DApp keşif ve analiz platformu DappRadar, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın kripto paraları nasıl etkilediğini kapsayan ayrıntılı bir rapor yayınladı. Özellikle Rusya’ya karşı küresel yaptırımlar ve varlıkların dondurulması ışığında, savaş devam ederken blok zinciri tabanlı çözümlerin önemli bir rol oynayabileceğini savunuyor.
Büyük Resim
Rapor, hem Rusya’nın hem de Ukrayna’nın dünyadaki ekonomik rollerini değerlendirerek başlıyor. Rusya dünyanın en önemli enerji ve emtia üreticilerinden biri iken, Ukrayna önemli bir buğday kaynağıdır. Şimdiye kadar, Rusya petrolünün yarısı Avrupa ülkeleri tarafından tüketildi ve Avrupa’nın toplam petrol tüketiminin üçte birini sağladı.
Geçtiğimiz günlerde Rusya’nın ABD’ye petrol ihraç etmesi yasaklandı ve Avrupa, ülkenin doğal gazına olan bağımlılığını yüzde 66 oranında azalttı. Bu, raporun Bitcoin ve diğer iş kanıtı (PoW) blok zincirlerini etkileyeceğini tahmin ettiği petrol fiyatlarında bir artışa yol açtı.
Bu arada, Rus bankaları da Batı ülkeleri tarafından yaptırıma uğradı ve ülkenin 650 milyar dolarlık rezervinin yaklaşık yüzde 65’i donduruldu. Ülke, SWIFT ödeme mesajlaşma sisteminden çıkarıldı.
PayPal, Visa ve Mastercard dahil olmak üzere birden fazla ödeme sağlayıcısı Rusya’ya hizmet vermeyi bile durdurdu.
Dappradar, blok zinciri ekosistemlerinin diğer yöntemlerden yoksun milyonlarca Rus ve Ukraynalı için bir ödeme kapısı sağlayabileceğine inanıyor. Bugün Rusya’da görülen yüksek enflasyona karşı koruma olarak kullanılabilecek stabilcoin’lerin kullanımından özellikle bahsediyor.
Kripto Paraların Rolü
Rapor, kripto para talebinin savaş başladığından bu yana hem Ukrayna hem de Rusya’da önemli ölçüde arttığını ortaya koyuyor. Ruble ile satın alınan Bitcoin Rusya’da üç katına çıkarken, Ukrayna’da neredeyse iki katına çıktı. Dappradar, bunun, kripto piyasasının içinde sıkışıp kaldığı aylarca süren ayı eğilimine rağmen, Bitcoin’in 38.000 dolar civarında fiyat desteği bulmasına yardımcı olduğunu iddia ediyor.
Genel olarak, firma bu durumun etkilerinin insanları daha doğrulanabilir, merkezi olmayan bir finansal sistem aramaya teşvik edeceğini savunuyor.
Raporda,
“Bu senaryo, merkezi bankacılık sistemine daha da fazla güvensizlik yaratacak ve dijital varlıkları ve kripto para birimlerini benimsemenin ve tanımanın yolunu açacak” diyor.
Credit Suisse, geçen hafta enflasyonun ABD’ye geldiğini ve Bitcoin’in mevcut kargaşadan büyük olasılıkla fayda sağlayacağını savunduğu bir analizde benzer beklentileri paylaştı.