Başarılı bir tokenizasyon (hassas verilerin rastgele ve benzersiz bir değer ile ifade edilmesi) denemesi, Rusya’nın planlanan kripto para birimi mevzuatında büyük bir değişikliğe sebep olabilir.
Rusya Merkez Bankası (CBR), 17 Şubat’ta Regulatory Sandbox (Regülasyon Oyun Alanı) ile Nornickel tarafından geliştirilen platformu kullanarak Blockchain tokenizasyon testini tamamladığını duyurdu.
Banka daha sonra Rusya’nın tokenizasyon platformlarına uyum sağlaması için Rusya’nın dijital varlık yasasını değiştirmeyi önerdi.
Platform, tüm kuruluşlara açıktır ve birçok varlık tarafından desteklenen hibrit tokenlerin piyasaya çıkarılmasını mümkün kılıyor. Teknoloji, kullanıcılara yeni bir yatırım olanağı sunarken şirketler için de finansman seçeneklerinin arttırdığı söyleniyor.
CBR Fintech birimi başkanı Ivan Zimin, tokenizasyon testinin, Regulatory Sandbox tarafından desteklenen en büyük projelerden biri olduğunu belirtti. Zimin, özellikle hibrit token oluşturabilme olanağından dolayı heyecan duyuyor. Hibrit tokenların şirket ve kullanıcıların taleplerine hızlı bir şekilde uyum sağlayabileceğine inanıyor.
Zimin, ayrıca bankanın deneme sürecinin ardından yasa değişiklik teklifinde bulunduğunu da belirtti:
“Rusya Merkez Bankası, deneme programının sonuçlarından sonra, gelişen dijital varlık piyasasına entegre edilmesi gereken ‘dijital finansal varlıklar’ ile ilgili federal yasalarda değişiklik teklifinde bulundu.”
Platform, dünyanın en büyük madencilik şirketlerinden biri olan Nornickel tarafından geliştirildi. Platformu esasen paladyum metalini tokenize etmek için geliştiren şirket, Aralık 2019’da dijital varlık ticaret platformunun testlerine başladı.
Rusya’nın tokenizasyon yasalaşmasında durum belirsiz
Rus hükümetinin kripto paralara karşı olan tutumu ise tam tersi.
Rusya Meclisi, Ocak 2018’de dijital varlıkların kullanımı ile ilgili bir yasa üzerinde çalışmaya başladı. Birkaç kere ertelenen bu yasa teklifi, Şubat 2020 itibariyle hala değerlendirilmeye devam ediyor.
Rusya’nın yeni başbakanı dijital ekonominin hükümetin önceliklerinden biri olduğunu açıkladı. Buna rağmen tüm üyeler aynı fikirde değil. Ülkenin yasa düzenleyicileri, Blockchain’i desteklese de kripto paralara hala şüpheyle yaklaşıyorlar.
Rusya hükümetinin, Kasım ayındaki harcamalar için kripto para ödemelerini yasaklamayı ve Bitcoin (BTC) birikimlerine gerektiği zaman el koymayı mümkün kılabilecek bir yasal düzenlemeyi değerlendirdiği söyleniyor.