Ethereum 2.0 nedir? Hangi amaçla kullanılır? Bu yazımızda sizler için Ethereum 2.0 ile ilgili, güvenilir kaynaklardan edindiğimiz bilgileri baz alarak, aydınlatıcı bilgiler vereceğiz. Eğer siz de Ethereum 2.0’ın ne olduğunu öğrenmek ve bu konu hakkında kesin bilgilere ulaşmak istiyorsanız, yazımızı mutlaka sonuna kadar okumalısınız.
Ethereum 2.0’ın tanımını kısaca özetlememiz gerekirse, Blockchain ağının performansını artırmak ve daha iyi performans sergilemesini sağlamak amacı ile geliştirilen bir platformdur. Bu platform sayesinde, Mainnet dediğimiz ana ağda, değişiklikler ve güncelleme işlemlerine Ethereum 2.0 denilmektedir.
Ethereum 2.0
Ethereum 2.0 ağının sağladığı yenilikler sayesinde, Proof of Work algoritması ile çalışan Mainnet ağı, Proof of Stake algoritmasına geçerek çalışabilecek. Ethereum 2.0’ın özellikleri sayesinde ağın hızı daha üst seviyelere ulaşabilecek. Ethereum 2.0 ağını, hız ve güvenlik içeren bir güncelleme paketi olarak tanımlayabiliriz.
Geliştirilen güvenlik yöntemi ve güncellemeler sayesinde, Ethereum’un madencilik sistemini ve konsensüs protokolünü PoW’tan ve Pos’a dönüştürülmesini sağlayacak çözümleri, kullanıcılarına sunabilecek. Peki bu çözümler hangi ağlardan oluşuyor.
Hepsini sıralamamız gerekirse bu ağlar; Serenity, Beacon Chain, Casper FFG, Sharding, Ewasm, Plasma ve Raiden adı verilen güncellemelerden oluşmaktadır.
Ethereum 2.0’ın Sağladığı Çözümler Nelerdir?
Peki Ethereum 2.0’ın kullanıcılarına sağladığı çözümler nelerden oluşmaktadır? Yukarıda sağladığı çözümleri sizler için sıralamıştık. Şimdi bu çözümlerle ilgili daha detaylı bilgiler paylaşacağız.
Sharding: Sharding sayesinde, ağ parçalara bölünerek işlemlere devam edebiliyor. Bölünen her bir ağ parçasına da shard adı veriliyor. Her bir parçanın kendi işlem geçmişi bulunuyor.
Sharding sisteminin kullanıcılarına sağladığı en büyük fayda, ölçeklendirme sağlaması ve ağı yavaşlatabilecek uygulamaları engelleyebilmesi! Bu sayede sharding, ağa yük binmesini engelliyor ve sistem daha hızlı bir şekilde işlevini görüyor.
Plasma: Plasma, Ethereum ağının üzerinde kurulmuş yeni bir tabaka ağ olarak adlandırılır. Aynı zamanda Bitcoin Lighting Network’ün muadili olarak da bilinmektedir. Plasma tarzı ağlarda, ödeme ve kripto para gönderme gibi işlemlerin yapılmasını sağlıyor.
PoS: PoS ağında, Ethereum coin’lerinin madenciliğini ve işlemciliğini onaylamayı amaçlıyor. PoW ağının tam tersi bir şekilde PoS’da madencilik sistemi bulunmuyor. Bu yüzden blok oluşturma tarzı ödüller de bu sistem içersinde mevcut değil.
eWasm: eWasm ağının amacı, Ethereum Virtual Machine, yani sanal makine olarak adlandırdığımız kodların, seçeneklerinin artmasını sağlayarak, sınırlarını genişletmeyi hedefliyor. Sanal makineleri anlamlandırmanız gerekirse, bilgisayarların içerisindeki sanal platformlar olarak düşünebilirsiniz.
Bu ağın sayesinde, riskli değişimleri ve geliştirme denemelerini, olumsuz bir durumla karşılaşmadan gerçekleştirebiliyorsunuz. Ana bilgisayarın tehlike içerisinde olmaması için, sanal makineler kullanılmaktadır.
Raiden: Raiden ağı Plasma ile oldukça benzer özellikler taşır. Bunlardan biri de iki ağın da zincir dışı bir ölçeklendirme sunmasıdır. Bu sayede yapılan her işlem için yeni bir kanal açılır ve ana ağın yükü bu şekilde hafifler.
Son olarak Ethereum 2.0’ın sahip olduğu geliştirici topluluğun, yukarıda bahsettiğimiz ağları ve işletim sistemlerini tamamlamaları ve daha fazla geliştirmeleri için hala zamana ihtiyaçları var.
Ethereum 2.0 ihtiyaç ve taleplere göre dönem dönem gelişme ve çalışmalarını yenileyerek, güncellenmiş bir şekilde hizmet vermeye devam ediyor.