Üçüncü yarılanmaya beş ay kala Bitcoin’in fiyatı %75 arttı. Bu artışın büyük bir kısmı son 24 saatteki 15000$’ın üzerinde seyretmesine bağlanabilir.
Günlük %6.47’lik bir kazanç var. Ve bu muhtemelen parabolik artış olarak adlandırılabilir. BTC’nin 15.000$’lık yüksek bir seviyeye ulaşması, çoğu tecrübeli traderı yarılanma sonrası bir fiyat rallisi bekledikleri için şaşırtmadı ve Temmuz 2020’deki ralli hedefi tutturmadı.
Bununla birlikte, yarılanma sonrası ralliler kısadır ve piyasaya yeni girenlerle denge kurmaya yetecek kadar kısa sürede bir düzeltme yapılır.
Fiyat 10.500$’ı geçtiğinde ve üç aydan biraz fazla sürdüğünde ve 13.000$’ın üzerine çıkmadan önce 3 gün boyunca sürekli olarak 13.000$ seviyelerinde, fiyat söylentileri vardı. Bununla birlikte, mevcut fiyat rallisi, 24 saatlik fiyat tablosunda görüldüğü gibi, daha çok bir gecede parabolik olarak artışa geçti.
24 saatlik fiyat tablosunda, 16.000$’a yaklaştığı için 15.500$’ın üzerindeki artış kaydedildi. Ancak oldukça kısa sürdü. Hacim seviyesinde, grafiğe göre 2017 sonu ile 2018 başı arasındaki hacimde çarpıcı bir benzerlik vardı. Ancak 2019-2020 arası ortalama ticaret hacmi 2018 öncesine göre daha yüksekti.
Hacme ve sürekli fiyat artışına katkıda bulunan diğer önemli faktörler, spot borsalardaki ticaret hacmi. Ticaret hacmi, Ağustos ayının son iki haftası ile aynı seviyede ve döviz rezervleri 2,29 Milyar Dolardan 2,20 Milyar Dolara keskin bir düşüş gösterdi.
Verilere göre ticaret hacmi 60 günlük ortalamanın üzerinde, ancak henüz Ağustos ortası seviyesine ulaşmadı. Aynı zamanda, düşen döviz rezervleri bir fiyat artışına işaret ediyor, ancak bu seviyede bir düşüş, bir satın alma duvarı ve neredeyse hiçbir BTC’nin 20.000$ ‘ın altında satılmaması, boğa koşusu paraboliktir ve bir dengeyi vurmak için bir düzeltme meydana gelebilir.
Grafikte görüldüğü gibi “20 bin dolara kadar satılık BTC neredeyse hiç kalmadı” fikri, Twitter’da ilgi görüyor. Ancak madencilik durdurulmadıkça böyle bir durum gerçekleşemez. Madenciler, operasyon maliyetlerini karşılamak için Bitcoin satarlar ve madencilik zorluğu arttıkça, daha fazla hesaplama gücü gerekir ve maliyetler artar. 21 Milyon Bitcoin çıkarılmadıkça ve başka protokol yükseltmeleri yapılmadıkça, borsalarda Bitcoin olacak ve muhtemelen madenciler tarafından satış baskısı daima oluşturulacaktır.
Döviz rezervleri, spot borsalardaki ticaret hacmi ve dalgalı bir satın alma duvarı gibi itici faktörler nedeniyle mevcut fiyat artışı sürdürülemeyebilir. Mevcut kıtlık teorisine dayanarak, BTC’nin el değiştirmesi ve bir denge kurması için çok yakında bir düzeltme gerçekleşebilir.