeli işlem stratejisi olacaktır. İşte örnekler;
Birinci Örnek;
XXX coin’i 1 dolardan 10.000 adet alalım. 10.000 dolar ödedik.
XXX coin’in sürekli düştüğünü varsayalım.
0,90 dolardan 10.000 adet daha aldık. 9.000 dolar ödedik.
0,80 dolardan 10.000 adet daha aldık. 8.000 dolar ödedik.
0,70 dolardan 10.000 adet daha aldık. 7.000 dolar ödedik.
0,60 dolardan 10.000 adet daha aldık. 6.000 dolar ödedik
0,50 dolardan 10.000 adet daha aldık. 5.000 dolar ödedik.
Maliyetimiz 0,75 dolar olacaktır. Toplam 45.000 dolar para harcayarak 60.000 adet XXX coin almış olduk.
Fakat, cebimizdeki 45.000 dolar ile 1 dolardan bu coin’i alsaydık, 45.000 adet alabilecektik. Ama kademeli alım yaparak 60.000 adet almış olduk. XXX coin %50 düşse dahi kademeli alım yaptığımız için zararımız %25 olacaktır. Örnekteki XXX coin 0,50 dolardan tekrar 1 dolara yükseldiğinde pozisyonumuzdan %35 kâr elde etmiş olacağız. Fakat kademeli alım yapmayıp, tüm paramızla bu coin’i 1 dolardan satın alıp 45.000 adet almış olsaydık, düşen piyasada %50 zarar edecektik. Kâr etmemiz için coin’in %100 yükselmesini bekleyecektik. XXX coin %100 yükseliş gibi ciddi bir efor sarf etse bile 1 dolara tekrar yükseldiğinde dahi hiçbir kârımız olmayacaktı. En önemli sermayemiz olan zaman sermayesini kaybetmiş olacaktık ve kaybettiğimiz zamanların fırsat maliyetini bu hesaba katmıyorum bile.
Sonuç;
1 dolardan 45.000 adet alsaydık;
XXX coin %50 düştüğünde sermayemiz %50 erimiş olurdu.
XXX coin tekrardan 1 dolara yükselse bile biz sadece maliyetimizi kurtarmış olacaktık. Fakat kademeli alım yöntemini uygulasaydık, hem elimizde daha fazla adet (15.000 XXX coin) olacak hem de coin’in fiyatı 1 dolara yükseldiği zaman bu işten %35 kârımız olacaktı.
Yukarıda verdiğim örnekte kademeli alım stratejisini düşen piyasa içerisinde değerlendirmiştik. Şimdi bunun tam tersini düşünelim. Yükselen piyasada kademeli alım stratejisini uygulayalım.
İkinci Örnek;
XXX coin’i 1 dolardan 10.000 adet alalım. 10.000 dolar ödedik.
XXX coin’in fiyatının sürekli yükseldiğini varsayalım.
1,10 dolardan 10.000 adet daha aldık. 11.000 dolar ödedik.
1,20 dolardan 10.000 adet daha aldık. 12.000 dolar ödedik.
1,30 dolardan 10.000 adet daha aldık. 13.000 dolar ödedik.
1,40 dolardan 10.000 adet daha aldık. 14.000 dolar ödedik.
1,50 dolardan 10.000 adet daha aldık. 15.000 dolar ödedik.
Maliyetimiz 1,25 dolar olacak ve toplamda 75.000 dolar harcayarak 60.000 adet almış olacağız.
XXX coin 1,50 dolar olduğunda maliyetimiz 1,25 dolar olduğu için zaten %20 kârdayız. XXX coin tepeden %17-%18 düşse dahi kademeli alım stratejisi uyguladığımız için zararımız olmayacak. Ancak coin’i 1,50 dolardan tüm paramızla alsaydık, coin %5 düşse bile zararda olacaktık. Onun için düşen piyasalarda da yükselen piyasalarda da kademeli alım yapmak karımızı maksimum seviyeye çıkarıp, zararımızı minimize edecektir.
Yukarıdaki basit örneklerde bile kademeli alımın, disiplinli bir şekilde uygulandığında ne kadar sağlık bir yöntem olduğunu görüyorsunuz. Bunun için pozisyonlarınızı alırken bütün paranızla alım yapmak yerine mutlaka paranızı bölerek (parçalayarak) işlem yapmayı tercih etmeniz sizin faydanıza olacaktır.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar ve şunu rahatlıkla söyleyebilirim. Bu kuralları aklına kazıyan ve uygulayan hiçbir kripto para yatırımcısının bu piyasada zarar edeceğine inanmıyorum.
