Kripto para birimi dünyasında merkezsiz borsaların son derece önemli bir yeri bulunuyor. Uniswap da bunlardan bir tanesi. Bu borsalar son zamanlarda DeFi altcoinlerine yönelik olarak ev sahipliği yapıyor.
Birçok kişi Merkezi Olmayan Borsalarla (DEX) ilgili şüphe duysa da Uniswap meteorik büyümesini sürdürüyor.
Kısa bir özet
Uniswap, Coinbase’den daha yüksek işlem hacmi kaydeden ilk DEX oldu. Uniswap’in farklı yönlerinden biri, DEX’in arbitrajcılara sunduğu teşvikin doğrudan bir yan ürünü olan yüksek ticaret hacmi.
Uniswap’ın, bir rakibe karşı piyasa payını kaybetme ihtimali söz konusu olsa da bu durumun yakın bir gelecekte gerçekleşmesi pek olası görünmüyor.
Uniswap’in 24 saatte gerçekleştirdiği 479 milyon dolarlık işlem hacmi Coinbase’in 397 milyon dolarlık ticaret hacmini geride bıraktı. Bu, yerleşik kripto para borsalarından biri olan Coinbase’den daha fazla hacim ortaya koyan ilk DEX örneği.
Uniswap’ı ne harekete geçirdi?
DeFi’nin en likit DEX’i olan Uniswap, son 24 saatte Coinbase’den % 21 daha fazla işlem gerçekleştirdi. Coinbase değeri 8 milyar dolar iken, DeFi alternatifi kısa süre önce 11 milyon dolarlık Seri A yatırımı topladı. Yeni gelişen bir ekosistemdeki bir ticaret ürününün, sektördeki en büyük borsalardan birinin ticaretini geride bırakması gerçekten de küçümsenecek bir başarı değil.
Eleştirmenler, bu ticaret hacminin çoğunun şüpheli tokenlerden geldiğini söyleyerek itiraz da bulunsa da veriler bunun tam da aksini gösteriyor.
Uniswap’in geçen haftaki hacminin çoğu, Uniswap aracılığıyla yerleşik tokenlardan geldi.
DeFi yavaşlama belirtisi göstermese de Uniswap’ın ticaret hacmiyle birlikte, otomatik piyasa yapıcı (AMM) şimdi daha rekabetçi hale geliyor.
Rekabet artıyor
Mooniswap, Dodo ve diğer birkaç rakip ise geçen ay ortaya çıktı. Likidite, farklı oyuncular arasında dağılmaya başlarken, çoğu trader Uniswap’ten ayrılmayı kesinlikle düşünmüyor.
Spekülatörler bunu tercih ediyor çünkü her yeni DeFi projesi tokenını platformda yayınlıyor. En son rakibi olan Sushiswap bile kendi tokenını orada başlattı. Bu dinamik ve ayrıca likidite sağlayıcıları için daha kazançlı bir teşvik modeli, DEX’e, rakiplerine göre sağlam bir avantaj sağladı.
Örneğin Mooniswap, arbitrajcılar lehine LP karını artırmak için algoritmalarını değiştirdi. Ancak bu henüz bitmedi. Uniswap’in LP’lere getirisi, neredeyse her havuzda Mooniswap’ten çok daha üstün durumda. Bu, LP’ler için daha yüksek ücret gelirinin bir sonucu olarak karşımıza çıkıyor.
Bu nedenle, kâr odaklı LP’ler, sırf paralarının karşılığını daha fazla aldıkları için, geri kalanı yerine Uniswap’i tercih edecek.
Gelecekte, diğer AMM’ler, platformlarına daha fazla trader ve hacim kazandırmak için zekice teşvik planları uygulayabilir. Ancak şu an için Uniswap, DEX’lerin tartışmasız lideri durumunda.