Yasal Uyarı: Bitcosar.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Bu nedenle Bitcosar.com ve sitede yer alan yazı ve makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan, yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan asla sorumlu değildir.

PayPal Tüketici Mali Koruma Bürosuna Dava Açtı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

PayPal, Tüketici Mali Koruma Bürosu’na (CFPB) ödemeleriyle ilgili yanıltıcı ve kafa karıştırıcı açıklamalar yaptığı gerekçesiyle dava ediyor.

Dijital ödeme devi PayPal, Büro’nun dijital cüzdanlar ve ön ödemeli banka kartları (GPR) gibi ön ödemeli ürünler arasındaki kritik farkları göz ardı ettiğini savunarak 11 Aralık’ta Tüketici Mali Koruma Bürosu’na karşı dava açtı.

Büro, PayPal’ı gerçekleştirmediği ücretlendirmeler hakkında açıklama yapmaya zorluyor

11 Aralık tarihli dava dosyasına göre, Büro, dijital cüzdanların ve GPR kartlarının aynı şekilde düzenlenmesini zorunlu kılıyor, bu da PayPal dijital cüzdanları için “uygun olmayan” bir düzenleme ile sonuçlanıyor.

Davada, Elektronik Fon Transfer Yasası Altında Ön Ödemeli Hesaplar (Düzenleme E) ve Kredide Gerçek Beyan Kanunu (Düzenleme Z) kuralı olarak bilinen yeni bir Büro kuralından bahsediliyor. PayPal, Nisan 2019’da kabul edilen kuralın Paypal’ı talep edilmeyen ücretlerle ilgili açıklama yapmaya zorlamasının yanı sıra, çoğu müşteri tarafından ödenen gerçek ücretlerin yanlış beyan edildiğini iddia ediyor.

Basitleştirilmiş ücret planı, Paypal’ın mümkün olan en yüksek ücreti açıklamasını gerektiriyor

Büro kuralı, Paypal’ın ücret açıklamalarını basitleştirmesini istiyor. Yani Paypal’ın kendi net açıklamalarına izin vermiyor. Buna ek olarak firmanın “tüketicilere bilinçli karar vermesine yardımcı olacak bilgileri” vermesini de yasaklıyor.

Kural, PayPal’ın her ücret kategorisi için mümkün olan en yüksek ücreti, “ücret nadiren gerçekleşse bile” açıklamasını zorunlu kılıyor.

Kural, müşterilere ücret açıklamalarını içeren kısa bir form vermeyi ve müşterilerin bunu görmesini zorunlu kılıyor. Bu kısa form açıklaması için gereklilikler son derece kuralcı ve katıdır. Kurala göre, açıklama yaparken belirli ücret kategorilerini belirtilen pozisyonlara yerleştirilmeli ve belirli yazı boyutlarında sunmalıyız. Buna en olarak,  Paypal’ın bu ücret kategorilerinin niteliğini tanımlamak için açıklayıcı ifadeler eklemesini de yasaklıyor.

Yeni teknolojilere ilişkin düzenleme anlayışında eksiklik var

Ohio merkezli internet avukatı Andrew Rossow, Paypal davasının, Tüketici Mali Koruma Bürosu gibi düzenleyicilerin Blockchain, dijital para ve yapay zekâ gibi gelişen teknolojiyi anlamadıklarının açık bir göstergesi olduğunu söyledi.

Tüketici Mali Koruma Bürosu’nun son Elektronik Fon Transfer Yasası Altında Ön Ödemeli Hesaplar (Düzenleme E) ve Kredide Gerçek Beyan Kanunu (Düzenleme Z) kuralının zamansız gerçekleştiğini düşünüyorum. Çünkü hala, bu dijital cüzdanların (kripto para birimi cüzdanları – sıcak ve soğuk dahil) nasıl çalıştığını ve dijital para işlemlerinin en temelini oluşturan maddeleri bile anlamadığını düşünüyorum.

Rossow, Paypal’ın lehine bir kararın kripto alanı için çığır açan kanıtlar olabileceğini de sözlerine ekledi. Paypal bu duruşuyla hem kendinin hem de rakiplerinin de haklarını savunmuş oluyor ve kendilerini ileride haksızlığa uğramaktan ve belirsiz bir sorumluluğun altına girmekten kurtarıyor.

Davanın haberi, Paypal’ın ödeme platformu daha fazla kullanıcı ve işlem kaydettiğinden, üç aylık kârın beklenenden daha iyi olduğu açıklamasından sonra geldi.

Görüldüğü kadarıyla işini büyütürken, Paypal son zamanlarda bazı büyük ortaklıkları ile bağını kesip, kripto para birimlerinin bu boşluğu doldurmaları ve ödeme alanına girmeleri için daha fazla alan yarattı. Kasım ayının ortalarında, yetişkinlere yönelik eğlence sitesi Pornhub, Paypal’ın onlara hizmet etmekten aniden çekildiğini açıkladı. Paypal’ın platformdan ayrılması haberinin hemen ardından, Pornhub’da desteklenen Verge (XVG)’nin fiyatları fırladı.

PayPal Tüketici Mali Koruma Bürosuna Dava Açtı