Litvanya Merkez Bankası (BoL), uzun dönemli planlarının arasına, Blockchain platformunun geliştirilmesi konusunu aldığını açıkladı.
Banka, Blockchain teknolojisinin finans sektörü tarafından kullanılmasının amaçlandığını belirtti.
Bu amaca yönelik olarak, Baltık ülkesi Litvanya’nın merkez bankasına ait Blockchain tabanlı sandbox’ı LBChain projesinin, bugün (26 Mayıs) üçüncü ve son aşamasını tamamladığı da duyuruldu.
Litvanya Merkez Bankası, geçen yılın sonunda, ülkenin 1918’de ilan ettiği bağımsızlığının yıldönümünde, Blockchain tabanlı yeni bir kripto para çıkarma planını açıklamıştı.
LBChain projesinin yöneticisi Andrius Adamonis bu sabah düzenlediği basın toplantısında, çalışmalarının sonuçlarını açıkladı. Adamonis, LBChain ile bankanın gelecek vizyonunun gelecekte finansal olmayan uygulamaları da kapsayan LTChain (Litvanya’nın oluşturacağı Blockchain ağı) oluşturmak üzere genişletildiğini belirtti.
Gelecekte oluşturulması planlanan LTChain ile bankanın diğer kamu kurumları ile işbirliği yapması ve enerji, sağlık-bakım ve taşımacılık gibi finansal olmayan sektörlerden yeni iş modellerine olan ilginin araştırılması amaçlanıyor.
Litvanya’nın LBChain projesi 2020’nin dördüncü çeyreğinde yürürlüğe girecek
Adamonis, bankanın kısa vadede LBChain projesini, katkıda bulunan finansal teknoloji şirketleri ve servis sağlayıcılarla yapılan ticari tedarik anlaşmalarının sonuçlanmasından sonra bu yılın son dört ayında yürürlüğe koymayı planladığını açıkladı.
Projenin ilk aşamalarında Litvanya Merkez Bankası (BoL), projenin geliştirilmesi ve çözümlerinin denenmesinde finansal teknoloji şirketleri ile birlikte yer alacak şirket adayları olarak Deloitte, IBM ve Tieto’yu seçmişti. 2019 sonbaharında banka, IBM ve Tieto’yu, projenin geliştirilmesi için finalist olarak belirledi.
Adamonis, finans sektöründen gelen talepler doğrultusunda, kamuya açık Blockchain’ler yerine özel izinle girilebilecek sistemlerle ilgili olarak AR-GE çalışmalarına odaklandığını, bu yüzden LBChain’in altyapısında R3 Corda ve Hyperledger Fabric ürünlerini seçtiklerini belirtti.
Basın toplantısında, söz konusu sandbox’ın geliştirilmesi için projenin üçüncü ve son aşamasında beş finansal teknoloji şirketinin yer aldığı da açıklandı.
Söz konusu finansal teknoloji şirketlerinin geliştirdiği çözümler arasında, Blockchain tabanlı düzenleyici raporlama, çevre ve iklime faydası bulunan tahvillerin ihraç edilebilmesi ve Blockchain tabanlı dijital banka kurulması da bulunuyor.
Projenin üç aşamasından sonra sandbox, sekiz değişik ülkeden 11 finansal teknoloji şirketini, düzenli olarak kontrol edilen bir ortamda, söz konusu Blockchain tabanlı araştırmaların yapılması için görevlendirdi.
Adamonis’in açıklamasına göre bu proje, yabancı yatırımların ilgisinin çekilmesi, akademik kurumlarla teşvik edici işbirliği ve bankanın teknolojik kapasitesinin Blockchain aracılığıyla derinleştirilmesi konularında gayet başarılı sonuçlar verdi.
Adamonis, geleceğe yönelik olarak, bankanın uluslararası iş modellerine yönelik ilginin arttırılması ve kamu-özel sektör işbirliğinin güçlendirilmesi için çalışmalar yürüttüğünü de ifade etti.