Lagarde, kripto piyasasındaki düzenlemelerin “kritik derecede önemli” olduğunu, aksi takdirde Rusya’nın finansal cezaları önlemek için varlık sınıfını kullanabileceğini savundu.
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, AB’yi kripto para birimi düzenlemelerini güçlendirmeye davet etti. Lagarde’ye göre, bu hareket Rusya‘nın Ukrayna’daki askeri çatışmayı başlattıktan sonra parasal yaptırımlardan kaçınmasını engelleyebilir.
Avrupa Merkez Bankası, dijital varlık endüstrisi üzerinde birçok kez detaylı bir düzenleyici kurallar oluşturulması çağrısında bulundu. Christine Lagarde, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve Rusya’ya uyguladığı mali yaptırımların, sektörün denetime ihtiyaç duymasının bir başka nedeni olduğunu da belirtti.
Christine Lagarde’ye göre, bu tür bir politika “kritik derecede önemlidir” ve Avrupa Parlamentosu mümkün olduğunca hızlı harekete geçmelidir. Aksi takdirde, Rusya para cezalarını atlamak için kripto varlıklarını kullanabilir:
“Bir yasağı aşmanın her zaman cezai yolları vardır, bu yüzden Avrupa Parlamentosu mümkün olduğunca hızlı harekete geçmesi geçmesi çok kritik önem taşıyor, bu nedenlerden ötürü düzenleyici bir çerçevemiz var.”
Avrupa Birliği yetkilileri, bir süredir MiCA mevzuatı (Kripto Varlıklar Piyasaları) üzerinde çalışıyor. Mevcut düzenlemeler kapsamında olmayan tüm dijital para birimlerini düzenlemeyi hedefleyecek ve üç kategoriye odaklanacak: varlık referanslı coin’ler, e-para varlıkları ve diğer kripto varlıklar.
İtalya, Almanya ve İspanya gibi diğer AB üyeleri de kripto piyasası üzerinde denetim uygulanması çağrısında bulundu. Onların endişesi ise suçluların varlık sınıfını kara para aklama operasyonlarında kullanabilmeleridir.
Fransa Merkez Bankası Kurallarda Israr Etmeye Devam Ediyor!
Avrupa Birliği ailesinin bir parçası olan ve dijital varlık endüstrisindeki daha güçlü yasaların destekçisi olan bir diğer üst düzey yetkili de, Fransa Merkez Bankası Başkanı François Villeroy de Galhau. Geçen yaz gibi, kripto alanındaki durum olduğu gibi kaldığı takdirde, Avrupa’nın parasal egemenliğinin ve euronun uluslararası rolünün riske atılacağını belirtti:
“İster dijital para birimleri isterse ödemeler olsun, Avrupa’daki bizler gerektiği kadar hızlı hareket etmeye veya parasal egemenliğimizin erozyonu riskini almaya hazır olmalıyız.”
Bundan önce, Autorité des Marchés Financiers (AMF) Başkanı Robert Ophèle, dijital varlıkları düzenleyici bir çerçeveye almanın yenilikçi projelerin büyümesini ve gelişimini hızlandırabileceğini iddia etti.
Ancak, çok katı önlemlerin uygulanmasının kripto odaklı işletmeleri piyasadan uzaklaştırabileceği konusunda da uyarıda bulundu.
“Finansal araçlar olarak nitelendirilen kripto varlıkları kapsayan diğer yasama teklifini aslında destekliyorum: mevcut düzenlemelerin bazı hükümlerinden feragat edebilecek bir pilot rejim önerisi” şeklinde açıklama yaptı.