dijital varlık düzenleme

Yasal Uyarı: Bitcosar.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Bu nedenle Bitcosar.com ve sitede yer alan yazı ve makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan, yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan asla sorumlu değildir.

  1. Haberler
  2. HABER
  3. Dünya Genelinde Dijital Varlık Düzenlemeleri Yükselişte!

Dünya Genelinde Dijital Varlık Düzenlemeleri Yükselişte!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Birçok ülke, krizle dolu bir 2022’nin ardından dijital varlık düzenleme çabalarını hızlandırmış olsa da, çoğu hala sektörün etrafında inşa edebileceği net bir düzenlemeye sahip değil.

Kripto para birimleri küresel ekonominin daha büyük bir parçası haline geldikçe, daha fazla hükümet sektörde faaliyet gösteren firmalar için kurallar oluşturmak ve endüstriyi düzenlemek için yollar araştırıyor.

Son haftalarda önemli düzenleyici gelişmeler yaşandı. Avrupa Parlamentosu, 20 Nisan’da Kripto Varlıklarında Piyasalar (MiCA) düzenlemelerini onayladı. Ukrayna, aynı kuralları benimseyeceğini duyururken, Güney Kore de önerilen düzenlemeler konusunda ilerleme kaydetti.

Kripto borsası FTX’in çöküşü, birçok ülkede hızlandırılmış düzenlemeler için çağrılara neden oldu. FTX’in iflası, ilişkili olduğu birçok firma için de olumsuz etki bıraktı.

Animoca Brands’in başkanı ve ortak kurucusu Yat Siu, şirketinin ‘endüstriyi meşrulaştıran bir çerçeve sağladığı için düzenlemelere çok olumlu baktığını’ belirtti. Siu, düzenleyici belirsizliğin tam tersi etki yaratabileceğini ve belirsizliğe neden olabileceğini söyledi ve ekledi:

Genel olarak konuşursak, düzenleme, sermaye, yetenek ve işlerin bu yerlere akmasına neden olan ABD’ye kıyasla Hong Kong, Japonya, BAE ve hatta Avrupa’nın bazı bölgelerinde çok daha olumlu bir yönde ilerliyor.

Aşağıda, dünya genelinde farklı ülkelerdeki kripto düzenlemelerinin bir özeti ve kripto para birimi endüstrisinin etrafında inşa edilebilecek net kurallar sağlayıp sağlamadığı, kripto firmalarına düşmanca davranılıp davranılmadığı veya net düzenlemelerin eksik olup olmadığı konusunda bilgi verilmiştir.

Bu kesin bir liste değildir, ama dünya genelindeki gayri safi milli hasılası en yüksek ülkelerin birçoğunu ve benzersiz kurallara sahip olanları kapsamayı amaçlamaktadır. Avrupa Birliği üyesi ülkelerin çoğu dahil edilmemiştir, çünkü birçoğu gelecek MiCA düzenlemelerini benimsemeyi planlamaktadır.

Düzenlemeler oldukça ince ayrıntılı olabileceğinden, farklı ülkelerin düzenlemelerini kategorize etme çabaları basitleştirme olabilir.

İlginizi Çekebilir: Scam Coin Nedir?

Net düzenlemelere sahip ülkeler veya bölgeler

Bahamalar: Bahamalar, dostu vergi politikaları ve şeffaf düzenleyici çerçevesi nedeniyle kripto şirketlerinin merkezlerinin istenilen bir yer haline geldi. FTX’in merkezi buradaydı ve Coinbase’in burada bir türev borsası oluşturacağı bildiriliyor.

Brezilya: Eski Brezilya Başkanı Jair Bolsonaro, 22 Aralık 2022’de bir kripto yasasını imzaladı ve kriptonun ödeme yöntemi olarak kullanımını yasallaştırdı ve sanal varlık hizmet sağlayıcıları için bir lisanslama rejimi oluşturdu.

Kanada: İlk Bitcoin borsa yatırım fonunu onaylayan ülke olan Kanada, tüm kripto ticaret platformlarının düzenleyicilere kaydolmasını gerektiriyor ve çoğunlukla bireylerin ve işletmelerin takip etmesi gereken net düzenlemelere sahiptir.

Cayman Adaları: Bahamalar’a benzer şekilde, Cayman Adaları da net bir düzenleyici çerçeveye ve dost vergi politikalarına sahiptir, bu nedenle birçok kripto firması için tercih edilen bir konum olarak kabul edilir.

El Salvador: Bitcoin’i yasal para birimi olarak tanıyan ilk ülke; tamamen kriptoyu benimsedi ve sakinlere vergi avantajları sağlayacak bir “Bitcoin Şehri” oluşturmayı planlıyor. Ülke, hatta Bitcoin destekli tahviller için yol bile açmış durumda.

