dolar maliyet ortalaması

Yasal Uyarı: Bitcosar.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Bu nedenle Bitcosar.com ve sitede yer alan yazı ve makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan, yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan asla sorumlu değildir.

Dolar Maliyet Ortalaması (DCA) Nedir, Nasıl Kullanılır ve Faydaları Nelerdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sizlere sürekli bahsettiğimiz üzere yatırım yapmanın birçok farklı yolu mevcuttur. Ancak yatırım yaparken her insanın isteyeceği üzere paramızın değerlenmesini, kar etmeyi amaçlıyoruz.

Doğru yatırım aracını seçmek, eğer kripto sektöründe yatırım yapacaksak doğru kripto varlığı seçmek bu noktada çok önemlidir. Bu durumda en sakin şekilde ve süreci psikolojik olarak en doğru şekilde yönetmemiz gerekiyor. Konumuza gelecek olursak, genel riskleri en aza indirmek ve varlığın dalgalanmasının oluşturduğu riskleri minimuma çekmek için bu yazımızda Dolar Maliyet Ortalamasını (DCA) sizlere tanıtacağız.

Dolar Maliyet Ortalaması (DCA) Nedir?

DCA, Dolar Maliyet Ortalaması sisteminin İngilizcede kısaltılmış halidir. Bu kelime, Dollar Cost Averaging kelimelerinin kısaltmasından meydana gelmektedir.

Dolar maliyeti ortalaması, bir yatırım aracında oynaklığın etkisini azaltmayı amaçlayan bir yatırım stratejisidir. Eğer kripto sektöründe bu stratejiyi kullanıyorsak varlıklardan düzenli aralıklarla eşit miktarlarda ve belirli aralıklar ile (örneğin haftada iki kez) satın almayı bizlere sunar.

Bu parça parça satın alma işlemi, toplu bir şekilde satın almaya kıyasla çok daha avantajlıdır. Çünkü düzenli aralıklarla satın alım yapmak fiyat ortalamasını bir çizgi üzerinde tutar. Uzun vadede böyle bir strateji, kötü bir giriş fiyatının yatırımınız üzerindeki negatif etkisini bir hayli azaltacaktır.

Dolar Maliyet Ortalaması Neden Kullanılır? Nasıl Çalışır?

Yukarıda da kısa şekilde belirttiğimiz üzere Dolar Maliyet Ortalamasının temel faydası, yanlış zamanda yatırım yapma riskini en az seviyeye indirmektir. Piyasada çokça duyduğumuz gibi ”tepeden alma” durumunu ortadan kaldırmayı amaçlamaktadır. Bu sayede yatırımcılar kısa ve orta vadede zarar etseler bile parça parça varlıklarına ekleme yaparak maliyet düşürürler ve uzun vadede karlı duruma geçiş yaparlar.

Örnek verecek olursak elimizde 10 bin dolar bin dolar bütçemiz olsun ve Bitcoin‘in yükseleceğini düşünüyoruz. Bu bütçenin nasıl dağıtılacağına siz karar vereceksiniz. Mesela; haftada, günde, ayda 100 dolar olacak şekilde Bitcoin alması için kullanabiliriz. Alım sürecini geniş bir zamana yaydığımız için riski yine minimum seviyeye çekmiş olacağız.

Bu stratejiyi kullandığımız süreç boyunca sektörü takip ederek alım emrimizi artırıp azaltabiliriz. Uzun vadede düşünecek olursak sürekli olarak Bitcoin biriktirdiğimiz için fiyat yükseldiği takdirde kazanan biz olacağız.

Fakat bu stratejide ne olursa olsun yine de risk mevcut olabileceğini unutmayın. En nihayetinde bir düşüş trendi sırasında alım yapıyoruz. Bazı yatırımcılara, düşüş trendinin sona erdiğinin doğrulanmasını beklemek ve daha sonra pozisyona girmeye başlamak daha mantıklı gelebilir. Ancak bu durumda yükselişin başlaması beklendiğinde ortalama fiyat muhtemelen daha yüksek olacaktır ama bunun karşılığında birçok riskten de kaçınmak da mümkün olabilir.

Dolar Maliyet Ortalamasının Faydaları Nedir?

Bu stratejinin temel mantığını anladığımıza göre gelelim faydalarına.

  • Yanlış zamanda alım yapmak yani ”tepeden alma” olasılığını en aza indirmek.
  • Yatırımlarını küçük parçalara bölerek edilen zararı ve yine riski minimum seviyeye indirmek.
  • Yatırım yaparken verilen kararların daha kolay şekilde ilerlemesi.
  • Uzun vadede kar etme olasılığını artırmak.

Bu maddelerde temel olarak faydalarından bahsettik ancak yine de kararın sizde bittiğini hiçbir zaman unutmayın. Yine de kötü zamanlama, yanlış varlığa yatırım yapma durumunu gözden geçirip ondan sonra kullanmanızı tavsiye ederiz.

Dolar Maliyet Ortalamasını detaylı olarak anladığımıza göre gelelim bu stratejiyi nasıl ve nereden yapabileceğimize. Dünyanın en yüksek hacimli kripto para borsası Binance, bu hizmeti bizlere profesyonelce sunuyor.

