Rusya merkez bankası bugün, finansal istikrara, vatandaşların refahına ve para politikası egemenliğine yönelik tehditleri gerekçe göstererek kripto para birimlerinin Rusya topraklarında kullanımını ve madenciliğini yasaklamayı önerdi.
Rusya, kara para aklamada veya terörizmi finanse etmek için kullanılabileceğini söyleyerek kripto para birimlerine karşı yıllardır tartışıyor. Sonunda onlara 2020’de yasal statü verdi, ancak ödeme aracı olarak kullanımlarını yasakladı.
Aralık ayında, Reuters’in kaynaklara atıfta bulunarak Rusya’nın düzenleyicisinin kripto para birimlerinin tamamen yasaklanmasından yana olduğunu bildirmesinin ardından Bitcoin fiyatında düşüş gerçekleşmişti.
Perşembe günü yayınlanan bir raporda merkez bankası, spekülatif talebin öncelikle kripto para birimlerinin hızlı büyümesini belirlediğini ve bir finansal piramidin özelliklerini taşıdıklarını belirterek, piyasada balonların oluşabileceği, finansal istikrarı ve vatandaşları tehdit edebileceği uyarısında bulundu.
Banka, finansal kurumların kripto para birimleri ile herhangi bir işlem yapmasının engellenmesini önerdi ve
“Söz konusu mekanizmalar, fiat veya geleneksel para birimleri için kripto para alım veya satımına yönelik işlemleri engellemek için geliştirilmelidir.” dedi.
Önerilen yasak kripto borsalarını da içeriyor.
Merkez bankası, Rusların aktif kripto para kullanıcıları olduğunu ve yıllık işlem hacminin yaklaşık 5 milyar dolar olduğunu söyledi.
Rusya, ABD ve Kazakistan’ın ardından Bitcoin madenciliğinde dünyanın üçüncü büyük ülkesi konumunda yer alıyor.
Merkez bankası, kripto madenciliğinin enerji tüketimi için sorunlar yarattığını söyledi. Bitcoin ve diğer kripto para birimleri, karmaşık matematiksel bulmacaları çözmek için küresel bir ağa bağlı diğerlerine karşı rekabet eden güçlü bilgisayarlar tarafından çıkarılır. Bu süreçte büyük enerji tüketimi gerçekleşir ve genellikle fosil yakıtlarla çalışır.
Banka, “En iyi çözüm, Rusya’da kripto para madenciliği yasağı getirmektir” dedi.