Ukraynalı hacker, Ukrayna merkezi hükümetinin gizli veritabanlarını önce çaldı ardından bunları bir platform üzerinden kripto para ile satmaya çalışırken yakalandı.
Ukrayna’nın resmi siber güçleri tarafından yapılan basın açıklamasına göre, kimliği belirlenemeyen bir şahıs tarafından, Ukrayna merkezi hükümetine ait birçok kişisel hesapların güvenlik sistemleri kırıldı ve merkezi hükümetin verileri çalındı.
Kişisel hesaplara ve sosyal medya ağlarına teker teker izinsiz girilerek, bilgilerin toparlanması yöntemini kullanan bu hacker, aslında çok basit bir metot kullanarak veritabanına erişmeyi başardı. Daha sonra bu metotla topladığı bilgileri tek bir yerde birleştirip bunları kripto para ile satışa çıkarttı. Bu basit yöntem ile bu hacker’ın günümüze kadar toplamda 50 ülkenin veritabanlarını da aynı şekilde çaldığı raporlandı.
Hacker elde ettiği bu verileri, bir hacker forumunda kripto para ile satışa çıkarırken yaydığı sinyallerle siber kuvvetler tarafından tespit edildi. Hangi kripto para cinsi kullanıldığı ise belirtilmedi.
Ukrayna polisi zanlıyı yakaladı
Polisler zanlının evine baskın yaptılar ve apartman dairesindeki delilleri topladılar. Zanlının bilgisayar üzerinden bir müşteri ile konuştuğu açıklandı. Bu konuşmaya göre, müşteri Rusya üzerinden bağlantı kurmuştu ve her bir veri girişi için 0.10 dolara anlaşılmıştı.
Zanlı, Ukrayna hükümeti tarafından “yetkisiz satış ve sınırlı erişime sahip bilgi dağıtımı” suçundan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırıldı. Verilen cezadan, hacker’ın topladığı verilerin vatana ihanet boyutunda önemli olmadıkları anlaşıldı.
Diğer hacker hikayeleri
Hacker’lar elde ettikleri bu veritabanlarını ve kredi kartı bilgilerini genellikle kripto para cinsinden satışa çıkarıyorlar ve yakın bir zamanda toplanan kredi kartı bilgileri yaklaşık 7 milyon dolar değerinde kripto para olarak satıldı.
Kripto paraları içeren yaygın hackleme yöntemi ise, kurulan yazılımın tüm kişisel hesapların kilitlenip şifrelenmesi ile bilgilerin çalınmasına dayanır. Bilgi sızıntısı veya bilgi istismarlarının 2020 yılında azalan bir trend izlediği belirlendi.
Benzer şekilde BlockFi isimli sitenin müşteri profili ve müşteri kişisel bilgilerinin SIM değişikliği yapılarak çalındığı ve kripto cinsinden satıldığı raporlanmıştı.
Son günlerde ülkemizde de bir hacker saldırısı olmuştu ve e-ticaret platformu olan E-bebek’e saldırı yapıldı ve hackerlar bunun karşılığında 300 Bitcoin (BTC) fidye istemişlerdi.
E-bebek haberinin detaylarını buradan okuyabilirsiniz: E-bebek’i Hackleyenler 300 Bitcoin Fidye İstiyorlar!