Bitcoin Nedir? 2008 yılında Satoshi Nakamoto tarafından ortaya atılmış dijital bir para birimidir. Herhangi bir merkezi yoktur. Resmi bir kurum, kuruluş veya hiçbir kişinin kontrolü altında değildir. Bitcoin, dolar veya türk lirası gibi banknotlar halinde basılan paralar değildir. Tamamen dijitaldir ve sanal ortamda geçerlidir ancak ülkelerin para birimleriyle alınıp satılabilen, herhangi bir üçüncü parti hizmetine ve aracı kurumuna gerek kalmadan transferi yapılabilen bir tür dijital para birimidir. Küresel piyasalarda, dolar ve euro’ya alternatif olarak lanse edilen Bitcoin’in sembolü ฿, kısaltması BTC‘dir.
Binance’e buradan kayıt olmanız durumunda ömür boyu komisyonlarda yüzde 10 indirim kazanıyorsunuz.
Bitcoin, kripto kara olarak da bilinen, yeni bir teknolojinin ilk örneğidir.
Bitcoin nasıl üretilir?
Bitcoin üretmek için üretim(mining) yani madencilik yapmanız gerekmektedir. Madencilik yaparak kripto para birimi olan Bitcoin’i üretebilirsiniz. Ancak günümüz şartları ile elinizde bulunan bilgisayarlar ile Bitcoin madenciliğini yapmak oldukça zor ve masraflıdır. Sadece bunun için özel makineler üretilmiş olup dünyanın bir çok yerinde büyük Bitcoin üretim tarlaları kurulmuştur. Siz bunun yerine Bitcoin gibi kripto para olan altcoinleri üreterek bu üretim yaptığınız diğer kripto paraları Bitcoin’e çevirebilirsiniz. Bu konu ile ilgili olarakta “Altcoin nedir?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. Madencilik(üretim) yapmak için ilk önce iyi bir ekran kartına ve bir bilgisayara ihtiyacınız var. CPU, yani işlemci ile de madencilik yapabilirsiniz. Ancak günümüz şartlarında bu oldukça maliyetlidir ve kar yerine sizi zarara sokabilir. AMD Ekran kartlarına sahip bilgisayarlar ile yüksek miktarda kazı yani madencilik yapabilirsiniz.
Bitcoin ne işime yarar?
Bitcoin ile internet üzerinden alışveriş yapabilir veya ürettiğiniz coinleri çeşitli kripto para değişim sitelerinde yani borsalarda türk lirasına ve çeşitli ülkelerin para birimlerine çevirebilirsiniz. Yine, ürünlerinizi Bitcoin ile takas ederek ticaret hayatına Bitcoin’i dahil edebilirsiniz.
Bitcoin; Nedir/Ne değildir? Avantajları nelerdir?
- Dijital para birimidir. Maddesel/Somut bir karşılığı yoktur. (Altın, Gümüş vb.)
- Bitcoin bir ağ etkileşimidir. Bir merkezi yoktur. A’dan B’ye dijital olarak para transferi sağlar.
- İnternet olan herhangi bir noktadan internet olan herhangi bir noktaya transferi yapılabilir.
- Aracısı, komisyoncusu yoktur. Masraflar aracı olmadığı için çok düşüktür. Sadece transfer işlemini onaylayan madencilere çok küçük miktarlarda ödeme yapılır.
- Bitcoin, açık kaynak kodla yazılmıştır ve herkese açıktır. Sistemin sahibi ise onu kullanan herkestir.
- Tüm ülkelerde kullanılır ve offline hesabınıza kimse müdahale edemez. Bu bakımdan İsviçre bankalarından daha güvenlidir denilebilir.
- Kullanım koşulu, ön sınırlama sözleşmeleri veya şartları gibi sınırlayıcılar yada kuralları yoktur. Kullanmaya başlarsanız kullanırsınız, bırakırsanız kullanmazsınız.
- Bitcoin, madenci denilen ücretsiz bir program tarafından üretilir.
- Üretilecek olan Bitcoin’in belli bir sınırı vardır. Toplamda maksimum 21 milyon adet Bitcoin üretilecektir.
- Üretim hızını ve enflasyonunu kontrol edebilmek için “zorluk seviyesi” her geçen gün belirli protokoller çerçevesinde artar. Bu seviyeler toplam ağdaki üretim yoğunluğuna göre belirlenir.
- Her kullanıcının dijital/sanal bir cüzdanı vardır. Bitcoinler bu cüzdanlarda tutulur ve saklanır.
- Bitcoin transferleriniz eşsiz bir imza ile imzalanır ve sırayla madenciler tarafından doğruluğu ve eşsizliği kontrol edilerek onaylanır. Böylece aynı Bitcoin ikinci kez kullanılamaz.
- Bitcoin ile ürün satışı yapmak için hiçbir ekstra ödeme yapmazsınız. Sizden herhangi bir ön şart istenmez.
