Uluslararası para birimleri için sıkışıp kalan İran, ithalatın devam etmesine izin vermek için Bitcoin’e yöneliyor.
İran, devlet düzeyinde bir ödeme aracı olarak BTC kullanan dünyadaki ilk ülke oluyor. İran’daki kabine, yasada yapılan bir değişiklikle, mal ithal ederken BTC ile ödeme yapabilmelerini sağlıyor.
Ülke yıllardır uluslararası yaptırımlardan muzdarip. BTC ile bu engellerin bir kısmını atlatmak istiyor
İran bu Bitcoin’i nasıl elde etti?
İran, BTC madenciliğine kendini adamıştır. Bu yıl ülke, endüstri ve ülke için net kurallar getirdi.
İran Merkez Bankası (CBI) bu yapıda önemli bir rol oynuyor. Ülkedeki BTC madencileri, malları ithal etmek için gelirlerinin (bir kısmını) bankaya devrediyor. Bu, banka ve Enerji Bakanlığı’nın verdiği bir rapordan anlaşılıyor.
Ülkedeki madencilere bir tür limit veriliyor. Kazanılan her şey devlete gidiyor. Bu sınır, madencilerin aldığı sübvansiyona bağlıdır. Madenciler Enerji Bakanlığı ile seçimleri için anlaşma yapabilirler.
Bitcoin ile ödeme yapmak
Dünya ekonomisinden kısmen kopmuş bir ülke, sorunlarına çözüm arıyor. Bir bitcoin işlemi sınırsızdır ve finans kuruluşları bunu ağ üzerinde engelleyemez.
Bu, birçok farklı insan (veya belki herkes) için böyle ama aynı zamanda her türlü uluslararası ödeme ağını kullanamayan ülkeler için de değerlidir.
Artık İran, ülkesinde en yüksek seviyede ödeme aracı olarak Bitcoin’e sahip. Lüks değil, zorunluluktan.
Bu yılın başlarında, İran’daki otomobil ithalatçıları zaten benzer bir talepte bulundular: İran’daki otomobil ithalatçıları, ticaret için kazandıkları Bitcoin’i kullanmak istiyor.
Iran Daily, ithalat ödemeleri için BTC kullanmanın, ülkenin İran’ın dolara erişimini sınırlayan yaptırımlardan kaçınmasına yardımcı olabileceğini öne sürüyor.