Bankacılık devi Citi, 2030 yılına kadar küresel nüfusun yüzde 60’ından fazlasının metaverse kullanacağını düşünüyor.
Yeni bir raporda, çok uluslu finans kurumu, metaverse’ün toplam adreslenebilir pazarının önümüzdeki sekiz yıl içinde 8 trilyon ila 13 trilyon dolar arasında büyüyebileceğini açıkladı.
İş verileri sağlayıcısı Statista’ya göre, 2021’deki küresel metaverse pazar büyüklüğünün yaklaşık 38,85 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.
Citi;
“Bugün, metaverse’ü deneyimlemenin en popüler yolu, sanal gerçeklik (VR) başlığında oynanan bir video oyunudur. Ancak aşağıdaki raporda, metaverse’ün, internetin veya Web3‘ün bir sonraki yinelemesi olma yolunda ilerleme olasılığını tartışıyoruz. Bu ‘Açık Metaverse’ topluluğa ait olacak, topluluk tarafından yönetilecek ve tasarım gereği gizliliği sağlayan serbestçe birlikte çalışabilir bir sürüm olacaktır.
Kullanıcılar, ticaret, sanat, medya, reklamcılık, sağlık ve sosyal işbirliği dahil olmak üzere bir dizi kullanım örneğine giderek daha fazla erişebilmelidir. Cihazdan bağımsız bir metaverse’e kişisel bilgisayarlar, oyun konsolları ve akıllı telefonlar aracılığıyla erişilebilir ve bu da büyük bir ekosistemle sonuçlanır.”
Bununla birlikte, bankacılık devine göre, ölçeği büyütmek için metaverse önemli bir altyapı yatırımına ihtiyaç duyacak.
“Metaverse’ün içerik akışı ortamı, muhtemelen bugünün seviyelerinin 1.000 katının üzerinde bir hesaplama verimliliği iyileştirmesi gerektirecektir. Bilgi işlem, depolama, ağ altyapısı, tüketici donanımı ve oyun geliştirme platformları gibi alanlara yatırım yapılması gerekecek.”
Citi, farklı kripto para birimi biçimlerinin metaverse’e egemen olacağını tahmin ediyor, ancak finans kurumu ayrıca kriptonun büyük olasılıkla fiat para birimleri, stabilcoin’ler ve merkez bankası dijital para birimleri (CBDC) ile bir arada var olması gerekeceğini de belirtiyor.