Yasal Uyarı: Bitcosar.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Bu nedenle Bitcosar.com ve sitede yer alan yazı ve makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan, yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan asla sorumlu değildir.

  1. Haberler
  2. HABER
  3. Çin Mahkemeleri Blockchain Kullanıyor

Çin Mahkemeleri Blockchain Kullanıyor

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çin mahkemeleri, milyonlarca davaya karar vermek için Blockchain ve yapay zeka (AI) dahil olmak üzere çeşitli yenilikçi teknolojiler kullandığı bildiriliyor.

5 Aralık’ta, Çin’in resmi Xinhua haber ajansı, bu yılın Mart ayından Ekim ayına kadar 3,1 milyondan fazla davanın Blockchain ve yapay zekaya bağlı akıllı internet mahkemeleri aracılığıyla çözüldüğünü bildirdi.

Gelecekte yapay zeka destekli hakimler olacak

Bu ‘geleceğin mahkemeleri’nde vatandaşlar, sanal ve yapay zeka destekli hakimlerle birden fazla ekran önünde iletişim kurabiliyor. Böylelikle fiziksel olarak mahkeme salonuna gelmelerine gerek kalmıyor. Sistem, mahkeme kararlarını vatandaşlara metin yoluyla ya da büyük mesajlaşma servisleriyle gönderiyor.

2017 yılında Çin’in doğusundaki Hangzhou şehrinde dünyanın ilk akıllı internet mahkemesi kurulduktan sonra Pekin ve Guangzhou kentlerinde benzer operasyonlar başlatıldı. Nisan ayında, Pekin İnternet Mahkemesi Başkanı Zhang Wen’in, mahkemenin karar vermek için yapay zeka ve Blockchain gibi teknolojiler kullandığı bildirildi. Zhang’ın açıklaması şu şekildeydi:

“Şu anda yapay zeka, hakimler tarafından asistan olarak kullanılıyor ve doğruluktansa verimlilik ön planda tutuluyor. En nihayetinde adil kararı verecek olan yine bir insan. […] Fakat tamamen yapay zeka hakimler de görebileceğimiz bir geleceğe gidiyoruz.”

Anayasa Mahkemesi tarafından yayınlanan bir rapora göre, 1 milyondan fazla vatandaş ve 73.200 avukat akıllı mahkeme sistemine kayıtlı.

Çin mahkemeleri Blockchain ile toplanan kanıtları kabul edecek

Geçen yılın Eylül ayında, Çin Yüksek Mahkemesi Blockchain teknolojisi ile doğrulanan kanıtların yasal anlaşmazlıklarda bağlayıcı olduğuna karar verdi. Yargıtay’ın açıklamasına göre, “İnternet mahkemeleri, veriler dijital imzalı olup güvenilir zaman bilgisi ve doğru karma değeri içeriyorsa Blockchain ile toplanan dijital verileri tanıyacak ve kullanılan teknolojinin doğruluğunu kanıtlayabilecek.”

Çin Mahkemeleri Blockchain Kullanıyor
Yorum Yap

Giriş Yap

BİTCOŞAR ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!