Son iki haftada birçok yatırımcı bankacılık krizi nedeniyle portföy yatırımlarında rotasyona gitti ve ABD‘deki para piyasası fonlarına milyarlarca dolar enjekte etti.
Yatırımcılar bankalardan mevduatlarını çekiyor!
Bankacılık krizi, son iki haftada birçok yatırımcının portföy yatırımlarında değişiklik yapmasına neden oldu. Financial Times’ın bildirdiği Emerging Portfolio Fund Research (EPFR) verilerine göre, bu süreçte Mart ayında Amerika Birleşik Devletleri’ndeki para piyasası (devlet tahvilleri, banka bonoları ve ticari kağıtlar) fonlarına 286 milyar doların üzerinde yatırım yapıldı.
Rakamlara göre, son iki hafta içinde ABD para piyasası fonlarına nakit akışı sağlayan yatırımcılardan en çok kazananlar Goldman Sachs, JPMorgan Chase ve Fidelity oldu. Financial Times, Goldman Sachs’ın para fonlarının %13’lük bir büyümeyle 52 milyar dolar aldığını, JPMorgan’ın fonlarına yaklaşık 46 milyar dolar aktığını ve Fidelity’a yaklaşık 37 milyar dolar girdiğini bildiriyor. Girişlerin hacmi, Covid-19 salgınlarının ortaya çıkışından bu yana bir ayın en büyüğü.
Bir para piyasası fonu genellikle yüksek likidite ve düşük risk sunar, bu da onları belirsiz zamanlarda yatırımcılar için popüler bir seçenek haline getirir. Şu anda, ABD Merkez Bankası enflasyonu azaltmak için faiz oranlarını yükseltmeye devam ederken, bu fonlar yıllardır en iyi getirilerini sunuyor.
Para Piyasası Fon Varlıkları. Kaynak: Investment Company Institute (Yatırım Şirketleri Enstitüsü)Yatırım Şirketi Enstitüsü’nün bir raporuna göre, 22 Mart’a kadar olan yedi gün içinde toplam para piyasası fon varlıkları 117,42 milyar dolar artarak 5,13 trilyon dolara yükseldi. Vergiye tabi para piyasası fonları arasında devlet fonları 131,84 milyar dolar artarken, birincil fonlar 10,83 milyar dolar düştü. Vergiden muaf para piyasası fonları 3,61 milyar dolar küçüldü.
İlginizi Çekebilir: XRP’nin %30’luk Hedef Fiyat Artışı Gerçekleşti: Şimdi Neler Olacak? l İbrahim COŞAR
ABD ve Avrupa’daki bankaların para politikasında sıkılaşma kararı almaları, likidite sıkıntısı yaşamalarına neden oldu. Bu durum, finansal sistemde oluşan korkular nedeniyle para piyasası fonlarına büyük yatırımların yapılmasına yol açtı.
24 Mart’ta Deutsche Bank hisseleri, potansiyel temerrüt (yatırımın veya borcun geri ödenememe) riskine karşı sigorta maliyetindeki artış nedeniyle düştü. S&P Global Market Intelligence verilerini aktaran Reuters’e göre, Alman bankasının CDS olarak bilinen beş yıllık kredi temerrüt takasları yani sigorta primi önceki güne göre 19 baz puan (bp) yükselerek 222 bp’de kapandı.
ABD’de bölgesel bankaların üzerinde hala belirsizlik hakim, finansal hizmet firmaları Charles Schwab ve Capital One’ın temerrüte karşı sigorta primi geçen hafta artarak, sonuncusunun kredi temerrüt takasları %80’den fazla artarak 20 Mart itibariyle 103 baz puana yükseldi.
Para Piyasası Nedir?
Para piyasası, kısa vadeli borçlanma araçlarına yatırım yaparak likidite sağlayan finansal bir piyasadır. Bu borçlanma araçları, genellikle devlet tahvilleri, banka bonoları ve ticari kağıtlardan oluşur ve vadesi genellikle bir yıldan kısa sürelidir. Para piyasası fonları ise, bu kısa vadeli borçlanma araçlarına yatırım yapan ve yatırımcılara düşük riskli ve düşük getirili bir yatırım seçeneği sunan yatırım araçlarıdır.