Binance’de DCA Nasıl Kullanılır? (Adım Adım Resimli Anlatım)

Yatırımcılar tarafından çoğunlukla işlem yapılan lider kripto para borsası Binance, birçok hizmeti bizlere sunuyor. Bu hizmetlerden biri de konumuz olan DCA yani Binance’deki ismi ile ”Binance Yinelenen Alım”.

<< Hemen Yinelenen Alıma Kaydolun >>

Şimdi size Binance’de bulunan Dolar Maliyet Ortalaması yani ”Yinelenen Alım” özelliğinin nasıl kullanıldığını adım adım anlatacağız. Dünyanın en başarılı borsasında DCA stratejisini uygulamak için web site ve uygulama üzerinden kolay bir şekilde Binance Yinelenen alım hizmetine ulaşabilir ve yatırımınızı bu strateji ile büyütebilirsiniz .

Bu işlemleri yapabilmek için önce Binance’ye kayıt olmanız gerekiyor.

Aşağıdaki yeşil butona tıklayarak hemen şimdi ücretsiz Binance hesabı oluşturabilirsiniz.

Hemen Şimdi Ücretsiz Kayıt Olun!

600’den fazla kripto para ile ticaret yapmak, lending ve staking’den para kazanmak için buraya tıklayarak Binance’ye ücretsiz kayıt olabilirsiniz.

1. Adım: Binance hesabınıza giriş yapın ve ana sayfadan kredi/banka kartı seçeneğine tıklayın.

Dolar

2. Adım: Stratejiyi etkinleştirmek için Yinelenen Satın Alma’nın yanındaki Etkinleştir seçeneğine tıklayın.

Dolar Maliyet Ortalaması (DCA) Nedir, Nasıl Kullanılır ve Faydaları Nelerdir?

3. Adım: Kullanmak istediğiniz fiat para birimini ve satın almak istediğiniz kripto para birimini seçin.

Dolar Maliyet Ortalaması (DCA) Nedir, Nasıl Kullanılır ve Faydaları Nelerdir?

4. Adım: Haftalık, iki haftalık ve aylık olarak sizlere sunulan satın alma işleminizin sıklığını ayarlamak için tarihe dokunun. Ayrıca Yinelenen Satın Alma için gün ve saati de seçebilirsiniz. Tercihinizi kaydetmek için Onayla seçeneğine tıklayın.

Dolar Maliyet Ortalaması (DCA) Nedir, Nasıl Kullanılır ve Faydaları Nelerdir?

5. Adım: Ödeme yönteminizi belirleyin. Mevcut kartlarınızdan seçim yapmak ya da yeni bir kart eklemek için Kartı Değiştir seçeneğine tıklayın.

Dolar Maliyet Ortalaması (DCA) Nedir, Nasıl Kullanılır ve Faydaları Nelerdir?

  • Yeni bir kart eklemek için ise Yeni kartla öde seçeneğine tıklayın ve kart bilgilerinizi girin.

Dolar Maliyet Ortalaması (DCA) Nedir, Nasıl Kullanılır ve Faydaları Nelerdir?

6. Adım: Bu adımda sipariş detaylarını göreceksiniz. 1 dakika içinde kontrol edin ve Onayla seçeneğine tıklayın. Ek olarak 1 dakika sonra alacağınız kripto paranın fiyatı ve miktarı yeniden hesaplanacaktır. En son piyasa fiyatını görmek için Yenile seçeneğine tıklayabilirsiniz.

Dolar Maliyet Ortalaması (DCA) Nedir, Nasıl Kullanılır ve Faydaları Nelerdir?

7. Adım: Siparişinizi işleme koyduğumuzda bu sayfaya yönlendirilebilirsiniz. Geçmişi görüntüle veya Yenile seçeneğine tıklayarak sipariş durumunuzu kontrol edebilirsiniz.

Dolar Maliyet Ortalaması (DCA) Nedir, Nasıl Kullanılır ve Faydaları Nelerdir?

8. Adım: Yinelenen satın alma planı satın alma işleminiz şimdi tamamlandı ise şu şekilde bir bildirim alacaksınız.

Dolar Maliyet Ortalaması (DCA) Nedir, Nasıl Kullanılır ve Faydaları Nelerdir?

Yinelenen Satın Alma siparişiniz başarısız olursa, yeni bir fiyat teklifi almak için Tekrar dene seçeneğine tıklayınız.

Dolar Maliyet Ortalaması (DCA) Nedir, Nasıl Kullanılır ve Faydaları Nelerdir?

Tüm süreç bu kadar basit, sizlerde bu makalemizdeki gibi adım adım ilerlerseniz dünyanın en yüksek hacimli kripto para borsası olan Binance’de bizlere sunduğu bu harika hizmeti keyifle kullanabilirsiniz.

Dolar Maliyet Ortalaması (DCA) Nedir, Nasıl Kullanılır ve Faydaları Nelerdir?
Giriş Yap

BİTCOŞAR ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!