nakit

Yasal Uyarı: Bitcosar.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Bu nedenle Bitcosar.com ve sitede yer alan yazı ve makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan, yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan asla sorumlu değildir.

Son 20 Yılın Rekoru Kırıldı! Büyük Yatırımcılar Nakite Dönüyor! l İbrahim COŞAR

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Merhaba sevgili BİTCOŞAR Ailesi, uzun bir aradan sonra kendi köşemde yeni yazılar yazmaya çok önemli bir veri ile başlamak istiyorum. Blog yazılarımı kaçırmamak için beni Twitter‘dan takip etmeyi unutmayın.

Amerika’nın en büyük ikinci ve dünyanın en büyük sekizinci bankası olan Bank of America’nın (BofA) Mayıs ayı ‘nakit pozisyon oranı‘ 2001 yılından beri en yüksek seviyeye çıkarak rekor kırmış durumda. Lütfen dikkat buyurunuz bu veri çok önemli bankanın nakit seviyesi son 20 yılın en yüksek seviyesine çıkmış durumda. Yani yatırımcılar nakite/dolara dönüyorlar. Bu anlamda aşağıdaki grafiğe dikkatli bir şekilde bakmanızı öneririm.

Bank of America

Peki bu ne anlama geliyor ve bizim bundan ne anlamamız gerekiyor? Bizi derinden ilgilendiren kısım burası…

2001 yılından bu yana en yüksek seviyede nakit istiflemeleri bize bir mesaj veriyor. Bizim farkındalığımızı arttırıp bu mesajı almamız lazım. Çünkü ekonomideki belirsizliklerden dolayı nakite/dolara geçip gidişatı izliyorlar. Bizimde dolara geçip beklememiz gerekiyor. Bazı arkadaşlarımız nakite geçmek derken lira anlayabilirler bu yazıda nakite geçmek derken dolara geçmekten bahsettiğimi özellikle vurgulamak istiyorum.

Burada bazı arkadaşlarımız için bazı hatırlatmalar yapmak istiyorum. Bizim kripto para piyasalarında nakite geçmek demek stabil coin olan Tether (USDT) gibi 1 dolara eşit kripto para birimlerine yönelmek demek oluyor.

Tether (USDT)’nin ne olduğunu bilmeyenler için bu yazımızı okumalarını öneririm: USDT Tether Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Ayrıca Tether’e güvenip-güvenmeme ile ilgili düşünceleriniz varsa bugün yayımlanan bu güncel haberi de okumalısınız: Tether En Güvenli Stabilcoin Olduğunu İddia Etti! Güvence Olarak Rezervlerini Halka Sundu!

Evet hatırlatmamı yaptım ve şimdi asıl konumuza geri dönelim. Bank of America’nın nakit pozisyonunu 2001 yılından bu yana en yüksek seviye çıkartmasının birçok sebebi var ama en temel sebebi ise Fed’in faiz artışlarına başlamış olmasından kaynaklanıyor.

600’den fazla kripto para ile ticaret yapmak, lending ve staking’den para kazanmak için buraya tıklayarak Binance’ye ücretsiz kayıt olabilirsiniz.

Fed’in faiz arttırımlarına başlaması başta ABD olmak üzere birçok ülkenin nakite yönelmesine yol açtı. Çünkü nakite erişimin yani fonlamanın maliyeti bu dönemlerde yüksek olduğundan, nakite dönüp, alım fırsatı sunan alternatif pozisyonlarda işlem açmayı düşündüklerini düşünüyorum. Çünkü bu dönemler birçok fırsatı da beraberinde getirir ama Fed’in ne yapacağı hiç belli olmaz, faiz arttırımlarını nereye kadar devam ettireceğini tahmin etmek çok zor. Bu yüzden bizimde nakitte kalıp hatta uygun pozisyonlarımızı nakite döndürüp gidişatı takip edip minimum işlem açmanın daha doğru olacağını düşünüyorum. Çünkü böyle zamanlar gözlem zamanıdır diyerek 18 Mayıs’ta bu yüzden paylaştığım tweet’imi buraya da eklemek istiyorum:

Hatta en son yüklediğim uzun YouTube videomda Nisan ayından bu yana yani Fed’in faiz arttırımına başladığından beri kripto para piyasasından toplamda 1 trilyon paranın çıktığını ve bu paranın ne geleneksel borsaya, ne altına, ne gümüşe ne de diğer emtia türlerine geçmediğini ve hepsinin aslında dolara geçtiğini dolarda beklediğini dolar endeksi grafiği üzerinde göstermiştim. Hatta piyasadan çıkan para ile dolar endeksinin güçlenmesinin nasıl paralellik gösterdiğini de özellikle vurgulamıştım.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak, Bitcoin ve diğer kripto paraların teknik analizlerini kaçırmamak için bizi Twitter ve Telegram’dan  takip edebilirsiniz.

