blockchain

Yasal Uyarı: Bitcosar.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Bu nedenle Bitcosar.com ve sitede yer alan yazı ve makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan, yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan asla sorumlu değildir.

  1. Haberler
  2. HABER
  3. Güney Kore Sağlık Hizmetlerinde Blockchain Kullanacak!

Güney Kore Sağlık Hizmetlerinde Blockchain Kullanacak!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Güney Kore hükümeti Blockchain teknolojisinin ülkedeki çeşitli sektörler tarafından benimsenmesi için elinden geleni yapıyor. Ülkenin merkez bankası şu an dijital para birimlerinin kullanım alanlarını gözden geçirirken, çeşitli bakanlıklar ise mevcut sistemlerine merkezi olmayan yeni kimlik belirleme özellikleri tanımlama arayışında. Hastaneler, ilaç şirketleri ve araştırma merkezleri de ülkedeki Blockchain çözümlerini yeniden değerlendiren kurumlar arasında.

Blockchain teknolojisinin tıp endüstrisine olan katkıları artık herkesçe biliniyor, ancak geleneksel endüstrilerde yeni bir hizmet yapısı sunan bu teknolojinin uygulanması o kadar hızlı ve kolay değil. İnsanların günlük yaşamlarına dahil edilmeden önce birçok testten geçirilmesi gerekiyor

Güney Kore hükümeti, Blockchain teknolojisini teşvik ediyor ve bu teknolojinin mevcut sisteme dahil edilebilmesi için uygun bir yol bulmak amacıyla çeşitli projeler yürütüyor. Ülkenin Bilim ve ICT (Bilişim ve İletişim Teknolojileri) Bakanlığı ile Ulusal IT (Bilişim Teknolojileri) Endüstrisi Tanıtım Ajansı,  2019 yılında Blockchain ‘kavram kanıtlama projeleri’ne (proof of concept projects) başladı.

Koronavirüs pandemisi sonucu meydana gelen küresel sağlık sorunlarıyla mücadele etmekte olan birçok hükümetin şu anki odağında salgın öncesi gündemde olan çeşitli kronik hastalıklardan ziyade pandemiyi kontrol altına alma endişesi yer alıyor.

Küresel salgının oluşturduğu bu kaos ortamının ötesinde, hükümetlere bağlı sağlık kuruluşları diyabet, kardiyovasküler hastalıklar gibi kronik rahatsızlıklar sonucu ülkelerin demografik yapısı ve sağlık sistemlerinde ortaya çıkan sorunları analiz etmek ve bu sorunlara yapıcı çözümler sunabilmek adına teknolojinin etkin bir şekilde kullanımına ilişkin güzel adımlar da atıyor.

Sağlık çalışanları, kendilerini hızla değişmekte olan bir sağlık sistemi için artık yeterli olmayan eski bilgisayar yazılımları ve donanımlarını kullanmaya uzun süredir mecbur bırakan bir fon eksikliğiyle karşı karşıya.

İşte bu noktada Blockchain teknolojisi ve onu destekleyen bir altyapı niteliğinde olan kripto para birimleri, hastalarını tedavi etmek için net, doğru ve güncel bilgilere ihtiyaç duyan çeşitli sağlık departmanlarına, merkezi olmayan yeni çözümler sunabilir.

Blockchain’in sunduğu pratik çözümlere oldukça açık bir ülke olan Güney Kore’de, bu yeni teknoloji, ülkedeki diyabet ve kalp-damar hastalıkları gibi kronik rahatsızlıklardan muzdarip olan 11 milyondan fazla insana hizmet verebilmek amacıyla kurulacak Blockchain tabanlı bir veri kayıt platformu geliştirmek için kullanılıyor.

Diyabet, hastaların yaşam kalitesini düşürerek ilaç bağımlılığına yol açıyor. Uluslararası Diyabet Vakfı, 2019 itibariyle tüm dünyada toplam 463 milyon diyabet hastası olduğu bilgisini paylaşırken, Güney Kore’de ise bu sayı 5 milyondan fazla.

Birçok hastane ve laboratuvar, veri sağlayıcı koordinasyonu için merkezi çözümlere ve veritabanlarına güveniyor. Bu yöntem ise, sağlık çalışanları tarafından toplanan tipik büyük hacimli verilerin kullanımını ve değişimini eş zamanlı olarak izlemeyi neredeyse imkansız kılıyor.

Blockchain’in bu kadar büyük miktardaki verilerin paylaşımı ve depolanmasında kullanımı, sağlık personellerinin iş hızı ve verimini arttırarak hastalar ile daha fazla vakit geçirebilmelerini mümkün kılacaktır.

Aralık ayı ile birlikte Güney Kore’de yeni veri düzenlemeleri yürürlükte olacak. Bu düzenlemelerin hayata geçirilmesinin ardından giderek daha fazla sayıda şirketin veri yönetimi ve depolama işlemleri için Blockchain’in sunduğu avantajları yeniden değerlendirmesi bekleniyor.

Şirketlerin veri erişim veya kullanım bilgilerini eş zamanlı izleyememeleri sonucu verilerin düzgün bir şekilde yönetilmesine izin vermeyen mevcut veri yönetimi sistemlerinin Blockchain teknolojisi sayesinde kolaylaştırılabileceği ve geliştirilebileceği düşünülüyor.

Blockchain teknolojisinin devlet desteğiyle tüm sektörler tarafından kullanılmaya başlaması çok uzak görünmüyor. Tabi bu durum, çalışanların bu yeni yapıyı kabul etmeye hazır olup olmadıklarına bağlı olarak gelişme gösterecek. Kimse bu riski alan ilk kişi olmak istemeyecektir. Ancak öncülüğü büyük işletmelerin üstlenmesi,  Blockchain teknolojisinin yakın gelecekte çok daha geniş kitlelerce benimsenmesinin yüksek bir ihtimal olduğunu gösteriyor.

(Bu yazı, Fleta adlı Blockchain teknolojisini üreten Sendsquare şirketinin CEO’su Henry Hong tarafından kaleme alınmış. Fleta, mevcut Blockchain platformlarının sorunlarını çözmek ve sürdürülebilir bir Blockchain ekosistemi meydana getirmek için tasarlanmış bir Blockchain platformudur.)

Güney Kore Sağlık Hizmetlerinde Blockchain Kullanacak!
Yorum Yap

Giriş Yap

BİTCOŞAR ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!