Psikolojiyle ilgili çeşitli konuları kapsayan hakemli bir akademik dergi olan Personality and Individual Differences’da yayınlanan yakın tarihli bir araştırma, 500’den fazla kişiyle yapılan bir ankete dayanarak kripto para satın alan kişilerin anti-sosyal kişilik özellikleri sergileme eğiliminde olduğunu buldu.
Spesifik olarak, araştırmacılar sözde “karanlık dörtlü” kişiliklere odaklanıyorlar. 20 yıl önce Kanadalı psikologlar tarafından önerilen terim, psikopati, narsisizm, Makyavelizm ve sadizm gibi kötü özellikleri ifade eder.
Çalışma, hükümete güvenmeme eğiliminde olan Makyavelistlerin kripto para birimlerine çekildiğini söylüyor. Geçen yıl, başka bir araştırma da, yukarıda bahsedilen sosyal olarak tiksindirici kişilik özelliklerine sahip kişilerin komplo teorilerine inanma olasılıklarının daha yüksek olduğunu buldu.
Kripto para birimlerinin büyük yükselişler yapacağına inanan aşırı kendine güvenen kripto para yatırımcıları, aşırı güven, büyüklük ve benmerkezciliği içeren en kötü narsisizm belirtilerinden bazılarını ortaya çıkarıyor.
Araştırmacılar ayrıca, kaçırma korkusunu psikopatiye bağladılar. Psikopatların pervasız doğası, onları büyük riskler almaya daha yatkın hale getirir, bu nedenle kripto yatırımcıları genellikle hızlı zengin olma planları ararlar.
Kripto para yatırımcıları, diğer insanların zarar gördüğünü görmekten de zevk alır. Olumsuz araştırma makalesine göre bu, günlük sadizmin bir işaretidir.
Karanlık dörtlü çalışmaları, son yirmi yılda birçok gösterişli manşete konu oldu. Bazı eleştirmenlerin, yalnızca birkaç kriter kullanma eğiliminde oldukları ve kişilik özelliklerini aşırı basitleştirme eğiliminde oldukları için onları “fazla yüzeysel” olarak reddettiklerini belirtmekte fayda var.
Bununla birlikte, bazı psikologlar, genel popülasyon için erişilebilir olmaları için aşırı basitleştirilmeleri gerektiğini iddia ederek karanlık dörtlü çalışmaların geçerliliğini savunuyorlar.