Evet şimdi gelelim incelediğim ve araştırarak seçim yaptığım dev altcoin sepetime, lütfen kusura bakmayın yazıyı çok uzattım ama bu uyarıları yapmak zorundaydım. Çünkü sürekli yeni kişiler katılıyor piyasaya ve maalesef hep yanlış yönlendiriliyorlar. Bundan ötürü bu yazıda bu uyarıların yer alması hem bu uyarıların çok kişi tarafından okunmasını sağlayacak hem de bu uyarılar herkese ömür boyu bu piyasalarda işlem yaparken çok fayda sağlayacak.
Dev altcoin boğa sezonu sepetim!
2017 yılında Bitcoin boğa sezonundan sonra altcoin boğa sezonu başladı ve altcoinler çok yükseldi ve gerçekten çok fazla getiri sağladılar. Şimdi bende kendime dev bir altcoin boğa sezonu sepeti hazırladım. Benim sepetimde 50 tane altcoin var. Bu saatten sonrada BTC her sert hareket yaptığında sepetime aldığım bu altcoinleri kademeli olarak USDT bazında dipten toplayacağım. Bakın burası önemli bu altcoinleri tek seferde değil belki 4 kere belki 5 kere dipten toplayarak orta ve uzun vade bekleyeceğim. Bende birçok analist gibi 2021 yılının Ocak ve Şubat ayında altcoin boğa sezonunun geleceğini bekliyorum. Bu yazının başında dediğim gibi belki altcoin boğa sezonu hiç gelmez. Bunu aklımızdan çıkarmayalım ve buna göre pozisyon alalım. Bu listede yer alan altcoinleri Binance borsasından toplayacağım. Altcoin boğa sezonunu beklediğim için yani orta ve uzun vade olacağı için bu sepete portföyümün %25’ini ayıracağım. Bu %25’i ise 5 parçaya bölüp BTC her sert hareket yaptığında 5 kere dipten toplayacağım. Listede yer alan tüm fiyatların hepsi dolar (USDT) bazındadır.
Ayrıca kripto paraları daha iyi anlayabilmek için “Sınırlı Para ile Sınırsız Paranın Büyük Savaşı!” adlı bu kısa yazımı hala okumadıysanız eğer mutlaka şiddetle okumanızı tavsiye ederim. Okumak isterseniz bu bağlantıya tıklayabilirsiniz: Sınırlı Para ile Sınırsız Paranın Büyük Savaşı!
İbrahim COŞAR’dan Dev Altcoin Boğa Sezonu Sepeti!
ATL (All Time Low): Tüm Zamanların En Düşük Değeri
ATH (All Time High): Tüm Zamanların En Yüksek Değeri
Sepetimde sadece geçmiş dönemde altcoin boğa sezonu yaşamış olan altcoinlerin ATL ve ATH’sini verdim. ATL ve ATH’si olmayan altcoinler daha önce hiç altcoin boğa sezonu yaşamamış ve diğerlerine göre daha yeni olan projelerdir. Sepetimde yer alan tüm rakamlar dolar bazındadır.
ATL ve ATH fiyatları CoinMarketCap’ten, anlık fiyatlar ise 23.12.2020 tarihinde saat 16:00-17:00 arasında Binance borsasından alınmıştır.
Sepetimde toplam 50 adet altcoin var ve sepette yer alan sıralamayı sakın “önemliden önemsize” doğru sıralanmış gibi düşünmeyin. Bu sepette ilk sırada olan altcoin ile en son sırada yer alan altcoin önem olarak aynı derecededir. Uzun lafın kısası sepette yer alan sıralamaya takılmayın…
İbrahim COŞAR'dan Dev Altcoin Boğa Sezonu Sepeti!
ATL (All Time Low): Tüm Zamanların En Düşük DeğeriATH (All Time High): Tüm Zamanların En Yüksek Değeri
Sepetimde sadece geçmiş dönemde altcoin boğa sezonu yaşamış olan altcoinlerin ATL ve ATH'sini verdim. ATL ve ATH'si olmayan altcoinler daha önce hiç altcoin boğa sezonu yaşamamış ve diğerlerine göre daha yeni olan projelerdir. Sepetimde yer alan tüm rakamlar dolar bazındadır.
