Bitcoin madenciliği nedir? Bitcoin, basılan bir para birimi değil, üretim aşaması için “proof of work” (iş kanıtı) algoritması adı ile çalışan “mining” yani “madencilik” tabiri ile kullanılan kripto para birimidir. Bitcoin madenciliği yani “BTC Mining”, finansal transferlerle birlikte yapılan finansal işlemleri onaylayan ve yeni üretilen Bitcoin’lerin teknolojisi ile işler.
Bitcoin madenciliği nedir? Bitcoin mining nedir?
Bitcoin madenciliği nedir? Bitcoin madenciliği içerisinde olanlar, “madenci” yani miner olarak adlandırılır. Madenciler, matematik problemi çözmek amacı ile özel yazılımlara başvurur. Bitcoin ağının en önemli parçası olan madencilik prosedürü, ağın güvenliğini, sürekliliğini ve çalışmasını sağlar.
Bir madenci, kendi istediği transfer işlemlerini gerçekleştirdiği zaman diğer madenciler de bu işlemi onaylar. Bu işlem, Blockhain veri defteri ağına yeni bir halka olarak eklenir. Böylece ağdaki işlemlerin güvenliği sağlanmış olur.
Kripto para kullanıcı için güvenli mi?
Kripto para kullanımında, ağa erişim imkanı olan tüm sistemlerde işlemlerin görünmesi, bilinen ve kullanım halinde olan tüm sistemlerden çok daha açık, şeffaf, görülebilir ve takip edilebilir şekilde gerçekleşiyor.
Kripto para, sahip olduğu organik yapı ve hiçbir merkezi otoritenin yönetilmesine gerek duymamasından dolayı güvenli sayılabilecek bir para birimidir, ancak böyle bir yapıya sahip olması, onu tamamı ile güvenli bir hale getirmiyor.
Kullanıcıların içinde bulundukları en büyük risk, fiziksel bilgisayarlarda bulunan paraların sanal cüzdana transfer edilememesi halinde ya da bilgisayarın çökmesi durumunda kaybolabilmesidir. Risk oluşturacak diğer bir durum ise milyar dolarları aşan işlem hacmi nedeniyle “hacklenme” yani siber atağa uğrama tehdidinin mevcut olmasıdır.
Bu tehdit, düşük bir olasılık taşısa da yine de mevcut. Bu tür bir saldırıyı düzenlemek, “hackerlar” için maliyetli bir işlem olmasından dolayı düşük bir risk faktörü olarak görülüyor.
Kripto para devlet için riskli mi?
Geçtiğimiz dönemlerde Rusya ve Kore’de yaşanan olayların, kripto para kullanan bazı örgütlerin ve kişilerin kendi dolandırıcılık sistemlerini geliştirdiğini gözler önüne seriyor. Kripto par, kara para aklama, vergi kaçırma gibi illegal işlemlerin çok kolay bir şekilde yapılması nedeniyle devletler için bir tehdit oluşturuyor.
Kripto paralar, sanal defterlerde tutuluyor. Sanal defterler de bir bakıma bölünmüş olarak milyonlarca kullanıcının bilgisayarında bulunuyor. Bu nedenle de merkezi bir otorite ile takip edilememesi ciddi bir risk unsuru olarak görülürken, banka ve sivil toplum kuruluşları da bu konuyla ilgili olarak devletler üzerindeki baskılarını gitgide arttırıyor.
Uzun bir süredir devam eden ve sarsıcı etkiler bırakan pandemi nedeniyle, dünyada var olan tüm ekonomik düzenin baştan şekillendiği bu günlerde, kripto paranın siyasetin dışında kalan bir yapıya sahip olması, takip edilemeyen bir dizi blok zinciri ve hızlı kar getiren hisseleri sayesinde dünya ülkelerinin de gözdesi halini aldı.
Tüm devletler, egemenlik sembolü olarak görülen paraları dijital ortamda da olsa merkez bankaları vasıtası ile kontrol etmeyi amaçlarken, birçok devlet de kendi kripto paralarını çıkartmak için harekete geçtiği görülüyor.
Dubai (Emcash), Japonya (J-Coin), Venezuela (Petro), Estonya (Estcoin), İsveç (E-Krona), Rusya (Crypytoruble) gibi ülkeler ise ilk kripto para denemelerini gerçekleştirmek için adım atmış durumdalar.
Önümüzdeki 5 yıl boyunca piyasalardaki dijital para hacminin patlama yapacağını düşünen Harvard Üniversitesi Ekonomi Profesörü Kenneth Rogoff, piyasaların hacminin beş yılda 5 ila 10 trilyon dolara kadar yükselebileceği iddiasını savunuyor.
Oxford Üniversitesi’nin kripto piyasasında sahip olduğu işlem miktarını incelediği raporda, korona virüs vakalarının tüm dünyada sayılması sonrasında 1 Ocak – 30 Mart tarihleri arasında kripto para hacminin de giderek arttığı incelendi.
Araştırmayı yapan uzmanlar, bu durumu, kripto para işlemlerinin müdahale edilemez yapısına ve yatırımcıların devletlerle birlikte bankalara olan güvenlerinin azalması sonucuna bağlıyor. Bitcoin madenciliği nedir isimli makalemiz umarız sizler için faydalı olmuştur.
Bitcoin madenciliği nedir ve kripto paralar hakkında soru ve görüşlerinizi bekliyoruz.