Solana, ÅŸu anda geçmiÅŸin kanıtı(Proof of History – PoH) isimli bir aÄŸ zaman damgası sistemi kullanarak saniyede 65 bin iÅŸlem ve 400 ms’lik (milisaniye) blok süreleri sayesinde çok yüksek hıza ulaÅŸabilen yüksek hızlı tek katmanlı bir blok zinciridir.
Solana Coin (SOL) Nedir?
Solana, geçmiÅŸin kanıtı (Proof of History – PoH) ve hisse kanıtı (Proof of Stake – PoS ) konsensüs mekanizmalarının benzersiz bir kombinasyonuna dayanır.
Ana teknik ekip, Firefox OS ve BREW İşletim Sistemi gibi projeleri yönettikleri bir Fortune 500 yonga üreticisi olan Qualcomm’dan gelmektedir.
Solana, Multicoin Capital, Foundation Capital, Distributed Global, Blocktower Capital, NGC Capital ve Rockaway Ventures gibi yatırımcılardan 25 milyon dolardan fazla yatırım topladı.
SOL, Solana kümesindeki düğümlerde zincir üstü bir program çalıştırmaya yarayan veya iÅŸlemleri doÄŸrulama karşılığında doÄŸrulayıcılara ödül olarak verilen Solana’nın yerel kripto parasının adıdır.
Bitcoin-Satoshi iliÅŸkisinde olduÄŸu gibi Solana’da da benzer bir durum mevcuttur. Kripto para birimi olan SOL’ün milyonda birine ise Lamport denmektedir.
Lamport, 0.000000001 SOL deÄŸerine sahiptir.
Solana, blok zincirindeki uygulamaları desteklemenin yanı sıra dünyanın finansal sistemlerini demokratikleştirmeyi amaçlamaktadır.
Solana Hangi Sorunları Çözüyor?
Ölçeklenebilirlik
Solana, 400 milisaniyelik blok süresine sahiptir ve saniyede 65.000’den fazla iÅŸlemi destekleyebilir.
Ademimerkeziyetçilik
Türbin blok yayılım protokolü kullanıldığı için platform, performans ve ölçeklenebilir kalırken binlerce düğümü destekleyebilir.
Yüksek komisyon
Ağdaki işlem maliyetlerinin 1 milyon adet işlem karşılığında yaklaşık 10 dolara mal olduğu tahmin edilmektedir.
SOL Kullanım Alanları Nelerdir?
Stake
Yatırımcılar SOL coin’lerini stake yaparak Solana blok zincirine güç katar ve bunun karşılığında coin kazanır.
İşlem Ücretleri
Kullanıcılar, blok zincirinde işlem yapabilmek ve akıllı sözleşmeleri faaliyete geçirebilmek için gerekli olan ağ ücretlerini SOL ile öder.
Yönetişim
Solana blok zincirinin ana kripto para birimi olan SOL, gelecekte yönetişim oylamasında kullanılacaktır.
Solana’nın Alt Yapısı
Solana’nın yüksek performanslı bir blok zinciridir. Solana’nın alt yapısını oluÅŸturan etmenler aÅŸağıda verilmiÅŸtir;
- Proof of History (PoH): Geçmişin kanıtı konsensüsü
- Bizans Hata Tolerans Kulesi (Byzantine Fault Tolerance): PBFT’nin PoH için optimize edilmiÅŸ bir versiyonu
- Türbin: Bir blok yayılım protokolü
- Gulfstream: Mempool’suz bir iÅŸlem yönlendirme protokolü (Mempool: Henüz onaylanmamış, onay sırası bekleyen iÅŸlemlerinin tutulduÄŸu bellek havuzu)
- Sealevel: Binlerce akıllı sözleşmeyi paralel olarak işleyebilme
- Pipelineing: Doğrulama için bir işlemleri işleme birimi
- Cloudbreak: Yatay olarak ölçeklendirilmiş bir hesap veri tabanı
- Archivers (Arşivleyiciler): Dağıtılmış defter deposu
GeçmiÅŸ Kanıtı (Poof of History – PoH)
Dağıtılmış ağların sorunlarından birisi, ağ içindeki düğümlerin yalnızca harici bir zaman kaynağına veya işlem üzerinde görünen herhangi bir zaman damgasına güvenememesi nedeniyle işlemleri zaman ve sıra üzerinde fikir birliğine varmasıdır.
İlginizi Çekebilir: Cardano Coin (ADA) Nedir? ADA Nasıl Satın Alınır?
Solana, tüm doÄŸrulayıcıların SHA256 tabanlı DoÄŸrulanabilir Gecikme İşlevlerini (Verifiable Delay Functions – VDF) sürekli olarak çözmesini gerektirir.
Bu protokol, her işlem onayına zaman damgalarını entegre ederek blok zincirinin verimliliğini artırır. Bu zaman damgaları, düğümlerin olay sırasını oluşturmasını sağlar. Bu şekilde sistem, ağ için bir kriptografik saat görevi görür.

