Fed

Yasal Uyarı: Bitcosar.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Bu nedenle Bitcosar.com ve sitede yer alan yazı ve makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan, yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan asla sorumlu değildir.

Fed, Dijital Dolar ile İlgili Rapor Yayınladı!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD Federal Rezervi (Fed), bir merkez bankası dijital para birimi başlatmanın uygulanabilirliğini araştıran, çok beklenen araştırma belgesini yayınladı.

Fed, ABD dolarının dijital bir versiyonunun geliştirilmesiyle ilgili ilerleyip ilerlemeyeceğine henüz karar vermedi, ancak geçen Mayıs ayında açıklanan 40 sayfalık makale resmen böyle bir girişimin artıları ve eksileri üzerine bir tartışma başlattı.

Başkan Jerome Powell yaptığı açıklamada, Fed’in konuyu geniş bir paydaş yelpazesi, kamuoyu ve elektrik temsilcileri ile tartışmaya açık olduğunu söyledi.

Rapor, CBDC’nin piyasaya sürülmesinin gelecekte ABD dolarının rezerv para birimi statüsünü korumaya yardımcı olacağını öne sürüyor gibi görünüyor:

“Bazıları, bu yeni CBDC’ler ABD dolarının mevcut biçimlerinden daha çekici olsaydı, doların küresel kullanımının düşebileceğini ve bir ABD CBDC’sinin doların uluslararası rolünü korumaya yardımcı olabileceğini öne sürdü.”

Dijital dolar piyasaya sürülecek olsaydı, Fed cüzdan sunmaktan sorumlu olmayacaktı. Rapor, CBDC’nin “gizlilik korumalı” ve “kimlik doğrulamalı” olacağını söylüyor:    

“Federal Rezerv’in ilk analizi, potansiyel bir ABD CBDC’sinin oluşturulması halinde, mahremiyet korumalı, aracılı, geniş çapta aktarılabilir ve kimlik doğrulamalı olarak ABD’nin ihtiyaçlarına en iyi şekilde hizmet edeceğini öne sürüyor.”

Merkez bankası, ABD finansal sisteminin yapısını tamamen yeniden şekillendirebileceğini iddia ederek yeniliğin önemini vurguladı:

“Bir CBDC, özel sektörün ve merkez bankasının rollerini ve sorumluluklarını değiştirerek ABD finansal sisteminin yapısını temelden değiştirebilir.”

Merkez bankası yetkilileri arasında projeyle ilgili bir fikir birliği yok. Fed Valisi Lael Brainard ise bu projenin en büyük destekçisi gibi görünüyor, ancak bazı yetkililer dijital doların faydalarını görmek için mücadele ediyor.

Fed ayrıca, CBDC projesinin Kongre tarafından onaylanmadığı takdirde ilerlemeyeceğini de açıkça belirtti.

Fed, Dijital Dolar ile İlgili Rapor Yayınladı!

Giriş Yap

BİTCOŞAR ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!