hard fork nedir

Yasal Uyarı: Bitcosar.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Bu nedenle Bitcosar.com ve sitede yer alan yazı ve makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan, yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan asla sorumlu değildir.

Hard Fork Nedir? 3 Soruda Hard Fork!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hard Fork nedir? Hard Fork, blockchain teknolojisinde bir blok zinciri yazılımının mevcut sürümünden ayrılarak, önceki versiyonu desteklemeyen yeni bir yazılım versiyonunun başlatılmasıdır. Bu durum, yeni yazılım versiyonunun mevcut blok zincirinde geriye dönük uyumsuzluğa sebep olabilir ve bu nedenle önceki blok zinciri üzerinde çalışan düğümler, yeni blok zinciri üzerinde çalışamazlar.

Hard Fork nedir?

Hard Fork (çatallanma) genellikle bir kripto para biriminin mevcut protokolünü güncellemek veya değiştirmek için kullanılır. Bu, örneğin blok boyutu veya işlem onaylama süreleri gibi protokol değişikliklerini içerebilir.

Hard Fork’un en belirgin özelliği, blok zincirinin bölünmesidir. Bu nedenle, Hard Fork sırasında, bir kripto para biriminin blok zinciri iki ayrı blok zincirine bölünebilir ve bu, yeni kripto para birimleri veya blok zincirleri yaratılmasına neden olabilir.

Blockchain teknolojileri alanında kullanılmakta olan tanımlardan birisi olan Hard Fork, daha önce geçersiz olan blokları ya da bir takım işlemleri geçerli kılmakta olan değişikliklere verilen isimdir. Kelimenin Türkçe dilindeki karşılığı ise çatallanma olarak bilinmektedir.

Hard Fork, kripto para piyasasında yer alan mevcut blockchain ağlarının iki farklı kopyası halinde yollarını ayırması anlamları taşımaktadır. Hard Fork, bloğun önceki sürümlerinden kalıcı bir şekilde ayrılması anlamlarına da gelmektedir.

Kripto para piyasasında mevcut Blockchain ağlarının 2 farklı kopyası halinde yollarını ayırması anlamlarına gelmektedir. Bu kopyalar, oluşturmuş oldukları an itibari ile aynı yolu paylaşmakta ve sonrasında yola bölünerek bağımsız blok zincirler şeklinde devam etmeleridir.

hard fork nedir

Blockchain sistemlerinde yer almakta olan kodların üzerinde yeni bir kural oluşturularak çatallanma başlamaktadır. Sonrasında sistem birbirinden tamamen bağımsız bir şekilde çalışmakta ve hali hazırda yer alan coin’den altcoin’ler oluşturulmaktadır. Hard Fork sisteminde oluşturulan 2 farklı blok zinciri birbirleriyle ortak bir şekilde de hareket edebilmekte ya da bir bloğun diğerinden bağımsız çalışabilecek olması gün yüzüne çıkabilmektedir.

İlginizi Çekebilir: Whitepaper Nedir? 4 Adımda Whitepaper!

Hard Fork neden olur?

Hard Fork, sistem üzerinde yer alan eski sürümlerin güncellenmesi ile yeni sürümlerin yenilenmesi ve onaylanması durumlarında oluşmaktadır. Hard Fork, yazılımın eski sürümlerinde bulunmakta olan önemli güvenlik açıklarını düzeltmek ve yeni yetkinlikler eklemek için hedef alınmaktadır. Hard Fork, işlemleri tersine çevirmek adına da fazlaca etkili bir yöntemdir.

hard fork nedir

Hard Fork olunca ne olur?

Hard Fork işlemleriyle beraber blok zincirinde 2 seçenek gün yüzüne çıkmaktadır. Genel olarak sert çatallanma olduktan sonra eski zincirdekiler, sürümlerinin yeniliğini yitirmektedir. Sonrasında ise yeniliğini kaybeden sürümler ivedi bir şekilde son sürüme geçiş sağlamaktadır.

İlginizi Çekebilir: Hard Fork Nedir? 3 Soruda Hard Fork!

Çatallanma süreci nedir?

Çatallanma süreci, bir blok zinciri üzerindeki protokol değişikliklerinin uygulanması sırasında meydana gelebilecek bir olaydır. Bu, blok zincirindeki mevcut protokolün değiştirilmesiyle gerçekleşir ve bu değişiklik, zincirde yeni blokların üretilmesi sırasında uygulanır.

Kripto para birimleri ve blok zincirleri, birçok bilgisayar ve madenci tarafından çalıştırılır. Bu bilgisayarlar, blok zincirindeki tüm işlemlerin doğruluğunu kontrol etmek ve yeni blokların üretilmesine yardımcı olmak için birbirleriyle iletişim halindedir. Bu nedenle, bir protokol değişikliği yapmak istendiğinde, bu değişikliğin tüm ağdaki katılımcılar tarafından kabul edilmesi gerekmektedir.

Bu kabul, tüm ağdaki katılımcıların ortak bir paydada anlaşması ile gerçekleşir. Eğer değişiklik herkes tarafından kabul edilirse, yeni protokol değişikliği zincirde uygulanır ve blok zinciri normal şekilde devam eder. Ancak, eğer değişiklik tüm katılımcılar tarafından kabul edilmezse, blok zinciri ikiye bölünebilir ve yeni bir çatallanma ortaya çıkabilir.

Bu nedenle, çatallanma süreci bir blok zincirinde protokol değişikliği yapmak istenildiğinde önemli bir adımdır ve tüm ağdaki katılımcıların mutabakatı ile gerçekleştirilir.

Hard Fork Nedir? 3 Soruda Hard Fork!
Giriş Yap

BİTCOŞAR ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!