Türkiye’nin en büyük bankalarından olan İş Bankası, Blockchain teknolojisi ile ilgili çalışmalara başladı ve Blockchain teknolojisini test edecek.
İş Bankası bugün bir duyuru yayınladı ve bu duyuru ile R3 tarafından geliştirilen Corda platformuna katıldığını açıkladı.
Blockchain’in ne olduğunu bilmiyorsanız eğer bu makaleyi okuyarak Blockchain teknolojisini öğrenebilirsiniz: Blockchain Nedir?
Türkiye İş Bankası, 30 Mart 2020 tarihinde dünyanın en geniş katılımcı ağına sahip Blockchain platformu R3’ün Corda platformuna üye olarak, R3 Blockchain Birliği’ne katılan ilk Türk bankası oldu.
R3 tarafından kodları açık kaynaklı olarak geliştirilen Corda platformu, kurumsal şirketlerin iş yükünü hafifletmek ve çözüm sunmak için tasarlandı. Kurumsal şirketler bu platformu kullanarak akıllı kontratlar ile doğrudan birbirleriyle işlem yapabiliyorlar. Bu platform aynı zamanda Blockchain teknolojisi olduğu için şirketler hem işlem hızı hemde işlem maliyeti olarak çok avantajlı pozisyondalar.
Bu platformun ön plana çıkan en önemli özelliklerinden birisi aslında şirketlere anonimlik yani gizlilik sağlıyor olması. Büyük kurumsal şirketler bu platformu kullanarak aslında hassas verileri çok daha etkili bir yöntemle koruyabiliyor ve güvenlik düzeyini artırabiliyorlar.
İş Bankası Blockchain çalışmalarına start verdi
Bu platformda 300’den fazla üye bulunuyor ve bu üyeler arasında artık İş Bankası da var. İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Yalçın Sezen’in yaptığı açıklamaya göre; Blockchain teknolojisi hala tam olgunlaşmamış olsa bile bankacılığın geleceğini şekillendirecek.
Bugüne kadar İş Bankası’nın Blockchain teknolojisinden hep olumlu sonuçlar aldığını belirten, İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Yalçın Sezen bu konu hakkında şu açıklamayı yaptı:
“Blockchain teknolojisini; güvenlik, hız ve operasyonel verimliliği artırma potansiyeli nedeniyle finans sektörünün ve bankacılığın geleceğini şekillendirecek, yeni bir iş modeli olarak görüyoruz. Henüz blockchain teknolojisi tam olgunlaşmamış olsa da yakın gelecekte bu teknolojinin bankacılık sektöründe çok farklı akışlarda yaygın bir şekilde kullanılacağını düşünüyorum.
Blockchain teknolojisini kullanarak, İş Bankası ve Grup bünyesinde yer alan finansal iştiraklerimiz ile bugüne kadar birçok konsept çalışma gerçekleştirdik. Tüm denemelerimizde, blockchain alanında başarılı çıktılar üretmek için farklı paydaşlarla bir arada çalışmanın ne kadar önemli olduğunu da gördük. Bunun üzerine ilk olarak Türkiye’de blockchain ekosisteminin oluşmasına katkı sağlamak amacıyla oluşturulan Blockchain Türkiye Platformu’na dâhil olduk. Bir yandan, Blockchain Türkiye Platformu üzerinde bankacılık ve finans dikeyinde yürütülen çalışmalara aktif katkı sağlarken, bir yandan da uluslararası arenada devam eden çalışmaları yakınen incelemeye devam ettik.
Dünyanın en geniş katılımcı ağına sahip blockchain platformu konumunda bulunan R3’ün küresel blockchain ağına katılmaktan büyük heyecan duyuyoruz. Bu platformun bir üyesi olarak, R3’ün Corda platformu üzerinde yürütülen 100’den fazla projeyi yakından inceleme ve R3 üye ağında bulunan 300’den fazla paydaş ile işbirliği ve fikir alışverişi yapma avantajlarından faydalanacağız. Kazanımlarımız ile blockchain alt yapısına entegre olarak geliştireceğimiz hizmetlerimiz ile bu alanda Türkiye’de öncü banka olmayı hedefliyoruz.”