Yaklaşan mevzuata göre, ticari amaçlı kripto kazançları işletme oranı başına vergilendirilecek, yatırımcılar ise yüzde 15 vergiye tabii tutulacak.
Arnavut makamlarının kripto para ticaretinden elde edilen kazançlara vergi uygulamaya karar verdikleri bildiriliyor. Mevzuatın 2023’ün başından itibaren yürürlüğe girmesi bekleniyor.
2020’de Balkan ülkesi, “Dağıtılmış defter teknolojisine dayalı finansal piyasalar” adlı bir yasayı kabul ederek yerel kripto para birimi sektörünü düzenleme niyetini göstermişti. Bazıları memnuniyetle karşılarken, bazıları da Arnavutluk’un dijital varlıklar üzerinde bu kadar kapsamlı bir düzenleyici çerçeve uygulama konusunda uzmanlığa sahip olduğundan şüphe duyduğu için mevzuat önemli bir tartışmaya neden olmuştu.
Ayrıca ülke, küresel kokain pazarındaki ana katılımcılardan biri olarak biliniyor ve birçok uzman, suçluların bu tür yasadışı faaliyetlerden elde edilen kârları aklamak için kripto para birimleri kullanabileceği konusunda da bir hayli temkinli yaklaşıyor. Geçen yılın MONEYVAL raporu bu endişeleri doğruladı:
“Arnavutluk için bir sonraki izleme raporu, bu ülkenin kara para aklama ve terörün finansmanı ile mücadele tedbirlerini FATF tavsiyelerine uygun olarak önemli ölçüde iyileştirmediği sonucuna vardı. Rapor, diğer konuların yanı sıra kripto para birimleri ve bu tür varlıkların sağlayıcıları da dahil olmak üzere sanal varlıklara uygulanan yeni uluslararası standartları inceledi.”
Yakın tarihli bir bildiriye göre, Arnavut makamları, kripto para sektöründen gelir elde eden bireylere vergi uygulamak amacıyla kripto para birimi endüstrisine bir kez daha değindi. Yatırımcıların yıllık kazançlarının yüzde 15’ini devlete vermeleri gerekirken, ticari amaçlardan elde edilen kazançlar, işletme oranı başına vergilendirilecek.
Bununla birlikte, mevzuat, Çin’in e-CNY’si ve Nijerya’nın eNaira’sı gibi merkez bankaları tarafından çıkarılan veya desteklenen dijital para birimlerine atıfta bulunmayacaktır. Ek olarak belirtmek gerekirse, Arnavutluk henüz CBDC’sini piyasaya sürmedi.
Yaklaşan yasa ayrıca kripto madenciliğine de odaklanıyor. Yetkililer, sektörün geçmiş yıllarda gri bir alan olduğunu, ancak son zamanlarda birçok kişinin servetlerini yatırdığı ve önemli kazançlar biriktirdiği ilgi çekici bir niş olarak ortaya çıktığını belirtti. Şu an itibariyle, Arnavut makamlarının madencilere de vergi uygulayıp uygulaymayacağı belirsizliğini koruyor.
Dünya Çapında Kripto Vergileri
Almanya ve Hindistan da dahil olmak üzere bazı ülkeler, kripto para birimi vergilendirme politikalarını zaten uygulamıştır. Yine de Avrupa’nın en büyük ekonomisinin geçen ay bazı değişiklikler yaptığını belirtmekte fayda görüyoruz. Alman Maliye Bakanlığı, bireylerin kripto paraları bir yıldan fazla elinde tutması durumunda, satın alınan Bitcoin ve Ethereum satışının vergilendirilmeyeceğini açıkladı.
Portekiz ayrıca dijital varlık kazançlarına vergi uygulamayı da düşündü. Birkaç hafta önce, ülkenin yetkilileri konuya odaklanan iki ayrı yasa teklifini reddetti ve şu an itibariyle kripto ticareti vergilendirilmemiş durumda.
Son olarak Avustralya, bu tür mevzuatın yolda olduğu başka bir örnektir. Avustralya Vergi Dairesi (ATO) , kripto para ticaretinden elde edilen gelirlerin vergilendirilmesinin yetkililerin 2022 için kilit hedeflerinden biri olduğunu belirtti.