ADA

Yasal Uyarı: Bitcosar.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Bu nedenle Bitcosar.com ve sitede yer alan yazı ve makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan, yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan asla sorumlu değildir.

  1. Haberler
  2. İNCELEME
  3. Cardano Coin (ADA) Nedir? ADA Nasıl Satın Alınır?

Cardano Coin (ADA) Nedir? ADA Nasıl Satın Alınır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cardano, eşler arası işlemleri kolaylaştırmak için oluşturulmuş açık kaynaklı ve merkezi olmayan bir blok zinciri projesidir. Akıllı sözleşmeleri kolaylaştıran, güvenlikten ödün vermeden hem uyarlanabilir hem de ölçeklenebilir bir platform sağlayan katmanlı bir mimariye sahiptir.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak, Bitcoin ve diğer kripto paraların teknik analizlerini kaçırmamak
için biz Twitter ve Telegram’dan takip edebilirsiniz.

Cardano Coin (ADA) Nedir?

Cardano’nun başlangıcı ve devam eden gelişimi, aralarında Ouroboros’un (Kanıtlanabilir Güvenli Hisse Kanıtı Blok Zinciri Protokolü) da yer aldığı kapsamlı bir akademik araştırmaya dayanmaktadır. Bu araştırma Cardano’yu diğer blok zincirlerinden ayıran en önemli özelliktir.

Akıllı sözleşmeleri faaliyete geçirmek için UTXO’nun (EUTXO) değiştirilmiş bir sürümünü kullanır.

ADA, Santiment’in 2019 Piyasa Raporuna göre 2019’da en aktif olarak geliştirilen kripto para projesi oldu. Ancak akıllı sözleşmeler için tam olarak ana ağ desteği mevcut olmadığı için ağ üzerinde kurulan merkezi olmayan uygulamaların (DApps) ve token’ların gelişebilmesine olanak sağlayamıyor.

Cardano’nun Temel Özellikleri

Çift katman

Cardano, sistem genelinde hisse kanıtı (PoS) konsensüsü kullanan iki ayrı katmandan oluşur. Ağın Uzlaştırma Katmanı (SL) ve Hesaplama Katmanı (CL) olarak ayrılması, geliştiricilerin her birini diğerinden bağımsız olarak optimize etmelerini sağlar. Böylece ağın verimliliği, ölçeklenebilirliği ve esnekliği artmış olur.

Uzlaştırma katmanı: Bu katmanın birincil amacı, işlemlerin değerini hesaplamaktır.

Hesaplama katmanı: Bu katmanın görevi ise akıllı sözleşmeleri işlemek için akıllı sözleşme hesaplama katmanı oluşturmaktır.

Cardano şu anda Bitcoin’in öncülük ettiği UTXO (harcanmamış işlem çıktısı) modeli aracılığıyla blok zincirinin durumunu korur.

Girdiler ve çıktılar, değerdeki değişikliklerle ilgili bilgileri taşır. Girdiler, bir değerin hangi adresten geldiğini bildirir ve çıktılar, değerin hangi adresten işlem gördüğünü bildirir. Çift harcamayı önlemek için ağdaki her düğüm işlemlerin kaydını tutar.

Ouroborous Proof-of-Stake algoritması

Ouroboros protokolü, Cardano blok zincirindeki ademimerkeziyetçilik (merkeziyetsiz) düzeyini en üst düzeye çıkarmak için tasarlanmış bir hisse kanıtı (Proof of Stake – PoS) algoritmasıdır.

Cardano’nun Geliştirme Aşamaları

Cardano’nun gelişim süreci beş döneme (aşamaya) ayrılmıştır. Her dönem ağ gelişimi için sıralı bir kilometre taşını temsil ederken, her dönemin çeşitli bileşenleri üzerinde çalışmalar paralel olarak gerçekleşir.

6109414f3312c37c1fa7c11b Screenshot 2021 08 03 at 9.14.38 PM
Cardano Yol Haritası
  • Byron – Bu aşama, iyileştirmelerin temel bileşenleri hedeflediği ve SL katmanının ademimerkeziyetçiliğe hazırlandığı, ağın başlatılmasından sonraki ilk aşamadır.
  • Shelley – Bu aşama ademimerkeziyetçiliğin ele alındığı aşamadır ve stake havuzları bu aşamada başlatılmıştır.
  • Goguen – Bu aşama, zincire daha fazla işlevsellik sağlayabilecek akıllı sözleşmelerin başlatılacağı dönemdir.
  • Basho – Bu aşama, performans, güvenlik ve ölçeklenebilirlik sorunlarının çözümleneceği dönemdir.
  • Voltaire – Bu aşamada hazine sistemi ve yönetişimin olacağı dönemdir.

İlginizi Çekebilir: Solana Coin (SOL) Nedir? SOL Nasıl Satın Alınır?

Cardano’nun İşlem Hızı (TPS) Nedir?

Cardano blok zinciri 2017 yılında ilk kez test edildiğinde, saniyede 257 işlem (TPS) gerçekleştirebiliyordu.

Örnek vermek gerekirse, Bitcoin sadece 4.6 TPS gerçekleştirebilmektedir. Ethereum 1.0 ise 15-20 TPS gerçekleştirebilmektedir. Açıkçası, ADA birinci ve ikinci nesil zincirlerin toplamından daha yüksek işlem hızına sahiptir.

Cardano Neden Benzersizdir?

Cardano’yu benzersiz kılan özelliklerden biri, Proof of Stake (PoS) konsensüs mekanizmasını başarıyla kullanan en büyük blok zincirlerinden biri olmasıdır. PoS, Bitcoin’in algoritması olan İş Kanıtı (PoW) algoritmasından çok daha düşük maliyete sahiptir ve daha az enerji harcamaktadır.

Ethereum, 5 Ağustos’ta başlayan PoS konsensüs mekanizmasına yükseltme döneminde olduğu halde şimdiden faydasını görmeye başladı. Ancak Ethereum’un geçişi zaman içinde tamamlanacak ve herhangi bir aşamada zorluklarla karşılaşabilir. Cardano zaten aktif olarak tam teşekküllü bir PoS konsensüs mekanizmasını kullanıyor.

Cardano Coin (ADA) Nasıl Satın Alınır?

ADA satın almak çok kolay bir işlemdir. Sadece birkaç adımda sizlerde ADA’ya sahip olabilirsiniz.

Cardano Coin satın almak için en yüksek hacimli kripto para borsası olan Binance’den hesap açmanız gerekiyor. Buraya tıklayarak Binance borsasında hesap açabilirsiniz. Hesabınızı açtıktan sonra ADA/USDT ve ADA/BTC işlem pariteleri başta olmak üzere birçok farklı işlem çifti üzerinden basit bir şekilde alım satım işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.

Sorumluluk Reddi: Burada ifade edilen görüş yatırım tavsiyesi değildir – sadece bilgilendirme amaçlıdır.
BİTCOŞAR ın görüşünü yansıtmaz. Her yatırım ve tüm ticaret risk içerir, bu nedenle karar vermeden önce daima kendi araştırmanızı yapmalısınız. Kaybetmeyi göze alamayacağınız parayla yatırım yapmanızı önermiyoruz.

Cardano Coin (ADA) Nedir? ADA Nasıl Satın Alınır?
Yorum Yap

Giriş Yap

BİTCOŞAR ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!