Ayrıca kripto para madenciliğinin çevre kirliliğine olan etkisi hala tartışılmaya devam ederken dünya çapındaki madencilik operasyonları da tam anlamıyla hız kesmeden sürüyor. Uzun süre boyunca madencilik konusunda dünya lideri olan Çin’de yasakların ardından madenciliğe uzun süreli bir darbe beklenmiş olsa da söz konusu darbe henüz gelememiş gibi duruyor.
Diğer yandan dünyada en çok hangi ülkelerde kripto para madenciliği yapıldığını yeni bir araştırmayla Cambridge Alternatif Finans Merkezi (CCAF) bizlere sundu. Araştırma, kripto para madenciliğinde en fazla paya sahip ülkeleri gösterirken aynı zamanda ilginç bir veriyi de ortaya koydu.
Kripto Para Madenciliğinin En Fazla Yapıldığı Ülkeler Hangileri?
Araştırma sonucu elde edilen verilerle oluşturulan interaktif harita, dünya ülkelerinin kripto para madenciliğinde ne kadar aktif olduklarını gösterdi. Ocak 2022 dönemine dair yayımlanan verilere göre kripto para madenciliğinin yasaklandığı Çin, tüm bu olanlara rağmen dünyada ikinci sırada yer alıyor. Dünya sıralaması ise şu şekilde şekillendi:
-ABD: yüzde 37,84
-Çin: yüzde 21,11
-Kazakistan: yüzde 13,22
-Kanada: yüzde 6,48
-Rusya: yüzde 4,66
-Almanya: yüzde 3,06
-Malezya: yüzde 2,51
-İrlanda: yüzde 1,97
Çin üzerinden konuşacak olursak, Ocak 2021’e kadar kripto para madenciliğinde dünyada lider ülke konumunda olmaya devam ediyordu. Hatta Eylül 2019’da kripto para madenciliğinin yüzde 75,5’i Çin üzerinden sağlanıyordu. Ek olarak Çin’deki yasakların ardından ABD’deki kripto para madenciliğinin payı yüzde 20’lerden yüzde 35,1’e ani bir yükseliş sağlamıştı.
Peki Türkiye’de Durum Nedir?
Bildirilen verilere göre, Türkiye kripto para madenciliğinde yalnızca yüzde 0,04’lük bir paya sahip. Bu oran Türkiye’de yapılan dijital etkinliklere göre ya da kripto sektörünün ilerlemesi ile artabilir.