Arbitraj, farklı olan piyasalarda devreye girmektedir. İster yurt içi ister yurt dışında meydana gelen fiyat hareketlenmelerin de her türlü evrak konusunda alım ve satım yapılmasında işe yaramaktadır. Daha net olarak bir üründen kar elde edebilmek için ucuza alınarak daha pahalı satılması işlemine Arbitraj denir.
Arbitraj
Yabancı paralar ya da değerli madeni eşyaların çok daha karlı bir şekilde kağıtlar ile değiştirilmesinde devreye girmektedir. Kelime kökeni olarak İngilizce yani yabancılardan dilimize gelmektedir.
Bir ürün, mal, yabancı para ya da herhangi bir kıymetli olan fonun piyasa içerisinde ucuz olması ve pahalı olan piyasa içerisinde satılması ile elde edilen kazanç sistemidir.
Arbitraj karlı bir amaç güder ve pek bir riski yoktur. Bu yüzden piyasa içerisinde çok sık rastlanan ve kullanılan yöntemdir.
Yazarken ya da okurken basit gibi görünen o zaman hemen yapalım ve kazanalım dediğinizi duyar gibiyiz fakat işin aslı öyle değil. Arbitraj: Tanım olarak kolay fakat uygulama noktasında ciddi tecrübe ve araştırma gerektirmektedir. Yeterli araştırma yapılmadan yapılacak yatırımlar sonucunda para kaybedebilirsiniz.
Bitcoin Borsalarında Arbitraj Nasıl Yapılır?
Arbitraj yöntemi Bitcoin borsalarında da kullanılmaktadır. Dünya üzerinde çok sayıda Bitcoin borsası bulunmaktadır. Her borsanın kendine has özellikleri, bulundukları ülkelere göre vergi sistemleri, kur farkları/oynamaları bulunmaktadır. Bundan dolayı borsalar arasında fiyat farkı oluşmaktadır.
Örnek vermek gerekirse; Hindistan hükümeti, Bitcoin üzerinden vergi aldığı için borsada fiyatlar daha yüksek olabiliyor. Bizim ülkemizden örnek vermek gerekirse döviz kurunun sert hareketlerinden kaynaklı yerel borsaların, global borsalara yetişememe ya da tam tersi onların üstünde fiyatlar vermesine neden olabiliyor.
Bu gibi durumları değerlendirip al sat işlemi yaparak kar yapmak hedeflenmektedir.
Bitcoin Al Sat Yaparak Nasıl Arbitraj Yapılır?
CoinMarketCap üzerinden Bitcoin borsalarının anlık BTC fiyatlarını takip edebiliriz. Biz BTC/TRY seçeneği üzerinden yerel borsalar ile konumuza devam edelim.
Yukarıdaki grafikte görüldüğü üzere, Paribu borsasında 1 BTC 9.195,95 dolardan işlem görürken, Sistemkoin borsasında ise 9.215,19 dolar üzerinden işlem görüyor.
Arbitraj yöntemini uygulamak isteyen kişi, Paribu borsasından 1 BTC alıp, Sistemkoin borsasında sattığı zaman 30 dolar kar edecektir.
Örneğimizi biraz daha genişletirsek, 20 Temmuz 2020 itibarı ile Binance borsası üzerinde 1 BTC 9.157,92 dolardan işlem görmektedir. Binance borsası üzerinden 9.157,92 dolara 1 BTC alıp Paribu borsasında satan kişi 38 dolar kar edecektir.
Peki gerçekten yukarıda yazdığımız gibi kolay mıdır?
Arbitraj Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Verdiğimiz örneklere bakarsak çok kolay şekilde al sat işlemleri ile kazanç sağlandığı gözükmektedir, fakat işin aslı öyle değildir.
Kripto para borsası çok hareketli ve fiyatların anlık değiştiği bir piyasadır. Arbitraj ise tam vaktinde uygulanması gereken bir yöntemdir.
Seçtiğiniz borsaların para yatırma süreleri, işlemlerin onaylanma süreleri, borsaların vergi sistemleri, yapılacak işlemlerdeki fee ücretleri vb. tüm değişimler Arbitraj sistemini etkilemektedir. Tüm bunları düşünerek ve detaylı şekilde araştırma yaptıktan sonra yatırımınızı yapın.
İnternet üzerinde göreceğiniz “Bitcoin Arbitraj Robotu, Bitcoin Arbitraj Sistemleri vb.” reklam, bilgi içeriklerine şüphe ile yaklaşın. Yüzde 100 emin olmadan hiçbir işlem gerçekleştirmeyin ve kaybetmeyi göze aldığınızdan fazlasını riske etmeyin.