Avrupa Birliği milletvekilleri, Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH) gibi tüm çalışma kanıtı (PoW) tabanlı kripto para birimlerini yasa dışı hale getirecek tartışmalı bir bildiriyi kaldırdığını açıkladı.
PoW Tabanlı Kripto Varlıklar İçin Önerilen Yasak Kaldırıldı!
Ekonomik ve Parasal İşler (ECON) düzenleyicisi Stefan Berger başkanlığındaki Kripto Varlıklardaki Piyasalar (MiCA) çerçevesi, ilk zamanlarda 28 Şubat olarak planlanmıştı. Fiili bir Bitcoin yasağı şeklinde yanlış yorumlanacağı sebebiyle, oylama geçen hafta ertelenmişti.
Bir Alman haber kuruluşunun yeni raporuna göre, bu paragraf 61 (9c) düzenleyiciler tarafından rafa kaldırıldı. Kripto sektörünü hedef alan ve yatırımcıların çok beklediği piyasa düzenleme yasası için oylama henüz yeniden planlanmadı. Bu bildiriyi daha da netleştiren Berger, konu hakkında tweet attı,
“Paragraf artık gündemimizde değil. Rapor henüz komisyonda oylanacak. Bu oylamada, çoğunluğun nerede olduğunu göreceğiz. Karar henüz verilmedi.”
Söz konusu bildiri, Avrupa Birliği bölgesinde çevresel olarak sürdürülebilir fikir birliği mekanizmalarını takip etmeyen hiçbir kripto para biriminin oluşturulamayacağını, satılamayacağını veya herhangi bir işlemde bulunulamayacağını savundu.
Ek olarak, tüm varlıkların minimum çevresel sürdürülebilirlik standartlarını karşılamasını zorunlu kılmıştır. Taslağın son hali gerekli oylamayı geçtiği takdirde, Parlamento’ya ek olarak Avrupa Komisyonu ve Konseyi de dahil olmak üzere üçlü tartışmalarla karşı karşıya kalacak.
Avrupa’nın Çevre Endişeleri
Piyasadaki en son gelişmelere rağmen, küresel kripto para birimi düzenlemeleri, PoW tabanlı varlıkların çevresel etkisini de etkisi altına alan artan endişelerle mücadele etmeye devam ediyor.
Avrupa için de benzer bir hikaye karşımıza çıkıyor. 2021 yılı kripto madenciliği hakkında daha önce hiç olmadığı kadar tartışmalara ve tartışmalara sahne olmuştu. Bu kapsamda, birkaç endüstri yatırımcısı daha az enerji içeren PoS ağlarını desteklemek için öne çıkarken, diğerleri Bitcoin ve diğer PoW blok zinciri tabanlı kripto varlıklarını benimsemekten uzak durdu.
Geçen yıl, İsveç’in finansal hizmetler düzenleyicisi Finansinspektionen (FI), kripto para varlıklarının iklim geçişi için bir tehdit olduğunu ve yoğun enerji tüketen madenciliğin yasaklanması gerektiğini belirtti. Düzenleyici ayrıca, kripto para madenciliğinin, Paris Anlaşmasını yerine getirme yeteneğini tehdit ettiği için İsveç’in yenilenebilir enerjiye ihtiyaç duyduğunu da belirtti.
Daha yakın zaman diliminde, Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Otoritesi (ESMA) Başkan Yardımcısı Erik Thedéen, endüstrinin yüksek enerji talepleri sebebiyle PoW kripto madenciliğinin yasaklanması çağrısında bulundu.