Mayıs ayında gerçekleşecek olan Bitcoin blok ödülü yarılanması etkinliğinin daha da yaklaşmasıyla, kısa süre önce Coinbase, Bitcoin’i ‘dijital altın’ olarak kabul etti. Coinbase, 7 Şubat’ta fikri desteklemek için tweet dizisi yayınladı. Tweet dizisinde, yarıya indirmenin ve daha sonraki arz oranının düşürülmesinin, bu fikri daha da güçlendirdiğini açıkladı.
Kıtlık değeri arttırıyor
1971’de altın standardı (satın alma gücünün altınla belirlenmesi) bozulduğundan beri, doların değeri inişe geçti. Bu durumda dolar şartlarında altının değeri yüzde 4000 arttı. Altın, kıtlığı ve sahip olma güçlüğü nedeniyle bakır gibi benzer metallerden daha fazla değere sahip konumda yer alıyor.
BTC de altın gibi kıt olacak şekilde tasarlandı ve Proof-of-Work (PoW) madencilik protokolü ile üretilmesi zor hale getirildi. PoW, üçüncü taraflara güvenmek zorunda kalmadan dijital işlemleri güvenli hale getirmek için oluşturulmuş bir protokoldür ve aynı zamanda Bitcoin üretiminde yapılan emeğin kanıtını gösterir. Bunun yanı sıra bir iletişim kanalı yoluyla aktarılabilmesi açısından altından daha avantajlıdır.
Coinbase şu sonuca vardı:
“Sayısız teknolojik avantajlara sahip olan, aynı zamanda hızlı olan ve küresel pazarda yerini kanıtlamış olan Bitcoin, dijital çağda altın için çok değerli bir rakip konumunda.”
Yarıya indirmek kıtlığı artırır
BTC her işlem blogu çıkardığında, yeni tokenleri ödül olarak veren bir arz tasarım sistemi ile sınırlıdır. Blok başına 50 BTC’lik ilk ödül seviyesi zaten iki yarılanma olayına maruz kaldı ve blok başına mevcut ödül 12.5 BTC’ye indirildi. Blok ödülünün yarılanmasıyla, her on dakikada bir çıkarılan her yeni blok için madencilik ödülleri 6,25 BTC’ye düşecek. Bu, BTC’nin enflasyonunu yılda yaklaşık yüzde 1.7 oranına getirecektir.
Stok akış (S2F), toplam arz üzerindeki yeni arz oranının bir ölçüsüdür. Yarıya indirmeden sonra Bitcoin’in S2F kıtlığı altınlarla eşit olacaktır.
Coinbase, tweet’inde ‘’Altının stok akış oranı diğer bütün metal maddelerden daha yüksek. Bu durumda Bitcoin de onu takip edecek’’ sözlerini kullandı.
Bitcoin’e talep olmadan değer yok
BTC stok akış fiyat tahminleri talep yoksa başarısız olur. Bu da diğer paralarda olduğu gibi fiat para (itibari para) için de geçerlidir. Merkez bankaları para arzını arttırdıkça, ekonomiler bazen gelişebilir. Bununla birlikte, para arzı talebi aşarsa, hiperenflasyon (enflasyonun yılda yüzde 200 sınırını aştığı anlardaki halidir) olayları meydana gelebilir.
Küresel Ekonomik Politika Belirsizlik Endeksi’ne göre, bu tür olaylar altın ve Bitcoin’e olan talebi artırıyor. Son zamanlarda ekonomik korku tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşıyor.
Coinbase’e göre bu durum, sayısız teknolojik ilerlemesi ve hızlanan gelişimi ile birlikte BTC’nin tanımını dijital altın olarak doğrulamaktadır.