Akıllı sözleşme nedir? Akıllı sözleşmeler ne işe yarar? Akıllı sözleşmenin mimarı; ünlü bilgisayar mühendisi ve kriptolog Nick Szaboa’dır. Aslında akıllı sözleşmeler uzun bir süredir bilinen bir kavramdı. Günümüzde sıklıkla kullanılmaya başlanan Bitcoin Blockchain’i de Script adı verilen bir akıllı sözleşme diline sahiptir.
Akıllı sözleşmeler, herhangi bir sözleşmenin icrasını ve sürecini uygulamak için tasarlanmış dijital bir bilgisayar sürümünden meydana gelmektedir. Bu sayede üçüncü bir tarafa ihtiyaç duymadan, işlemler güvenilir bir şekilde halledilebilir.
Akıllı Sözleşme Nedir?
Akıllı sözleşmeleri daha iyi kavrayabilmeniz için bir örnekle anlatmamız gerekirse; örneğin notere, avukata ya da herhangi bir kurumsal şirkete gittiniz. Ücreti ödedikten sonra, belgeniz gelene kadar bir süre bekliyorsunuz. Bu durum akıllı sözleşmelerde ise, otomatik bir şekilde gerçekleşiyor.
Ayrıca bu duruma ek olarak, anlaşma gerçekleştirilirken sadece geleneksel tipteki kurallar belirlenmez, tüm yükümlülükler otomatik bir şekilde gerçekleşir. Akıllı sözleşme tamamen, bu tarz anlaşmaları kolaylaştırmak için tasarlanmış bir dijital protokoldür.
Üçüncü tarafa ihtiyaç duyulmadan, dijital bir şekilde işlemleriniz güvenilir bir şekilde halledilmesini sağlar.
Akıllı sözleşmelerde kuralların icrası durumunda, tüm işlemler otomatik bir şekilde uygulanır. Bu da DAO’nun yani, merkezi olmayan otomasyonun sade şekli olarak adlandırılmaktadır. Akıllı sözleşmelerin nasıl çalıştığını basitçe özetlememiz gerekirse, bu tarz sözleşmeler otomat benzeri şeylerdir.
Gereken ve yeterli miktardaki kripto paraları; akıllı sözleşmeye verdiğinizde gereken diğer her belgeler de hesabınıza otomatik olarak geliyor. Bu süreç içerisinde, tüm cezalar ve kurallar, akıllı sözleşme tarafından belirlenip uygulanıyor. Üçüncü bir kişiden yardım almanız da gerekmiyor.
Akıllı Sözleşmelerin Amacı Nedir?
Yukarıda akıllı sözleşmelerin ne olduğundan bahsettik. Peki akıllı sözleşme nedir? Amacı nedir? Akıllı sözleşmelerin sunduğu imkan ve teknolojik kolaylıklar sayesinde, tüm sektör yeniden şekillenmeye başladı. Bu tarz sözleşmeler hem aradaki üçüncü kişiyi hem de ortada oluşabilecek herhangi bir güven sorununu da ortadan kaldırmış oldu.
Akıllı sözleşmelerin çalışma prensibi ‘’eğer-ise ‘’ kavramlarından oluşmaktadır. Tüm sistem, anlaşılan miktardaki para sisteme gönderilmeyi tamamladıktan sonra, hızlı bir şekilde otomatik olarak alıcının eline geçiyor. Fakat bu tarz sözleşmelerdeki en önemli avantaj, işlemin binlerce insan tarafından doğrulanıp, görüntülenebilmesidir. Ayrıca akıllı sözleşmeler, hatasız teslimatı da süreç içerisinde garanti ediyorlar.
Hiçbir aracıya gerek duyulmayan bu sözleşmeler hem satıcı hem de alıcı için ciddi tasarruf ve avantaj sağlar. Eğer siz de akıllı sözleşme yapmayı düşünüyorsanız, diğer birçok seçeneğe göre ciddi bir avantaj sağlayacağınızı söyleyebiliriz.