ATL ve ATH fiyatları CoinMarketCap'ten, anlık fiyatlar ise 23.12.2020 tarihinde saat 16:00-17:00 arasında Binance borsasından alınmıştır.
Sepetimde toplam 50 adet altcoin var ve sepette yer alan sıralamayı sakın "önemliden önemsize" doğru sıralanmış gibi düşünmeyin. Bu sepette ilk sırada olan altcoin ile en son sırada yer alan altcoin önem olarak aynı derecededir. Uzun lafın kısası sepette yer alan sıralamaya takılmayın...
No | Altcoin Adı | Sembol | ATL (USDT) | ATH (USDT) | Geçmiş Boğa Sezonu Artış Oranı (%) | Anlık Fiyat (USDT) | 2021 ATH (USDT) | Artış Oranı (%) |
1 | Cardano | ADA | 0,0173 | 1,33 | 7600 (76 kat) | 0,14904 | 2,85 | %1900 (19 kat) |
2 | The Sandbox | SAND | - | - | - | 0,041879 | 7,53 | %18000 (180 kat) |
3 | EOS | EOS | 0,4801 | 22,89 | 4700 (47 kat) | 2,90 | 11,47 | %400 (4 kat) |
4 | Tezos | XTZ | - | - | - | 2,6980 | 8 | %300 (3 kat) |
5 | Serum | SRM | - | - | - | 1,0301 | 12,5 | %1200 (12 kat) |
6 | Cosmos | ATOM | - | - | - | 4,709 | 42 | %900 (9 kat) |
7 | Avalanche | AVAX | - | - | - | 3,1739 | 135 | %4250 (42,5 kat) |
8 | Hedera Hashgraph | HBAR | - | - | - | 0,03303 | 0,50 | %1500 (15 kat) |
9 | Loopring | LRC | - | - | - | 0,15283 | 3,33 | %2200 (22 kat) |
10 | Kyber Network | KNC | 0,1135 | 6 | 5200 (52 kat) | 0,810 | 5,5 | %700 (7 kat) |
11 | Decentraland | MANA | 0,0078 | 0,2888 | 3700 (37 kat) | 0,07950 | 4,88 | %6100 (61 kat) |
12 | Zcash | ZEC | 26,54 | 896,97 | 3300 (33 kat) | 63,45 | 300 | %500 (5 kat) |
13 | Ontology | ONT | - | - | - | 0,4726 | 2,68 | %500 (5 kat) |
14 | Standard Tokenization Protocol | STPT | - | - | - | 0,01580 | 0,19 | %1200 (12 kat) |
15 | Chiliz | CHZ | - | - | - | 0,01580 | 0,55 | %3500 (35 kat) |
16 | Algorand | ALGO | - | - | - | 0,3276 | 2,16 | %650 (6,5 kat) |
17 | Swipe | SXP | - | - | - | 0,742 | 5,18 | %700 (7 kat) |
18 | TRON | TRX | 0,0010 | 0,3003 | 30000 (300 kat) | 0,02748 | 0,1573 | %600 (6 kat) |
19 | Polkadot | DOT | - | - | - | 4,9412 | 53,88 | %1100 (11 kat) |
20 | Enjin Coin | ENJ | 0,0156 | 0,4933 | 3100 (31 kat) | 0,13403 | 4,22 | %3150 (31,5 kat) |
21 | Ethereum Classic | ETC | 0,452446 | 47,77 | 10500 (105 kat) | 5,3533 | 120 | %2250 (22,5 kat) |
22 | Uniswap | UNI | - | - | - | 3,5169 | 43,08 | %1200 (12 kat) |
23 | Travala.com | AVA | - | - | - | 0,7346 | 6,10 | %800 (8 kat) |
24 | Kava.io | KAVA | - | - | - | 1,3918 | 8,68 | %600 (6 kat) |
25 | THETA | THETA | - | - | - | 1,11312 | 13 | %1150 (11,5 kat) |
26 | NEM | XEM | 0,000079 | 2,09 | 2645500 (26455 kat) | 0,2688 | 0,72 | %250 (2,5 kat) |
27 | Basic Attention Token | BAT | 0,0662 | 0,9807 | 1400 (14 kat) | 0,2063 | 0,54 | %250 (2,5 kat) |
28 | Neo | NEO | 0,0722 | 196,85 | 272600 (2726 kat) | 15,381 | 120 | %800 (8 kat) |