- Bitcoin, TL,USD, EURO gibi birçok para birimine dönüştürülebilir.(Bunu yapan siteler ve borsalar komisyon almaktadır.)
- Qr kodu ile de mobil ödemeler yapabilirsiniz.
- Bitcoin borsaları hafta sonu ya da tatil günleri durmaz, daima aktif durumdadır ve çalışır.
Değeri nasıl belirleniyor?
Bitcoin’in değerini belirleyen en önemli etken, arz-talep ve kullanım alanının büyüklüğüdür. Sınırlı sayıda üretilebilecek olması, her geçen gün artan arz-talep ve son olarak artan kullanım alanının büyümesi gibi etkenler, Bitcoin’in kur değerinin artmasına ya da düşmesine neden olmaktadır.
Bitcoin üretimi için Blockchain teknolojisi adı verilen dağınık bir veri tabanı kullanılmaktadır. Bitcoin için, Blockchain kullanılarak açık kaynak kodlu bir yazılım geliştirilmiş ve bu yazılım meraklılarına kendi imkanlarıyla Bitcoin üretebilme imkanı sağlamıştır. Bu yöntemi kullanarak Bitcoin üretme işine Bitcoin Madenciliği yani “mining” adı verilir.
Bitcoin’in üretilmeye başlanması ve bilinirliğinin artmaya başlamasının ardından daha bir çok kripto para serisi, gerek Blockchain’i kullanarak, gerekse kendi Blockchain teknolojilerini geliştirerek üretilmeye başlanmıştır. Zamanla, Bitcoin, altcoinler ve diğer kripto para birimlerinin, kur değerlerini, işlem hacimlerini, piyasa değerlerini gösteren kripto para borsaları oluşmuştur. Günümüzde kripto para borsalarında işlem gören 2000’in üzerinde coin(kripto para) bulunmaktadır.
Sadece kripto paraların değerlerini listeleyen siteler olduğu gibi, aynı döviz bürosu gibi hizmet veren dilediğiniz coin’i alıp satabileceğiniz yani ticaret yapabileceğiniz, dilediğiniz coinler arasında değişim(exchange) yapabileceğiniz coin borsaları bulunmaktadır.
Bitcoin’in özellikleri nelerdir?
- Bankacılık sistemlerine alternatif bir ödeme yöntemidir,
- Ülke ekonomilerinden, siyasetten ve enflasyondan bağımsızdır ve etkilenmez,
- Herhangi bir aracıya yani komisyoncuya ihtiyaç olmadan transfer yapabilirsiniz,
- Bilinen transfer yöntemlerine göre, masrafları çok daha düşüktür,
- Bitcoin kabul eden işletmelerde, ödemeyi Bitcoin ile hızlı bir şekilde yapabilirsiniz,
- Herhangi bir döviz birimine göre, kur artış-azalış farkları çok daha yüksek olduğundan, alım-satım yaparak anlık kârlar elde edebilirsiniz,
- Uzun vadeli yatırım aracı olarak da kullanılabilir.
Bilinen en büyük yanlış!
İstediğiniz kadar Bitcoin alabilirsiniz;
Bitcoin alımı hakkında bilinen bir yanlış vardır, BTC’nin değeri(Bu makaleyi yazarken Bitcoin’in değeri ortalama 10.000 Dolar civarındaydı ve bu yüzden yazının devamındaki hesaplama 10.000 Dolar üzerinden yapılmıştır.) kadar elimde para olmadan BTC alamam. Bu bilginin aksine, dilediğiniz rakamda Bitcoin alabilirsiniz, ister 100TL’lik, ister 1,000TL’lik. Bunun sebebi ise, bir Bitcoin’in 100 milyon Satoshi’den oluşmasıdır. Bu durumda 1Satoshi yani 0.00000001 BTC=0,0001 Dolar değerinde olduğundan, siz istediğiniz miktarda Bitcoin satın alabilir ve satabilirsiniz.
*TradingView, dünya genelindeki işlem yapanlar ve yatırımcıların bir araya geldiği, piyasaları analiz ettiği ve en son finansal haberleri tartıştığı bir grafik platformudur. Platformun gelişmiş araçları ve çeşitli verileri, BTCUSD ile ilgilenenlerin piyasa araştırmasında yeni bir seviyeye çıkmasına yardımcı olur. İşlem tutkunları, TradingView’in sunduğu özelliklerden özellikle memnun olacaklar. Ayrıntılı sembol grafiklerinin yanı sıra, ekonomi takvimi grafikleri gibi daha kapsamlı veriler de dahil olmak üzere tüm önemli istatistiklere erişebilirler. Bu platform, herhangi bir stratejiye uygun daha geniş veriler sunarak kullanıcılara Bitcoin piyasasını daha iyi anlama ve analiz etme imkanı sağlar.