Solana ekibi ayrıca, bir ASIC cihazının genel amaçlı ekipmanlardan yalnızca %30 daha hızlı olacağından , Uygulamaya Özel Entegre Devrelerin (Application Specific Integrated Circuits – ASIC) kullanımının PoH konsensüsü için tehlikeli olmadığını belirtmektedir.
Solana ekibine göre ASIC cihazlarından gelen bir saldırıyı hızlı şekilde önlemek mümkündür.
Kule Bizans Hata Toleransı (BFT) Konsensüs Mekanizması
Tower BFT, iletiÅŸim yükünü ve gecikmeyi azaltmak için Solana’nın PoH konsensüs mekanizmasının iÅŸlemleri onaylamadan önceki iÅŸlemdir.
Solana ana ağının, SOL sahiplerinin blok üretim sürecine katılabileceÄŸi, ödül kazanabileceÄŸi, kendi başına bir doÄŸrulayıcı olabileceÄŸi ya da SOL coin’lerini güvendikleri doÄŸrulayıcılara devredebileceÄŸi delege edilmiÅŸ hisse kanıtı (delegated-Proof-of-Stake – dPoS) alanında faaliyet göstermesi planlanmaktadır.
Türbin (Turbine)
Dağıtık yapıdaki aÄŸlarda düğüm sayısını artırmak, tüm verileri tüm düğümlere yaymak için gereken süre fazla olduÄŸu için, “Türbin” bu sorunu çözmeyi amaçlamaktadır.
Türbin, bir bilgiyi 1.000 doğrulayıcıya 1.000 kez iletmez. Bunun yerine, bilgi çok küçük paketlere bölünerek her paketi farklı bir doğrulayıcıya iletir.
Her doÄŸrulayıcı sırayla, bu paketleri “neighborhood” adı verilen eÅŸler grubuna gönderir.
Her “neighborhood”, verilerinin bir kısmını yanındaki her eÅŸe iletmekten sorumludur. ÖrneÄŸin her eÅŸ 200 düğümden oluÅŸuyorsa, tek mesaj 2 kere bu sistem içerisinde dolaÅŸtığında 40.000 doÄŸrulayıcıya ulaÅŸabilir.


Gulfstream
Solana ayrıca, onay ve lider değiştirme sürelerini azaltmak için Gulf Stream protokolünü kullanır ve onaylanmamış işlemler havuzundaki doğrulayıcılar üzerindeki bellek baskısını azaltır.
Sealevel
Solana ağının aynı anda binlerce akıllı sözleÅŸme çaÄŸrısını iÅŸlemesine olanak tanıyan hiper paralelleÅŸtirilmiÅŸ bir iÅŸlem iÅŸleme motoruna “Sealevel” denir.
Pipeline
Solana, Pipelining altyapısı sayesinde, donanım özelliklerinden bağımsız olarak işlemleri daha hızlı doğrulayabilir ve işlem bilgilerini düğümler arasında çoğaltabilir.

Cloudbreak
Ağ üzerinde gerekli tüm ölçeklenebilirlik, verilerin ağ üzerinde aynı anda okunmasını ve yazılmasını sağlayan Cloudbreak protokolü tarafından sağlanır.
Dağıtık blok zincirlerinde, bellek, hesapları takip etmek için kullanılır. Ayrıca bellek boyutu eksikliği ve sınırlı hızları nedeniyle performansı korumakta zorlanabilir.
Bu nedenle Cloudbreak, SSD’lerin “RAID 0” yapılandırmasına yayılmış eÅŸzamanlı okuma ve yazma iÅŸlemlerini optimize etmek üzere tasarlanmıştır.
Archivers (ArÅŸivciler)
Arşivciler, blok zincirinden dağıtılmış defter deposuna veri indirmek için kullanılır.
Solana’da veriler, doÄŸrulayıcılardan Archivers adlı bir düğüm ağına aktarılır. Burada veriler saklanır ve blok zinciri buradaki verilerin saklandığına dair sık sık bu düğümden bunu kanıtlamasını ister.
Neden Solana?
Solana’nın meydana getirdiÄŸi önemli yeniliklerden biri, geçmiÅŸin kanıtı (Proof of History – PoH) konsensüsüdür. Bu iÅŸlev, protokolün daha fazla ölçeklenebilir olmasını saÄŸlar ve bu da kullanılabilirliÄŸini artırır.
Solana blok zinciri, işlemler ortalama olarak 176 bayttan fazla değilse, merkezi veri tabanının standart bir gigabit ağında saniyede 710.000 işlemi işlemesi mümkündür.
Solana, blok zincirinin sunduÄŸu inanılmaz derecede kısa iÅŸlem süreleri nedeniyle çok konuÅŸulan kripto para birimlerinden birisidir. Solana’nın hibrit protokolü, hem iÅŸlem hem de akıllı sözleÅŸme yürütme için önemli ölçüde azaltılmış doÄŸrulama süreleri saÄŸlar.
Yıldırım hızındaki işlem süreleriyle Solana, kurumsal yatırımcıların da büyük ilgisini çekmiştir.
Solana protokolü hem küçük yatırımcılara hem de kurumsal yatırımcılara aynı şekilde hizmet etmeyi amaçlamaktadır.
Bu protokol, ölçeklenebilirliği ve hızlı işlem yapmayı garanti etmesinin yanı sıra, düşük işlem maliyetlerine sahip olacak şekilde tasarlanmıştır.
Solana Coin (SOL) Nasıl Satın Alınır?
SOL satın almak çok kolay bir iÅŸlemdir. Sadece birkaç adımda sizlerde SOL’e sahip olabilirsiniz.
Solana Coin satın almak için en yüksek hacimli kripto para borsası olan Binance’den hesap açmanız gerekiyor. Buraya tıklayarak Binance borsasında hesap açabilirsiniz. Hesabınızı açtıktan sonra SOL/USDT ve SOL/BTC iÅŸlem pariteleri baÅŸta olmak üzere birçok farklı iÅŸlem çifti üzerinden basit bir ÅŸekilde alım satım iÅŸlemlerini gerçekleÅŸtirebilirsiniz.





