kripto paralara vergi
Kripto Paralara Vergi Mi Geliyor?

Yasal Uyarı: Bitcosar.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Bu nedenle Bitcosar.com ve sitede yer alan yazı ve makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan, yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan asla sorumlu değildir.

Kripto Paralara Vergi Mi Geliyor?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kripto Paralara Vergi Mi Geliyor? sorusu bu sıralar çok gündemde olan bir soru haliyle de tüm yatırımcıları ilgilendiren çok önemli bir konu.

Edindiğimiz bilgilere göre Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye’de faaliyet gösteren kripto para borsalarına tebligat gönderdi ve varlık miktarı dahil tüm kullanıcı bilgilerini istedi.

Bakanlığın istediği bilgiler arasında; borsa kullanıcısının TC kimlik numarası, unvanı, SWIFT kodu, kayıt zamanı ve en kritik olanı ise cüzdanda yer alan tüm kripto paraların TL cinsinden değeri gibi önemli bilgiler yer alıyor.

Yeni üyelik açma işlemleri durdurulmadan sizde hemen 500’den fazla kripto para ile ticaret yapmak, lending ve staking’den para kazanmak için buradan Binance’ye ücretsiz kayıt olabilirsiniz. Ayrıca buradan kayıt olduğunuzda komisyonlarda %20 indirim kazanırsınız.

Bakanlık, Dijital Para Yasası çıkması için düğmeye bastı ve bu yasa içerisinde kripto para vergisinin de yer alacağını düşünüyoruz.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın borsalardan talep ettiği bilgiler

  • Kullanıcı Numarası: Borsada tanımlı olan kullanıcı ID’si
  • Kullanıcı Türü: Bireysel/Kurumsal
  • Kullanıcı Kimlik Türü: TCKN/VKN/Yabancı Kimlik No/Pasaport No
  • Kullanıcı Kimlik Numarası: İşlemleri yapan kullanıcının kullanıcı türü belgesine göre kimlik numarası
  • Kullanıcı Unvanı: Gerçek kişiler için isim soyisim bilgisi, tüzel kişiler için unvan bilgisidir.
  • Kullanıcı Kayıt Zamanı: SVHS kullanıcısının sisteme kayıt olduğu zamanı gösterir.
  • Stok Tarihi: YYYY-AA-GG biçiminde stok gününü belirtir.
  • Stok Varlık Miktarı: Kripto para biriminin miktarını belirtir.
  • Stok Varlık Kuru: Kripto para biriminin TL cinsinden kur değerini belirtir.

Henüz verginin nasıl alınacağı ve yüzde kaç olacağı gibi bilgiler netleşmedi. Bu bilgilendirmeler Dijital Para Yasası çıkınca kesinlik kazanmış olacak ve yakın zamanda kripto paralara vergi gelme durumu çoğu kripto para yatırımcısının akıllarındaki soru işaretlerinden birisi durumunda.

Binance Türkiye açıldı, artık banka hesabımızdan TL yatırıp, çekebilir ve TL ile kripto para alım-satım işlemi yapabiliriz. Buradan Binance Türkiye’ye ücretsiz kayıt olarak komisyonlarda %10 indirim kazanırsınız.

kripto paralara vergiAnonim işlem yapılmayacak

Bakanlığın bu bilgileri talep etmesi gösteriyor ki, tüm yatırımcıların yani kullanıcıların borsalar tarafından saklanan tüm bilgileri bundan sonra devlet kurumlarında da bulunacak. Yerel ya da global borsaların bu konuya ilişkin henüz yaklaşımları netleşmedi. Dijital Para Yasası artık Türkiye’deki kripto para piyasasındaki anonim akışı bitirecek.

BTC ve diğer kripto paraların teknik analizlerini paylaştığımız Telegram teknik analiz kanalımıza buradan ücretsiz katılabilirsiniz.

Kripto paralara vergi geldiğinde, geriye dönük uygulanabilir

Bakanlık borsalardan kullanıcıların borsaya kayıt oldukları tarihi ve ID bilgisini talep etmişti. Bu bilgilerin bakanlık tarafından istenmesi vergilendirmenin geriye dönük olarak uygulanabileceğini gösteriyor. Özetle kullanıcının bugüne kadar yaptığı tüm al-sat işlemleri kripto para yasası çıkınca netleşen oran üzerinden vergiye tabi tutulabilir.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın resmi basın açıklaması

“Bugün bazı internet siteleri ve sosyal medya mecralarında kripto varlıklarla ilgili Bakanlığımıza yönelik bazı haberler ve yorumlar yer almıştır. Söz konusu haberler üzerine bir açıklama yapılması gerekli görülmüştür.

Günümüz dünyasında birçok ülkede mali istihbarat birimleri (Financial Intelligence Unit – FIU) suç gelirlerinin aklanmasıyla ve terörizmin finansmanıyla mücadele etmektir.

Ülkemizde bu mücadele esas itibariyle, Bakanlığımız bünyesinde Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanlığı’nca yürütülmektedir. MASAK, anılan fonksiyonları icra edebilmek için uygulama stratejileri geliştirmekte, ilgili kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyon sağlamakta, görüş ve bilgi alışverişinde bulunmaktadır.

MASAK mali ve finansal birçok alanda çalışma yürütmektedir. Bu anlamda son yıllarda gündemde yer alan kripto varlıklar, özellikleri itibariyle kullanıcılarına bazı kolaylıklar sağlıyor olsa da, özellikle anonim bir yapıda olmaları dolayısıyla suç gelirlerinin aklanması ve terörizmin finansmanı faaliyetlerinde de yoğun olarak kullanılabilmektedir.

MASAK’ın görev ve yetkileri çerçevesinde ve söz konusu suçlarla mücadele kapsamında kripto varlık alım-satım platformları gibi bu alanda faaliyet gösteren piyasa aktörlerinden konuya ilişkin olarak bilgi talep edilebilmektedir. Yapılan çalışma da MASAK’ın bahsedilen görev ve sorumlulukları içerisinde bulunmaktadır.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.”

Bakanlığın resmi basın açıklamasına buradan ulaşabilirsiniz.

Kripto Paralara Vergi Mi Geliyor?

Giriş Yap

BİTCOŞAR ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!