Proof of Work (PoW) Nedir
Proof of Work (PoW) Nedir

Yasal Uyarı: Bitcosar.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Bu nedenle Bitcosar.com ve sitede yer alan yazı ve makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan, yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan asla sorumlu değildir.

Proof of Work (PoW) Nedir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Proof of work (PoW) nedir? Ne için kullanılmaktadır? Proof of work, Blockchain teknolojisinin güvenilirliğini oluşturan en önemli ayrıntılardan biridir. Genellikle Proof of Work’un ne olduğunu araştıranlar ya da duymuş olanların çoğu Bitcoin platformu ile ilgili olan insanlardır. Bitcoin dijital bir para birimidir. Proof of work (PoW) kavramı da daha çok Bitcoin platformu ile bağlantılıdır.

Proof of Work’u anlamanız için, öncelikle Hashcash kelimesinin ne anlama geldiğini öğrenmemiz gerekiyor. Hashcash’i kavramak için de kripto grafik özet fonksiyonları konusunda bilgi sahibi olmamız gerekiyor. Başlangıçta oldukça karmaşık gibi görünse de merak etmeyin. Bu yazımızda sizler için Proof of Work’un tanımını bağlantılı kavramlarla birlikte basit bir şekilde açıklamaya çalışacağız.

300’den fazla kripto para ile ticaret yapmak, lending ve staking’den kazanç sağlamak için bu linkten Binance’ye kayıt olabilirsiniz.

Proof of Work (PoW)

Proof of work kavramının başlangıç tarihi, 1993 yılına kadar dayanmaktadır. Siber saldırılar ya da bir ağdaki spam gibi, platformun hizmetine zarar verebilecek problemleri engellemek için geliştirilmiştir. Bazı işlemler için hizmet kullanıcısının desteği gerekmektedir. Bu durum da genellikle, bilgisayarda geçirilen işlem süresi ile ilgilidir.

2009 yılında Bitcoin platformu, Proof of Work’u gerçekleştirdiği işlemlerin doğrulanması ve yenilikçi bir algoritma olarak bu alanda bir kullanım başlatmış oldu.

İlerleyen zamanlarda ise bu algoritma, yaygınlaşmaya başladı ve birçok kripto para tarafından kullanılmaya başlanan bir algoritma haline geldi. Zaman geçtikçe Bitcoin ağının genişlemesi, işlenen verilerin de büyümesine sebep oldu.

Bu yüzden PoW için harcanan elektrik de paralel bir şekilde arttı. Bu süreç yetkilileri başka alternatifler düşünmeye itse de Proof of Work’un yerini alabilecek bir hizmet şu anlık pek mümkün görünmemektedir.

Proof of Work 1

Proof of work, Bitcoin platformu ile ilgili bir kavram olmasına rağmen, Bitcoin henüz oluşturulmadan çok önce, Cynthia Dwork ve Moni Naor tarafından tartışılmaya başlanmıştır. Sonrasında 2008 yılına gelindiğinde PoW, Bitcoin platformunun altyapısında kullanılmıştır. Bu sayede de bilinir bir kavram haline gelmiştir.

Proof of Work (PoW) Nasıl Çalışır?

Peki Proof of Work nasıl çalışır? Bitcoin platformunun en büyük hedeflerinden biri; en çok işlemi ve transferi gerçekleştiren bir platform olmaktır. Bu platformun merkezi bir otoritesi de olmadığı için, belli başlı bazı kurallara ihtiyaç duyulur.

Kurallara uygun işlemler ve blok üretmek için de bir hesaplama gücüne ihtiyaç vardır. Nasıl çalıştığını kısa bir şekilde özetlememiz gerekirse; bir ağdaki madenciler, karışık sayısal bulmacaları çözme konusunda birbirleriyle yarışırlar. Bu bulmacaların çözümü zordur fakat bunun yanı sıra çözümleri doğrulamak oldukça kolaydır.

Proof of Work PoW Nasıl Çalışır

Madenci bulmacanın çözümünü bulduğunda, bloğu ağa yayınlayabilir hale gelir ve ağdaki diğer tüm madenciler çözümün doğru olduğunu bu şekilde doğrular. Sistem bu örnek üzerinden çalışır ve ilerler.

Proof of Work, Türkçe ismiyle söylememiz gerekirse, iş ispatı olarak adlandırılır. İş ispatı olarak adlandırılmasının en temel sebebi de istek sahiplerinin ne kadar hevesli olduklarını anlayabilmek için, talep edilen fedakarlığın teste tabii tutularak ölçülme durumudur.

Proof of Work (PoW) Nedir?

Giriş Yap

BİTCOŞAR ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!