Büyük otomobil üreticisi Mercedes Benz ve Blockchain teknolojisinde uzmanlaşmış olan Circulor şirketi kobaltın tedarik zincirindeki karbon emisyonlarını takip etmeyi amaçlayan ortaklaşa pilot proje başlattılar.
30 Ocak tarihinde yapılan basın açıklamasına göre, Mercedes ve Circulor’un projesi, yeni nesil otomobilleri tanımlamayı amaçlayan Startup Autobahn girişiminin bir parçası olarak geliyor. Şirketler, akü hücresi üreticilerinin karmaşık tedarik zincirleri boyunca iklimle ilgili gazların emisyonlarını ve geri dönüştürülmüş malzeme miktarını izlemek için Blockchain teknolojisi kullanacak.
Mercedes sonunda bu pilot çalışma sırasında toplanan verileri yeni karbon nötr olan binek araç filosunu geliştirmek için kullanmayı planlıyor.
Önce kobalt
Proje başlangıçta provenans (arşiv malzemesi) ve etik ile ilgili sorunları gündeme getiren kobalt kaynaklarına odaklanacak. Kobalt, lityum iyon piller yapmak için önemli bir mineraldir. Kobalt üretiminin büyük bir kısmı etik dışı kobalt madenciliği koşulları nedeniyle eleştirilen bir bölge olan Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nden gelmektedir. 2017 yılında Birleşmiş Milletler, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde kobalt madenlerinde yaklaşık 40.000 çocuğun bulunduğu 168 milyon çocuğun küresel olarak sömürücü çalışma şartlarında çalıştırıldığını tahmin etti. Bu gelişme, şirketlerin ürünleri için malzemelerin nereden geldiğini izlemesi adına önemli bir özellik niteliği taşıyor.
Blockchain tabanlı olan bu pilot program, bu malzemelerin üretim akışını ve bunlarla ilişkili karbon emisyonlarını haritalayacak ve tedarik zincirinde ne kadar geri dönüştürülmüş malzemenin kullanıldığını kaydedecektir.
Bu özellik, Mercedes’in ortak şirketlerinin sürdürülebilirlik gereksinimlerine, özellikle insan hakları söz konusu olduğunda uyup uymadığını belirlemesine yardımcı olacaktır.
Otomobil üreticileri yavaş yavaş Blockchain’i kucaklıyor
Mercedes, sürdürülebilirlik ve etik ürün tedariği konularında Blockchain teknolojisine yönelen ilk otomobil üreticisi değil. Volvo ayrıca tedarik zincirinden akü üreticisine ve daha sonra Volvo araçlarının hammaddelerine kadar bu süreci izlemek için Circulor ile ortaklık kurdu.
Hintli otomobil üreticisi olan Tata Motors, geçen sene Eylül ayında Blockchain çözümlerini dahili süreçlerine entegre etme niyetini açıkladı. Firma, park pazarı, talep tahmini algoritması ve yakıt kalitesinin gerçek zamanlı izlenmesi de dahil olmak üzere otomotiv endüstrisinin çeşitli yönlerinde Blockchain tabanlı çözümleri uygulamak istiyor.