Aslında son on yılın büyük bölümünde ekonomistler Venezuela’nın çöküşünü dünyanın en kötüsü olarak nitelendirdi. Düşen petrol fiyatları ve sosyalist rejimin kötü yönetimi ve yolsuzluk sayesinde, ekonomi 2014 ile 2020 arasında yüzde 75 küçüldü. Ayrıca, Ocak 2019’da neredeyse yüzde 3 milyona ulaşarak, kayıtlı tarihin en kötü hiperenflasyon krizlerinden birini yaşadı.
Ancak otoriter Devlet Başkanı Nicolás Maduro ve ekonomistler, Venezuella’nın toparlandığını iddia ediyor. Geçen yıl ülkenin 2013’ten bu yana ilk ekonomik büyümesini (Credit Suisse raporunda yüzde 5,5 kadar) gördüğünü ve yıllık enflasyon oranının yüzde 1000’in altına düştüğünü tahmin ediyorlar.
Venezuela’da hiperenflasyon bitmiş olabilir, ancak günlük yaşamlarında hala bunun etkileri görülebilmiş değil. Venezuela Merkez Bankası’ndan alınan rakamlara göre fiyatlar yükselmeye devam ediyor. Enflasyon endeksi 2021’e Ocak ayında yüzde 46,6’lık bir artışla başladı ve Aralık’ta sadece yüzde 7,6’lık bir artışla sona erdi.
Bu nedenle enflasyon yükselişinde bir yavaşlama görülüyor ancak bu yavaşlamaya rağmen fiyatlarda düşüş gerçekleşmedi. Buna rağmen Venezuela, Latin Amerika’da hala üç haneli enflasyona sahip tek ülke konumunda bulunuyor. Enflasyonun daha yüksek olduğunu ve 2022’de yüzde 2000 civarında olacağını tahmin eden IMF’ye göre, Merkez Bankası’nın verdiği rakamlar oldukça şüpheli.
Ülke bu süreç içerisinde çok yol kat etti. Yine IMF’ye göre, 2018’de enflasyon yüzde 1.000.000’den fazla baş döndürücü bir artışla zirve yaptı.
Bazı Venezuelalılar hayatta kalmak için doları kullanmaya başladılar. Ulusal para birimi olan Bolivar, bugün neredeyse hiçbir değere sahip değil. Devalüasyonlar nedeniyle şimdiden 14 sıfır kaybetti ve takas arttı. IMF’ye göre, kişi başına düşen GSYİH, yedi yıllık durgunluğun ardından şu anda Haiti’ninkinden daha düşük.