Bitcoin‘in (BTC) son zamanlarda 30.000 doları aşan yükselişi, kripto para birimleri için yeniden diriliş konuşmalarını harekete geçirirken, yatırımcıların 2023 yılı boyunca Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinde ek satış baskısı oluşturabilecek dört kritik tarihi yakından takip etmeleri gerekiyor.
İşte Bitcoin’in fiyatını olumsuz etkileyecek 4 önemli tarih!
Önde gelen kripto para analiz firması olan CryptoQuant, ABD hükümetinin Silk Road dark web vakasında el konulan Bitcoin’lerini de içeren Bitcoin varlıklarını satabileceği kritik zaman aralıklarını tespit etti. Bu tarihler, 26 Mayıs, 7 Ağustos, 19 Ekim ve 30 Aralık 2023 olarak belirlendi.
Yakın tarihli bir mahkeme dosyasında ABD hükümeti, Silk Road davasıyla bağlantılı olarak ele geçirdiği 9.800 Bitcoin’i satışa çıkarıp, 14 Mart tarihinde satışı gerçekleştirdiğini ve satıştan toplam 215,7 milyon dolar gelir elde ettiğini doğruladı.
Hükümet, bu davaya bağlı yaklaşık 41.500 Bitcoin’i yıl boyunca dört parti halinde boşaltmayı hedefliyor.
CryptoQuant’ın analizi, ilk toplu satış hamlesi ile bir sonraki önemli tarih arasındaki 73 günlük aralığın, hükümetin satış stratejisinde olası bir model olduğuna işaret ediyor.
Bu modelin devam edip etmeyeceği veya sadece bir tesadüf olup olmadığı görülecektir. Yatırımcılar, yukarıda belirtilen önemli tarihlere dikkat ederek kripto para piyasasının çalkantılı sularında daha iyi yol alabilirler.
Şimdi ajandanızı kapma ve bu dört tarihi not alma zamanı. Bunlar önemli tarihler çünkü o günlerde ABD hükümetinin elindeki Bitcoin’den ekstra satış baskısı gelebilir.
Yayımlanan belgelere göre ABD hükümetinin Bitcoin’i, 7 Mart’taki işlemden bir hafta sonra, 14 Mart’ta ilk parti halinde satıldı.
Kalan Bitcoin, yaklaşık 41.491, yıl boyunca diğer dört parti halinde satılacak. Bir yıldaki gün sayısının parti sayısına bölümü 73 günü verir ki bu tam olarak ilk partinin satıldığı gündür.
73 günde bir kalan partilerin satışında bir model mi olacak yoksa sadece tesadüf mü? Bunun cevabını zaman gösterecek.
Silk Road vakası nedir?
Silk Road, 2011 yılında kurulmuş olan bir dark web pazarıdır. Bu pazarın amacı, illegal mal ve hizmetlerin satın alınması ve satılmasıdır. Bu pazarda, uyuşturucu, silah ve diğer yasadışı malzemelerin satışı yapılmaktaydı. İnsanlar, Bitcoin gibi kripto para birimleriyle ödeme yaparak çeşitli illegal ürünler satın alabilirlerdi.
Ancak Silk Road, FBI tarafından 2013 yılında kapatıldı ve Silk Road’un kurucusu Ross Ulbricht, 2015 yılında tutuklandı ve hüküm giydi. Bu davada, Ulbricht’in el konulan Bitcoin varlıklarının da aralarında bulunduğu önemli miktarda kripto para birimi ele geçirildi.
Silk Road’un kapatılması, dark web pazarlarının yasadışı faaliyetlerin önüne geçmek için alınan önemli bir adım olarak görüldü. Ancak, Silk Road’un kapatılmasından sonra da benzer illegal pazarlar ortaya çıkmaya devam etti.