Japonya: Japonya’nın net düzenleyici çerçevesi, kripto borsalarına sıkı standartlar getiriyor ve borsa ve müşteri varlıklarını ayırma gereksinimini de içeriyor. Bu, FTX Japan’ın ana şirketinin çöküşünden sonra müşterilerinin tüm fonlarını tamamen çekebilmelerini sağladı.

Meksika: Meksika Merkez Bankası, 2018’de kabul edilen yasalar çerçevesinde kripto sektöründe faaliyet gösteren firmalar için gereksinimleri belirleyen geniş yetkilere sahip.

İsviçre: İsviçre, AML ve müşteri tanıma gereklilikleri konusunda sıkı yasalara sahip olmasına rağmen, düzenleyici çerçevesi açık ve kripto endüstrisine nasıl çalışması gerektiği konusunda net kurallar sağlıyor.

Kripto para birimlerine düşman olan ülkeler

Afganistan: Taliban’ın iktidara gelmesinin ardından, Ağustos 2022’de kripto para ticaretini yasakladı.

Cezayir: Cezayir’de 2017’den bu yana kripto para satın alma, kullanma, satma ve elde tutma yasaklanmıştır.

Bangladeş: Bangladeş, bir “Blockchain-etkinleştirilmiş ülke” olmak istediğini belirtmesine rağmen, kripto para birimleri ile işlem yapmak yasadışıdır.

Bolivya: Bolivya Merkez Bankası, 2014 yılında kripto kullanımını yasaklayan bir kararname yayınladı.

Çin: Çin, yerel kripto borsalarını 2017 yılında yasakladı ve 2021 yılında madencilik ve kripto para kullanımına genel bir yasak getirdi.

Mısır: 2018’den beri Mısır’da kripto işlemleri yasaklı, ancak bu yılın başlarında kendi kripto düzenleyici çerçevesini oluşturmak için çalıştığı yönünde haberler çıktı.

Fas: Kripto para ile işlem yapmak Fas’ta 2017’den bu yana yasak.

Nepal: Ülkede herhangi bir kripto kullanımını yasakladı ve bu yılın başlarında internet servis sağlayıcılarına ve e-posta servis sağlayıcılarına, kripto ile ilgili “web siteleri, uygulamalar veya çevrimiçi ağlar” a erişimi engellemeleri talimatını verdi.

Net bir düzenleyici çerçevesi olmayan ülkeler

Avustralya: Avustralya’nın belirsiz düzenlemeleri, FTX’in çöküşü gibi sektör genelindeki olaylara tüketicileri ağır şekilde maruz bıraktı, ancak şu anda kripto ve alanda faaliyet gösteren firmaları nasıl sınıflandıracağına dair halka açık bir danışma sürecine girdiği geniş kapsamlı düzenlemeleri belirlemek için ilerleme kaydediyor.

Hong Kong: Kripto para birimlerini düzenlemeye ve bir kripto para birimi merkezi olma çabalarını hızla ilerletmesine rağmen, hala net düzenlemeler eksikliğiyle karşı karşıyadır. Gelecek ay kripto para borsası lisanslama yönergelerini yayınlamayı planlarken, mahkemeleri de yakın zamanda kripto varlıklarını mülk olarak tanıdı.

Hindistan: Hindistan kripto para birimi için AML kurallarını uygulamasına rağmen, kripto endüstrisi için net düzenlemelere sahip değil ve 2022 yılında ağır vergi yasaları uygulamasının ardından kripto borsası faaliyetlerinde büyük düşüşler kaydetti. Hindistan Merkez Bankası 2018 yılında kripto para birimini yasakladı, ancak Yüksek Mahkeme yasağı 2020 yılında kaldırdı.

Rusya: Haziran ayında kripto düzenlemelerini benimseyebileceğine dair raporlar olsa da, şu anda net bir düzenleyici çerçevesi yok ve daha önce kripto para birimlerinin ticareti için yasağı getirdi.

Güney Kore: Güney Kore’nin kripto para birimleri için bazı düzenlemeleri bulunmakta ve müşteri ve işletme fonlarını ayırma gibi önlemler de dahil olmak üzere kapsamlı kripto yasasını çıkarmaya yakın olduğu bilinmektedir. Ancak henüz net bir düzenleyici çerçevesi yoktur.

İngiltere: Finansal düzenleyicisi olan Financial Conduct Authority, kripto endüstrisi ile birlikte kendi düzenleyici çerçevesini oluşturmak için çağrıda bulunmasına rağmen, sektörü düzenlemek için sınırlı yetkilere sahip ve kurallar yürürlüğe girdiğinde firmaların gerekli değişiklikleri yapmak için dört ay süreleri olacağını belirtmiştir.

Dünya Genelinde Dijital Varlık Düzenlemeleri Yükselişte!
Yorum Yap
Giriş Yap

BİTCOŞAR ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!