Özellikle Haziran ayında çok dikkatli olmak gerekiyor. Çünkü Fed’in faiz artışı yapmasını geçtim bide Haziran ayında 35 milyar dolar para yakmaya hazırlanıyor. Dolayısıyla bu yakımın başlaması ve tekrar gelecek faiz artışları ile beraber tüm küresel sermaye piyasalarının çok sert düşmeye devam etmesi kuvvetle muhtemeldir. YouTube videomda bu konuları veriler üzerinden detaylı anlatmıştım. Ayrıca Haziran ayına doğru Bitcoin (BTC) ve Ethereum’un (ETH) hangi seviyelere düşebileceği ile ilgili düşüncelerimi videonun son kısımlarında bulabilirsiniz.

En son YouTube videomu hala izlemediyseniz mutlaka izlemelisiniz: Bitcoin Balonmuş Sonunda Patladı Kapatıyoruz! LUNA Neden Patates Çıktı! l İbrahim COŞAR

Dikkatinizi çekmek istediğim bir diğer husus ise dolar endeksinin de 2002 yılından bu yana en yüksek seviyelere çıkması ve bu verinin Bank of America’nın nakit pozisyon oranının 2001 yılından bu yana en yüksek seviye çıkmış olması ile nasıl paralellik gösterdiğidir. Verilerin paralel olmasının birbirinin teyidini yapması açısından son derece önemli olduğunu düşünüyorum. Aşağıdaki grafik üzerinde bu paralelliği sizde görebilirsiniz:

Dolar Endeksi

Bu durum aslında garip bir durum değil. Çünkü ABD’nin enflasyon oranı son 40 yılın zirvesine çıkmış durumda bu yüzden enflasyon ile mücadeleyi fiyatlıyorlar. Burada önemli olan ise bu mücadele ne zamana kadar sürecek?

Peki sadece faiz mi bunu tetikleyen yani neden bu banka 2001’den bu yana ilk defa bu kadar nakite geçti? Bunun sebebi ne? İşte asıl sebepler ise şunlar; ekonomideki artan belirsizlikler, yüksek oynaklık (volatilite) ve resesyon (ekonomide durgunluk) korkusu var. Yüksek oynaklık sadece kripto para piyasalarında yok şu sıralar tüm piyasalarda var. Özetle Bank of America hücuma kalkmak yerine defansını güçlendirmiş yani kendini korumaya almış. Böyle büyük bir kurum bunu yapıyorsa bizimde burada kenara akçe ayırmamız gerektiğini düşünmemiz gerekiyor.

Cevap vermemiz gereken bir diğer soru ise şu; Bank of America gibi birçok kurum nakite geçti, kendini korumaya aldı, pusuya yattı ve dolarda bekliyorlar. Peki ne zaman bu kurumlar nakitlerini kullanıp, yatırım yapacaklar? Bu sorunun cevabı çok önemli, çünkü bunu bildiğimizde bizde buna göre kendimizi önceden hazırlamış oluruz.

Öncelikle resesyon risklerinin düşmesi gerekiyor, diğer tarafta Rusya-Ukrayna savaşının çözüme kavuşturulması gerekiyor, Çin’deki ekonomik veriler vs. gibi bu risklerin bir çoğunun giderilmesi gerekiyor. Bunlar giderilmeden balinalar yani büyük oyuncular tekrardan masaya oturmazlar dolarda beklerler ya da farklı devlet tahvilleri veya daha güvenilir yatırım araçlarına yatırım yapmaya devam ederler. Özetle ekonomideki belirsizlik, resesyon ve volatilitenin azalması ile tekrardan yatırıma yönelebilirler. Bu durumda yöneldikleri piyasalar yükselmeye başlayacaktır.

Umarım bu yazım sizler için faydalı olmuştur. Yazımı faydalı bulduysanız arkadaşlarınızla paylaşırsanız çok sevinirim. Tarihi günlerden geçmekteyiz, öncelikle sağlığımızı ardından finansal hayatımızı korumak durumundayız. Bu yazı vesilesiyle belki birçok yakınınız bu anlamda kendini ekonomik korumaya almış olacaktır. Bu yüzden yazıyı çevrenizle paylaşmanız hayati önem arz etmektedir. Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle, buraya tıklayarak beni Twitter’dan yakından takip edebilirsiniz.

Son 20 Yılın Rekoru Kırıldı! Büyük Yatırımcılar Nakite Dönüyor! l İbrahim COŞAR
Giriş Yap

BİTCOŞAR ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!