Rusya

Yasal Uyarı: Bitcosar.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Bu nedenle Bitcosar.com ve sitede yer alan yazı ve makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan, yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan asla sorumlu değildir.

Rusya’ya Karşı Yaptırımların Listesi ve Kripto Piyasasına Etkileri!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Batılı ve Asyalı liderler, Ukrayna’yı işgal ettikten sonra Rusya’ya daha fazla yaptırım açıkladı. Avustralya, Yeni Zelanda, Tayvan, Avrupa Birliği ve Japonya, Cuma günü Moskova’ya yeni ambargolar uygulayarak Ukrayna’da ortaya çıkan askeri saldırganlığı şiddetle kınadı.

Krizin ortasında Ukrayna, Batı ülkelerini, Rusya’yı 200’den fazla ülkede yaklaşık 11.000 finans kurumu arasında ödemeleri hızlandıran yüksek güvenlikli ağ SWIFT’den yasaklamaya çağırdı.

Bu haftanın başlarında Almanya, Moskova’nın Ukrayna’ya yönelik eylemlerinin ardından Nord Stream 2 gaz boru hattının sertifikasını dondurdu.

Ancak, bu tedbirlerin gerçekten de dünya liderleri tarafından açıklanan diğer yaptırımlar kadar Rusya’ya zarar verip vermeyeceğini göreceğiz.

Rusya’ya Yönelik Küresel Yaptırımların Listesi

Avustralya

Avustralyalı liderler Cuma günü, ekonomik ağırlığı Moskova için stratejik öneme sahip olan oligarklara ve onların parlamentosu olan Rus Duması’nın 300’den fazla üyesine daha fazla yaptırım uygulamaya başlayacaklarını duyurdular.

Cuma günü düzenlediği basın toplantısında konuşan Başbakan Scott Morrison, Canberra’nın ABD ile birlikte saldırganlığa karışan önemli Belaruslu bireyler ve kuruluşlar üzerindeki bir gecede daha fazla yaptırımlarına uyum sağlamak için çalıştığını söyleyerek bu yaptırımları Belarus’a kadar uzattıklarını sözlerine ekledi.

Yeni Zelanda

Başbakan Jacinda Ardern Cuma günü yaptığı açıklamada, Rusya ile ticareti keseceklerini ve Rus yetkililere seyahat yasakları uygulayacaklarını söyledi. Çıkmazı çözmek için diplomatik diyaloğa geri dönülmesi çağrısında bulunmaya devam etti.

Ardern, Wellington’da düzenlediği basın toplantısında,

“Şu anda ve hemen harekete geçmemiz gerekiyor.” dedi.

Ek olarak, Yeni Zelanda, Ukrayna’nın işgaline yanıt olarak Rus askeri ve güvenlik güçlerine mal ihracatını yasaklıyor.

Tayvan

Tayvan, hangi önlemlerin alınacağını açıklamadan Rusya’ya karşı ekonomik yaptırımlar yapacağını duyurdu.

Dışişleri Bakanlığı Cuma günü yaptığı açıklamada, Rusya’nın eylemlerini “şiddetle kınadığını” söyledi.
Tayvan’ın yarı iletken üretiminde dünya lideri olduğunu belirtmek önemlidir.

Avrupa Birliği

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Cuma günü erken saatlerde yeni yaptırımlar yayınlayarak, Rus ekonomisi ve siyasi seçkinleri üzerinde maksimum etki yaratma sözü verdi.

Von der Leyen, “Kremlin’i sorumlu tutacağız” dedi. Bu tedbirlerin Rus bankacılık sektörünün ve önemli devlete ait şirketlerin yüzde 70’ini hedef alacağını ve Rusya’nın petrol rafinerilerini yenilemesini imkansız hale getirmeye çalıştığını da sözlerine ekledi.

Japonya

Başbakan Fumio Kishida Cuma günü yaptığı açıklamada,

“Japonya, Ukrayna’nın işgaline yanıt olarak Rus finans kurumlarını, askeri kuruluşları ve bireyleri hedef alan bir dizi yaptırım uygulayacak.” dedi.

Bu önlemler arasında “belirli Rus bireylerinin ve finans kurumlarının varlıklarının dondurulması ve aynı zamanda Rus askeri kuruluşlarına ihracatın yasaklanması” yer alıyor.

Kishida,

“Bu duruma yanıt olarak, G7 ve uluslararası toplumun geri kalanıyla yakın işbirliği içinde yaptırım önlemlerimizi güçlendireceğiz.”

Birleşik Krallık

İngiltere Başbakanı Boris Johnson Perşembe öğleden sonra yaptığı açıklamada,

“Birleşik Krallık, Rusya’ya yönelik ek yaptırımların bir parçası olarak 100 kişi ve kuruluşa yaptırım uygulayacak” dedi.

Parlamentoya yaptığı konuşmada Johnson, amacın “Rus bankalarını İngiltere finansal sisteminden dışlamak” olduğunu yineledi.

Bunlar arasında, Salı günü beş Rus bankacılık kuruluşuna yaptırım uygulanmasının ardından Rus devlet bankası VTB’nin varlıklarının dondurulması da yer alıyor.

Ek olarak Johnson, Rusya’nın SWIFT’e erişimini kapatmak söz konusu olduğunda “hiçbir şey masadan kalkmaz” dedi.

Amerika Birleşik Devletleri

Perşembe günü ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’ya karşı bir dizi ciddi yaptırım sundu ve “Putin bu savaşı seçti” dedi.

Bu yeni önlemler, Biden’ın “Rusya’nın askeri ve havacılık sektörünü ilerletme yeteneğini ciddi şekilde sınırlayacağını” söylediği yaklaşımının kritik bir açısı olan teknoloji üzerindeki ihracat bloklarını içerecek.

Beyaz Saray yaptığı açıklamada,

“Bunlar, Rusya genelinde yarı iletkenler, telekomünikasyon, şifreleme güvenliği, lazerler, sensörler, navigasyon, aviyonik ve denizcilik teknolojileri üzerindeki kısıtlamaları içeriyor.” dedi.

Bu yaptırımlara ek olarak, ABD makamları ayrıca 13 büyük devlete ait şirketin ABD’de para toplamasını engelleyeceklerini söylediler; bunlar arasında enerji devi Gazprom ve Rusya’nın en büyük finans kuruluşu olan Sberbank yer alıyor.

Önümüzdeki birkaç gün içinde ne olursa olsun, dünya liderlerinden daha fazla yaptırım bekleniyor.

Kripto Piyasasına Etkileri

Rusya’nın askeri operasyona başlamasından sonraki saatlerde, tüm kripto para piyasası kırmızıya döndü. Örneğin Bitcoin, yaklaşık 5.000 dolar düşerek aylık en düşük seviyesi olan 34.000 doların biraz üzerine geriledi.

Altcoin’ler, çift haneli fiyat kayıplarıyla daha da fazla zarar gördü. Ancak ABD Başkanı Joe Biden, ülkenin doğrudan savaşa dahil olma niyetinin olmadığını söylediğinde, işler tersine döndü. Piyasada yükselişler yaşanmaya başladı.

Bitcoin tüm kayıpları neredeyse anında geri aldı ve şu anda 40.000 dolara yakın bir seviyede işlem görüyor. Ayrıca çoğu altcoin de yükselişe geçtiği için toplam piyasa değeri 1,78 trilyon dolara ulaştı.

Rusya’ya Karşı Yaptırımların Listesi ve Kripto Piyasasına Etkileri!
Giriş Yap

BİTCOŞAR ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!