Borsalara Bitcoin girişi rekor seviyelere düştü ve talep / arz da düşmeye devam ettikçe bu durumun fırtına öncesi sakinlik olabileceği ifade ediliyor. Ancak spot / türev borsalarındaki hareketsizlik Bitcoin’in volatilite seviyesi ile açıklanabilir. Willy Woo’nun hazırladığı 60 günlük volatilite grafiğine göre Bitcoin’in volatilitesi 2019 seviyesine düştü.
Volatilite neden düştü?
Bununla birlikte, fiyat 200 günlük hareketli ortalamanın üzerinde ve genel algı, traderların fonları Bitcoin’den Altcoinlere, DeFi projelerine veya sadece birikim yapmaya yönlendirdiği yönünde. Bununla birlikte, Rutgers Üniversitesi, Ekonomi Bölümü tarafından yakın zamanda yayınlanan bir araştırma makalesine göre, yüksek frekanslı ticaret (HFT) firmalarının yüzdesinde artış var. Bu firmalar piyasaya 2020’den beri giriyor. Bu durum Bitcoin’in volatilitesini açıklayabilir.
Araştırma, CME’de Bitcoin ticaretini ve BTC / USD kurlarında günde 146 milyon dolarlık işlem yapan dört takas spot borsasını karşılaştırdı. Spot piyasa medyan ticaret boyutları 1300 doların altında ancak CME’de 18 bin doları aşıyor. Alış-satış spreadleri ortalama %0,0298’dir. Mevcut piyasada 1 milyon doları aşan işlemlerin büyüklüğü %1’den az. Coinbase’deki işlemlerin %2,5’inden fazlası ve iptallerin %15,5’i 50 milisaniyeden daha kısa sürede gerçekleşiyor. Bu HFT etkinliği aynı zamanda Bid-Ask spreadlerini arada bir saniyeler için artırıyor.
Coinbase gibi borsalarda daha büyük emirler milisaniyeler içinde gerçekleştiriliyor. Ancak daha iyi kotasyonlarda işlemlerde 36 milyon dolarlık tahmini kayıplar vardır. Ancak, fiyat keşfi esas olarak türev borsaları tarafından yönlendirilir.
Kurumsal yatırımcılar
Kurumsal yatırımcılar, CME üzerinden Bitcoin türevlerinde ticaret yaparlar ve opsiyonların sona ermesi gibi olayların spot fiyatlar üzerinde doğrudan etkisi vardır. Ancak 26 Eylül’de sona eren son opsiyonun spot döviz fiyatları üzerinde beklenen etkisi olmadı.
HFT aktivitesi, son 4 ayda spot ve türev piyasalarda artmış durumda. Bu durum, CME Bitcoin opsiyonlarının sona ermesinin fiyat üzerindeki azaltıcı etkisiyle çakışmaktadır. Açıklamaya göre, Bitcoin pazarlarının parçalanması bundan sorumlu olabilir. Bunu perspektife koymak için, spot ve türev borsalarındaki HFT aktivite istatistiklerini ele alalım. Coinbase işlemlerinin %2,56’sı HFT’dir. Bitstamp’ta %8.1’dir ve borsalardaki teknoloji hisselerinde %30-35 ticaret etkinliği HFT’dir.
Şu an itibariyle, daha fazla hedge fon Bitcoin’e giriyor ve HFT ile ilgileniyor. Bu durum gerçekleştikçe volatilitenin daha da düşebileceği tahmin edilebilir. Bitcoin, Apple gibi teknoloji hisselerine benzer bir performans gösterebilir. İlk 4 borsadaki HFT, hafta içi ortalama hacmin %59’unu ve CME vadeli işlemleri %41’ini oluşturuyor. 2016 öncesi seviyelere kıyasla şu anda nispeten yüksek volatilite, ancak kurumsal ilgi arttıkça düşebilir.
Bitcoin vadeli işlemler piyasası, Brent Crude’un %2’sinden daha az büyüklükte ve ilk dört spot borsada tek bir orta boy hisse senedinin birleşik hacmi söz konusu. Bu nedenle, bu büyüklükteki bir piyasa, Serbest Yatırım Fonlarının aktif katılımıyla, perakende traderlar alım satım yaparken yüksek dalgalanma yaşayabilir. Ancak oynaklık geleneksel borsa seviyelerine uyacak şekilde yavaşça düşecektir. Düşük piyasa kapitalizasyonu bundan büyük ölçüde sorumludur ve piyasa kapitalizasyonunda benzeri görülmemiş bir artış olmadıkça, volatilite azalabilir ve perakende traderlar için zorluğu artırabilir ve marjı zayıflayabilir.