Voice: EOS blok zincirinde çalışacak yeni platform yayına başlıyor. EOS platformunun sosyal medya projesi olan Voice, daha önce Steemit INC’de de teknoloji direktörlüğü yapan Dan Larimer’in yönetiminde 14 Şubat 2020 tarihinde ABD’de yaşayan ve ön kayıt yaptırmış kullanıcılarına kapılarını açtı.
Bu süreç test olarak işletilmesine rağmen Voice platformunda yapılan açıklamalar ışığında, test aşamasına katılan ABD’de yaşayan kullanıcıları, bu aşamaya katıldıkları için ödüllendirecekleri söylenebilir. Bu ödüllendirmenin nasıl olacağı henüz tam olarak bilinmese de ABD kullanıcılarını bir adım öne çıkartacak bir ödüllendirme olduğu tahmin ediliyor. Bunun sebebi olarak çeşitli platformlardaki yayınlara bakarak ABD’nin asıl hedef kitlesi olarak görülmesi olduğu söylenebilir.
Voice Projesi
Bir platformun kaba tabirle tutması yani kullanıcılar tarafından benimsenmesi, projenin başarılı olması açısından büyük önem taşımaktadır. Zaman içerisinde piyasaya sürülen projeler düşünüldüğünce ABD kullanıcıları tarafından benimsenmiş projelerin daha uzun soluklu olduğu söylenebilir.
Voice yönetiminin bu sebeple test aşamasını ABD kullanıcıları üzerinde yaptığı ve geliştirmeleri bu kullanıcıların yorumları üzerinden planladığı düşünülüyor.
Voice platformunda 4 Temmuz 2020 tarihi itibariyle test aşamasının bittiğinin duyurulmasının ardından ki bu tarih planlananın öncesinde bir tarih, diğer ülkelerde de ikamet eden ve ön kayıt yapan kullanıcılara davetler gitmeye başladı. Koronavirüs salgını nedeniyle yayın tarihinin gecikeceği düşünülen Voice platformu planlananında öncesinde yayın hayatına başlayarak hazır olduğunu tüm dünyaya duyurmak niyetinde.
Voice Özellikleri
12 Ağustos tarihine kadar bu davet sürecinin tamamlanması ve artık tamamen aktif olarak yayın hayatına başlaması beklenen Voice platformunda, yeni üyeliklerinde davet usulü yapılacağı söylenmektedir. Yani bu sefer Voice platformunun değil, daha önce üye olmuş birisinin sizi davet etmesi gerekecek. 12 Ağustos tarihine kadar ön kayıt yaptırmasına rağmen davetiye alamayan kullanıcılarda aynı şekilde davet sistemini kullanarak platforma üye olup, sistemi kullanmaya başlayabilecekler.
Voice platformunda en dikkat çeken özelliklerinden biri de KYC denilen kimlik doğrulama sistemine sahip olması. Kripto para dünyasının merkeziyetsizlik ve anonimlik anlayışıyla biraz çatışan bu sistemin, günümüz şartlarına uyum açısından yapıldığı söylenmektedir. Bu sayede birden fazla açılan hesapların önüne geçilebilmesi ve olası adli durumlarda bilgi paylaşımının kolaylıkla yapılabilmesi hedeflenmektedir.
Günümüzde ülkeler tarafından kripto paralara mesafeli yaklaşılmasının nedenlerinden olan bu iki faktörün kısmi olarak ortadan kaldırılması ya da daha doğru bir deyişle kontrol altında tutulması, ülkelerin yönetimleri çapında da Voice platformunun benimsenmesini sağlayabilir. Bu durumun etkilerinin nasıl olacağı ve kullanıcıların kimlik doğrulama işlemine nasıl bakacaklarını zaman gösterecek.