29 | Solana | SOL | - | - | - | 1,3266 | 250 | %18850 (188,5 kat) |
30 | TomoChain | TOMO | - | - | - | 0,6984 | 3,43 | %500 (5 kat) |
31 | Binance Coin | BNB | 0,0961 | 39,57 | 41100 (411 kat) | 32,3269 | 650 | %2000 (20 kat) |
32 | FTX Token | FTT | - | - | - | 4,849 | 78 | %1600 (16 kat) |
33 | Zilliqa | ZIL | - | - | - | 0,05832 | 0,237 | %400 (4 kat) |
34 | Orchid | OXT | - | - | - | 0,2381 | 0,8475 | %350 (3,5 kat) |
35 | Blockstack | STX | - | - | - | 0,2766 | 2,8 | %1000 (10 kat) |
36 | 0x | ZRX | 0,1039 | 2,53 | 2400 (24 kat) | 0,3583 | 2,17 | %600 (6 kat) |
37 | Monero | XMR | 0,212967 | 495,84 | 232800 (2328 kat) | 167,12 | 453 | %250 (2,5 kat) |
38 | Dash | DASH | 0,2138 | 1,642 | 97,81 | 406 | %400 (4 kat) | |
39 | Qtum | QTUM | 0,7700 | 99,87 | 12900 (129 kat) | 2,313 | 26,56 | %1150 (11,5 kat) |
40 | Siacoin | SC | 0,000011 | 0,111708 | 1015500 (10155 kat) | 0,003160 | 0,04373 | %1400 (14 kat) |
41 | VeChain | VET | - | - | - | 0,014550 | 0,2532 | %1750 (17,5 kat) |
42 | Ravencoin | RVN | - | - | - | 0,01360 | 0,2276 | %1650 (16,5 kat) |
43 | Holo | HOT | 0,0005884 | 0,02333 | %3950 (39,5 kat) | |||
44 | Ethereum | ETH | 0,420897 | 1432,88 | 340400 (3404 kat) | 607,36 | 4724 | %750 (7,5 kat) |
45 | IOTA | IOTA | 0,0796 | 5,69 | 7100 (71 kat) | 0,2973 | 2,37 | %800 (8 kat) |
46 | Chainlink | LINK | 0,1545 | 1,30 | 800 (8 kat) | 11,8710 | 49,16 | %400 (4 kat) |
47 | Stellar | XLM | 0,001227 | 0,938144 | 76400 (764 kat) | 0,14491 | 0,66 | %450 (4,5 kat) |
48 | Dent | DENT | 0,000070 | 0,111397 | 159100 (1591 kat) | 0,0002182 | 0,017 | %8000 (80 kat) |
49 | Aave | AAVE | - | - | - | 77,448 | 629,23 | %800 (8 kat) |
50 | Compound | COMP | - | - | - | 135,81 | 836 | %600 (6 kat) |
Toplam | %106850 (1068,5 kat) |
Bu videoda altcoin sepetimde yer alan 50 altcoin’den hangilerine daha çok ağırlık vereceğimi ve nasıl alım stratejisi uygulayacağımı daha detaylı anlattım. Bu videoyu mutlaka izlemeniz lazım, izlemenizin size çok fayda sağlayacağına inanıyorum. Ayrıca sizlerin de sepetinde hangi altcoinler olduğunu çok merak ediyorum. Sizlerde kendi sepetinizi bu videonun altına yorum olarak bırakırsanız çok sevinirim. Bakalım sepetlerde hangi altcoin’lere daha çok ağırlık veriliyor, herkes görmüş olur. Umarım yazım ve videom sizler için faydalı olmuştur. Bana bu Telegram adresinden ulaşabilirsiniz: https://t.me/ibrahimcosar
Sözlerimi noktalamadan önce mutlaka “BİTCOŞAR Yatırımcı” kanalımıza katılmanızı şiddetle tavsiye ederim. Çünkü sepetimde yer alan altcoin’leri hangi seviyelerden aldığımı alır almaz inşallah kanalımda aktif bir şekilde paylaşacağım. Telegram kanalıma bu bağlantı linkine tıklayarak katılabilirsiniz: https://t.me/BitcosarYatirimci