Kripto

Yasal Uyarı: Bitcosar.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Bu nedenle Bitcosar.com ve sitede yer alan yazı ve makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan, yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan asla sorumlu değildir.

Rusya Kriptoyu Yasaklarsa Ne Olur?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Rusya Merkez Bankası tarafından hazırlanan bir belgeye göre Rusya, kriptoyu yasaklayan bir sonraki büyük ülke olabilir. Geçen hafta yayınlanan makale, kripto para birimlerinin geçici olduğunu, yasa dışı faaliyetlerde ve dolandırıcılıkta kullanıldığını iddia ediyor. Bu makale, kriptonun, Rus vatandaşları ve ulusal ekonomi için bir tehdit oluşturduğunu da bizlere söylüyor.

Bu, muhtemelen kriptonun son zamanlardaki büyük düşüşün bir nedeni olabilir. Ancak yasaklanması durumunda, kripto paralar bunun gibi büyük tepki vermeyebilir.

Rusya’nın Kriptoyu Yasaklaması, Piyasaları Büyük Şekilde Etkilemeyebilir

Rusya’nın, kriptoya yönelik tam anlamıyla bir yasak getirmesi, piyasaları iki şekilde etkileyebilir; kripto madencilerinin bir kısmını kendi ülkesinden defedebilir ve kripto işlemlerinin sadece küçük bir kısmını piyasadan kaldırabilir.

Buna rağmen, piyasaların düşünüldüğü gibi büyük bir darbe yemesi çok mümkün değil.

2021’de Çin, kripto madenciliğini yasakladığında gördüğümüz gibi, Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin fiyatı kısa bir süre düştü ve ardından hızla toparlanarak Kasım 2021’de şimdiye kadarki en yüksek seviyelerine ulaştı.

Kripto madencileri hızlı bir şekilde Çin’den Kazakistan’a taşındı ve faaliyetlerine orada devam etti. Rusya’nın kriptoyu yasaklamasından sonra madencilerin tekrar taşınmaları gerekebilir, ancak madencilik faaliyetlerinin de durması pek olası görünmüyor.

Rusya Merkez Bankası’na göre, Ruslar yılda 5 milyar ABD dolarının üzerinde kripto işlemi gerçekleştiriyor. Bu kulağa çok gibi gelebilir, ancak kripto piyasası 2021’de 15,8 trilyon ABD doları tutarında devasa bir işlem hacmi gördü. Genel olarak bakıldığında, Ruslar geçen yıl tüm kripto işlemlerinin yalnızca yüzde 0,03’üne katkıda bulundu. Bu da piyasadan sadece küçücük bir payın eksilmesi anlamına geliyor.

Öte yandan, Rusya’da cüzdanlarda tutulan 92 milyar ABD doları değerinde kripto varlık var. Bu, Ocak 2022 itibariyle 1,5 trilyon ABD Doları değerinde olan tüm kripto piyasasının yüzde 6,5’i demek. Eğer ki kripto para piyasa değerinin ATH yaptığı dönemde bundan bahsetseydik yüzde 3,2’lik bir kısmına tekabül edecekti.

Ruslar, Kripto Paraların Yasaklanmasını İstemiyor

Kripto alanında popüler bir mesajlaşma uygulaması olan Telegram’ın kurucusu Pavel Durov,

“Hiçbir gelişmiş ülke kripto paraları yasaklamıyor. Çünkü böyle bir yasak, genel olarak blok zincir teknolojilerinin gelişimini kaçınılmaz olarak yavaşlatacaktır. Bu teknolojiler, finanstan sanata birçok insan faaliyetinin verimliliğini ve güvenliğini artırıyor” dedi.

Devlet Duma Sanayi ve Ticaret Komitesi başkanı Vladimir Gutenev, RIA Novosti haber ajansına şunları söyledi:

“Rusya, altın destekli stabilcoin’lerin kullanımına ve hükümet kontrolü altında kripto para madenciliğine izin verebilir.”

Devlet kontrolüne sahip olmak, madencilerin vergi ödeyecekleri ve enerji kaynaklarının bol olduğu ve iklim koşullarının elverişli olduğu Rusya bölgelerinde tesislerinin şeffaf bir şekilde çalıştırılacağı anlamına geliyor.

Rusya Kriptoyu Yasaklarsa Ne Olur?

Giriş Yap

BİTCOŞAR ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!